Diversiteit noemen in je vacaturetekst leidt niet tot meer (of minder) sollicitanten

Peter Boerman Op 26 juli 2018
Gem. leestijd 2 min 1733x gelezen
Deel dit artikel:
Diversiteit noemen in je vacaturetekst leidt niet tot meer (of minder) sollicitanten

Sommige organisaties denken méér (en andere) sollicitanten te trekken door op te schrijven hoe ze omgaan met diversiteit. Maar dat effect moet je niet overschatten, blijkt uit recent onderzoek.

Diversiteit is een hot item in werving en selectie. Veel organisaties nemen daarom in hun vacatureteksten zinnen op als ‘We streven naar een werkklimaat waarin gelijkheid wordt bevorderd’ of ‘We streven naar een cultureel divers personeelsbestand’. Maar in de praktijk hebben zulke zinnen weinig effect op hoe kandidaten over de vacatures denken, aldus de Rotterdamse Media & Business-studente Tessa Boon, die hieraan haar afstudeeronderzoek wijdde, wat met een 8,5 gewaardeerd werd.

Onderzoek onder beursbezoekers

Boon legde op de Nationale Carrièrebeurs zo’n 150 bezoekers, met verschillende achtergronden, steeds dezelfde vacatureteksten voor, met als enige verschil de passage over diversiteit. Vervolgens kregen de bezoekers stellingen te beantwoorden als ‘Ik beschouw deze organisatie als een aantrekkelijke werkgever’, ‘Ik zou goed bij dit bedrijf passen’ of ‘Ik wil graag geaccepteerd worden in een organisatie’.

Dit jaagt niet weg of trekt niet aan

Boon keek zo of geslacht, etniciteit, de mate waarin je streeft naar sociale gelijkheid en de mate waarin je graag bij een groep wilt horen effect hebben op hoe je een organisatie beoordeelt. Maar effect van deze persoonlijke eigenschappen kon ze nauwelijks aantonen. ‘Dit laat zien dat een vacature die focust op diversiteit, of een vacature die dit onderwerp juist negeert, geen werkzoekenden ‘wegjaagt’ of juist aantrekt’, concludeert ze.

Hoe dan wel? Dat is de vraag

Dat organisaties diverser moeten worden, onderschrijft de masterstudente zeker. ‘Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven beter presteren als hun werknemers divers zijn in geslacht en culturele achtergrond.’ Maar via een extra zinnetje in de vacaturetekst zal die nagestreefde diversiteit dus niet snel tot stand komen, stelt ze naar aanleiding van haar eigen onderzoek, dat de titel ‘Wie geeft er om diversiteit?’ meekreeg. ‘De vraag blijft dus bestaan hoe organisaties wél diverser kunnen worden gemaakt.’

Lees ook:

Ook interessant onderzoek over recruitment gedaan? Laat het ons weten!

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners