From post and pray to ‘Post and Play’ (Fabory Group)

Redactie Op 14 januari 2018
Gem. leestijd 3 min 16x gelezen
Deel dit artikel:
From post and pray to ‘Post and Play’ (Fabory Group)

Ruim 200 vacatures in 12 landen invullen zonder dat er een recruiter aan te pas komt? Bij groothandel Fabory gebeurt het, dankzij een datagedreven aanpak. Lees de hele case van Fabory Group die is ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards 2018.

Case Fabory Group

Omschrijving van de case

Zo’n drie jaar geleden kwam nog maar 2% van alle hires van Fabory binnen via de eigen website. De internationale technische groothandel met ruim 1.300 werknemers (onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Grainger) gebruikte destijds vooral 3rd parties om de instroom (zo’n 200 new hires) binnen te krijgen.
Een erg kostbare wervingsmethode, aldus Arjan Spies, Talent Acquisition Manager bij leverancier van onder andere bevestigingsoplossingen in 12 Europese landen. Tijd dus om het anders aan te pakken. In 2015 en 2016 werden daartoe al de eerste stappen gezet. Zo kwam er in 2015 een nieuwe werkenbij-site en werden vacaturezoekmachines als Indeed en Jobrapido ingezet, via een geautomatiseerde oplossing van OnRecruit. Ook kwamen er doelgroepanalyses van Intelligence Group.
Dat leidde er in 2016 al toe dat het aantal hires via de eigen site al was gestegen tot 57%. Maar er was nog meer mogelijk, dacht Spies. Zo werden in 2017 de volgende stappen gezet: van display advertising voor naamsbekendheid tot kandidaten retargeten die wel op een vacature zijn geweest maar (nog) niet hebben gesolliciteerd. Ook werden bewezen effectieve jobboards ingezet voor vacatures die het daadwerkelijk nodig hebben. Hiermee kregen de HR-businesspartners in elk land een extra middel in de hand om meer kandidaten te krijgen.

Samen met de Intelligence Group keek Fabory bovendien naar welke vacatureteksten wel werken en welke niet, en met OnRecruit werd het eigen ATS gekoppeld met de data van de websites die verkeer opleveren, zodat duidelijk is welke bron precies wat oplevert. En dat niet alleen op basis van ‘last click’ maar via een attributiemodel waar alle gebruikte bronnen in worden meegenomen (Time decay). Zo is duidelijk welke bron wat levert: sollicitaties, qualified leads en hires.

Wat was de impact van de case?

De inzet van eigen middelen heeft voor Fabory vele voordelen opgeleverd, vertelt Arjan Spies:
1 Van 2% hires via eigen middelen in 2015 naar 87% op dit moment
2 Time to hire van 121 dagen naar 50 dagen nu
3 Unieke bezoekers op de website is gestegen van 60.000 naar 121.000 per jaar
4 De cost per hire is gezakt van bijna 10.000 naar net iets meer dan 1.300 euro.
De quality of hire gaat omhoog (‘Dit weten we omdat we productiviteit en performance doormeten’).
Nog steeds zijn verbeteringen mogelijk, aldus Spies. Zo zijn er per land nog wel verschillen als het gaat om percentages 3rd party hires en de time to hire. Ook is volgens hem meer waarde te halen uit de kandidaten in de eigen database. De volgende stappen worden momenteel genomen om dit te verbeteren. Ook wordt gepoogd de quality of hire helder in kaart te brengen.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Dankzij een data driven aanpak en het juiste doelgroepenbeleid is een besparing gerealiseerd, terwijl dit ook heeft geleid tot een aanzienlijk betere quality of hire. Kandidaten worden eerder naar de eigen, nieuwe, website getrokken en uiteindelijk (sneller dan voorheen) aangenomen.
Met de data en doelgroepenanalyse is duidelijk wat wel en wat niet werkt. Fabory weet daardoor echt wat er gebeuren moet als een nieuwe vacature online komt. Dit zonder dat er een recruiter aan te pas is gekomen. Kortom: 12 landen, en meer dan 200 vacatures invullen zonder recruiters met een proces dat volledig in de lijn en HR ligt, op basis van online en doelgroependata, plus de juiste opvolging op basis van KPI’s, dat is de essentie van de Talent Acquisition bij Fabory.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Credits case:
Arjan Spies – Talent Acquisition Fabory
Alle Fabory HRBP’s en People Leaders

Ook kans maken op een Werf& Award 2018?

Maak ook kans op een Werf& Award en stuur uiterlijk 9 maart 2018 17.00 uur jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor meer informatie en om jouw case in te sturen bij Werf& Awards.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners