Feel Good Friday: Er is nu zelfs een groot gebrek aan… clowns

De schaarste op de arbeidsmarkt gaat ook aan Ierland niet voorbij. Zozeer zelfs dat er nu zelfs naarstig gezocht wordt naar… clowns. Want de clowns zijn op. En zonder clowns geen circus. Juist nu de circussen graag weer willen toeren.

Peter Boerman Op 08 oktober 2021
Gem. leestijd 2 min 217x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: Er is nu zelfs een groot gebrek aan… clowns

Oorspronkelijk opgericht in 1775 is het wereldberoemde Ierse Tom Duffy’s Circus een van de oudste rondtrekkende circussen ter wereld. Het is ongetwijfeld Ierland’s bekendste circus en vermaard om zijn vele generaties aan clowns en artiesten van over de hele wereld. Het circus staat momenteel te popelen om na de lockdown weer aan het werk te gaan. Er is alleen één probleem: de clowns zijn op.

Ervaring niet vereist. Grappig zijn wel.

Vanaf vrijdag 22 oktober wil Duffy’s na meer dan 500 dagen het toeren weer oppakken. Maar voor die tijd moeten er dus nog snel clowns gevonden worden. Ervaring niet vereist. Grappig zijn wel. Solliciteren is makkelijk, gewoon via een mailtje naar: info@duffyscircus.com, vertelde David Duffy, vijfde generatie, recent bij Good Morning Ulster, het radioprogramma van de lokale BBC. Maar, zo waarschuwde hij wel: ‘Kom niet aan met oude grappen.’

Serieuze ondertoon

Een vacature voor clowns: die zie je niet vaak. En het heeft natuurlijk ook wel iets: dromen van een rondtrekkend bestaan, door heel Ierland, steeds optredend voor een volle tent die veel van je verwacht. Het is bovendien een prestigieuze functie: Tom Duffy, zelf zesde generatie, was in 2018 bijvoorbeeld nog een van de winnaars van het Monte-Carlo Circus Festival. Het circus heeft trouwens ook nog meer banen in de aanbieding, vooral achter de schermen.

Tot voor kort lukte het circus het niet voldoende visa voor non-EU-artiesten te regelen.

Maar onder de opvallende vacature schuilt ook een serieuzer verhaal: dat van de krapte in álle sectoren, en de moeite die het kost om mensen te vinden voor heel specifieke beroepen. Ierland kampt nu met een clowns-tekort, omdat tijdens de lockdown de meeste buitenlandse circusartiesten naar hun moederland zijn vertrokken. En de laatste maanden zijn veel grote circussen in Europa weer begonnen met toeren. Duffy’s vist daardoor nu achter het net. De ervaren clowns treden al ergens anders op. En tot een aantal weken geleden slaagde het circus er niet in voldoende visa voor non-EU-artiesten en -entertainers te regelen. Vandaar de noodoproep. Dus: nog iemand de grappigste thuis? Hier is je kans!

Funny George, in 2011 een van de voorgangers van de nu gezochte clowns bij Tom Duffy’s Circus.

Dichter bij huis een avondje lachen?

Op donderdag 21 oktober vindt – na lange afwezigheid – weer de Recruitment Night of Comedy plaats, met onder meer ‘Slimste mens’ Lisa Loeb op het programma. Locatie is Cheers! in Voorhout. Zin in een avondje recruitment-humor? Bestel nu je tickets!

Night of Comedy

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners