Roep om starters in 1 jaar tijd fors gegroeid: +19%

Peter Boerman Op 30 augustus 2016
Gem. leestijd 2 min 1820x gelezen
Deel dit artikel:
Roep om starters in 1 jaar tijd fors gegroeid: +19%

De vraag naar hoogopgeleide starters rijst de pan uit. Tussen het derde kwartaal van 2015 en het afgelopen kwartaal in 2016 was de groei maar liefst 19 procent.

In het tweede kwartaal waren er in totaal zo’n 29.000 vacatures voor mensen die net een HBO- of WO-diploma op zak hebben. Vooral de vraag naar trainees en het aanbod van traineeships steeg explosief, met 46 procent, tot bijna 3.300.

Hoe zoeken ze die vacatures?

De belangrijkste manieren waarop hoogopgeleide starters op zoek gaan naar al die vacatures is in de eerste plaats via vacaturesites, en daarna via bekenden, sociale media en op de campus (waar vooral academici zich oriënteren). Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group, op basis van Jobfeed en het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 1.266 laatstejaars HBO- en WO-studenten.

Waar oriënteren ze zich?

De populairste sites waar laatstejaars studenten zich oriënteren op een baan zijn LinkedIn, Facebook en Nationalevacaturebank.nl. Sinds het tweede kwartaal van 2016 is Indeed onder WO-studenten de favoriete vacaturesite geworden. LinkedIn is daarmee van de nummer-1-positie verdrongen.

vraag naar starters

Wat valt nog meer op?

Enkele andere opvallende bevindingen uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder laatstejaarsstudenten:

 • 1 op de 5 HBO-afstudeerders en 1 op de 10 WO-afstudeerders vindt zijn eerste baan via het uitzendbureau.
 • Academici gebruiken gemiddeld 7,9 kanalen om zich te oriënteren op een eerste baan. Onder hbo’ers ligt dat op 6,1. Het verschil kan deels verklaard worden uit het feit dat veel laatstejaars hbo’ers nog doorstuderen en daardoor minder actief zijn op de arbeidsmarkt.
 • Indeed verdringt LinkedIn steeds vaker als favoriete oriëntatiekanaal
 • Studenten nemen steeds meer eigen regie op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld zelf zichtbaar te worden op sociale media, hun CV te uploaden in CV-databanken, open sollicitaties te sturen en actief op bedrijvensites te kijken.

Vooral trainees zijn gewild; en de liefde is wederzijds

Uit het onderzoek blijkt dat vooral trainees gewild zijn. Niet alleen vragen bedrijven veel vaker om trainees dan een jaar geleden, er is ook geen functie zo populair. De vraag naar trainees is bijna 4,5 keer zo groot als de nummer-2 in meest gevraagde startersfuncties, die van de software engineer.

Uit eerder onderzoek bleek deze maand ook al dat de liefde voor het traineeship wederzijds: ook afgestudeerden zouden graag nog even doorleren in hun eerste baan.

En ja, ook de recruiter blijkt een mooie startfunctie

In de top-10 van meest gevraagde startersfuncties zijn verder vooral IT-, Sales- en Finance-banen te vinden. Een opvallende baan staat op positie nummer-10: die van de recruiter. Geen goed teken, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group. “Werkgevers kunnen beter hun wervingsaanpak professionaliseren en recruitment als een serieus vakgebied zien in plaats van de recruiter als een startersfunctie zien.”

Top-10 meest gevraagde startersfuncties

 1. Trainee
 2. Software engineer
 3. Accountmanager
 4. Assistent-accountant
 5. Medewerker klantenservice
 6. Programmeur .net
 7. Programmeur PHP
 8. Java-ontwikkelaar
 9. Financial controller
 10. Recruiter

Beeld via Pixabay, Update: 31/8, 13:15

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners