Feel Good Friday: hoe nu zelfs Trump skills boven diploma’s zet

Je hoort het steeds vaker: diploma’s zijn weinig voorspellend en selectie zou daarom moeten plaatsvinden op vaardigheden. Maar dat zelfs president Trump het idee nu omarmt, is toch wel een verrassing te noemen.

Peter Boerman Op 26 juni 2020
Gem. leestijd 2 min 567x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: hoe nu zelfs Trump skills boven diploma’s zet

Hoe het er precies uit gaat zien, is nog even afwachten. Maar alles wijst erop dat de grootste werkgever in Amerika – de landelijke overheid – voortaan de vaardigheden van een sollicitant zwaarder gaat laten wegen dan diens diploma. En het is zelfs president Trump die hiervoor vrijdag een executive order zal doen uitgaan.

‘We willen ons federale recruitmentproces moderniseren.’

Het is zijn dochter Ivanka die hiervan de aanstichter is. Tegen de Associated Press zei ze: ‘We willen ons federale recruitmentproces moderniseren om kandidaten met de relevante competenties en kennis te vinden, in plaats van alleen maar te kijken naar diploma’s. En tegelijk stimuleren we werkgevers in het hele land om ook naar hun recruitmentpraktijk te kijken en kritisch te denken over hoe initiatieven zoals deze kunnen helpen om hun personeelsbestand te versterken en diverser te maken.’

Meer inclusiviteit

Naar verluidt gaat het Witte Huis niet de diploma-eisen helemaal loslaten. Maar in plaats daarvan wordt wel meer focus gelegd op vaardigheden, wat de diploma’s minder belangrijk zou moeten maken. Volgens Ivanka Trump zal dit meer mensen kansen bieden op de arbeidsmarkt en zorgen voor meer inclusiviteit. Vandaar dat ze ook andere organisaties oproept het voorbeeld te volgen.

IBM zag zijn diversiteit met 15% stijgen sinds het minder op diploma’s let.

Een bedrijf als IBM deed dit al eerder, en zag volgens AP sindsdien al 15 procent meer mensen aangenomen worden met een niet-traditionele achtergrond. IBM zal ook, samen met onder meer Apple en de non-profitorganisatie Ad Council, een campagne beginnen om te laten zien hoe je dit in de praktijk kunt vormgeven. Het zou er onder meer allemaal toe moeten leiden dat de arbeidsmarkt meer open wordt voor mensen die een lange studie niet kunnen betalen.

Pikant nieuws

Met zo’n 2,1 miljoen werknemers is de federale overheid de grootste werkgever van Amerika. En daar zijn militairen en de postbezorgers nog niet eens bij gerekend. Het federale Office of Personnel Management zal de komende tijd verantwoordelijk worden voor uitvoering van de executive order, die naar verwacht vandaag tijdens een speciale bijeenkomst wordt getekend.

Onder geen president moesten zoveel topambtenaren het veld ruimen als onder Trump.

Zoals altijd als het gaat om Donald Trump, is ook dit nieuws weer pikant. Het bericht over de nieuwe recruitmentstrategie verschijnt namelijk bijna tegelijkertijd met allerlei berichten over de slechte werving- en selectievaardigheden van Trump zelf. De president mag namelijk het dubieuze record op zijn naam schrijven dat sinds Ronald Reagan niet meer zoveel topambtenaren vroegtijdig het veld hebben moeten ruimen. En de man die al die topadviseurs had aangenomen? Donald Trump zelf. Oftewel: de man die in zijn campagne in 2016 juist zo hamerde op zijn onovertroffen hiring skills.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners