Hireserve wordt Ubeeo: een nieuwe naam én ISO 9001-gecertificeerd

Het bedrijf dat we tot nu toe kennen als Hireserve, gaat vanaf vandaag door het leven als Ubeeo (uit te spreken als: joe-bie-oo). Tegelijk maakt het ook bekend ISO-9001 gecertificeerd te zijn. Vanwaar al die veranderingen?

Peter Boerman Op 01 april 2021
Gem. leestijd 4 min 678x gelezen
Deel dit artikel:
Hireserve wordt Ubeeo: een nieuwe naam én ISO 9001-gecertificeerd

‘We zijn heel blij met onze nieuwe naam’, vertelt Leon Buijsman, directeur en eigenaar van Ubeeo. ‘De naam is bewust abstract en staat dus in letterlijke zin ook niet ergens voor. Maar het is wel een onderscheidende en disruptieve naam, die we bovendien internationaal goed kunnen gebruiken.’

‘De naam is bewust abstract, maar is wel onderscheidend en disruptief.’

Tegelijk met het afscheid van de handelsnaam Hireserve kondigt Buijsman nog een nieuwtje aan: ‘We heten niet alleen anders, we zijn nu ook ISO-9001 gecertificeerd.’ Aan de specialisatie van het bedrijf verandert ondertussen niets. Het blijft gaan om recruitmentsoftware voor klanten die corporate recruitment serieus nemen, aldus de directeur/eigenaar. Maar toch: heel wat veranderingen. Hoogste tijd dus voor een kort gesprek over het hoe en waarom.

Waarom vonden jullie het precies tijd voor een nieuwe naam?

‘De grootste verandering heeft eigenlijk 3 jaar geleden al plaatsgevonden. Hireserve was aanvankelijk de naam van zowel ons Nederlandse bedrijf als een Britse zusteronderneming. We maakten een splitsing in de zusterbedrijven toen de Brexit werd aangekondigd, onder andere om alle data binnen de EU te houden. Bovendien konden we het ATS daardoor volledig toespitsen op de wensen van de Nederlandse recruitmentmarkt.

‘De Engelse en Nederlandse arbeidsmarkt zijn echt uitersten van elkaar.’

De reden waarom het zo moeilijk was om vanuit één bedrijf te werken, is dat de Engelse en Nederlandse arbeidsmarkt uitersten zijn van elkaar. In de Engelse markt is de machtsafstand tussen werkgever en kandidaat heel groot, in de Nederlandse markt juist heel erg klein. Dat verschil zie je bijvoorbeeld als je op de werkenbij-site komt: in de Engelse markt zijn lange sollicitatieformulieren de norm en moet elke kandidaat eerst een account aanmaken. In de Nederlandse markt is dat juist andersom.

> En dus?

Door die grote verschillen en met de Brexit als katalysator zijn we dus in februari 2018 officieel zusterbedrijven geworden. Juist doordat dit in volledige harmonie ging, zijn de eigendomsrechten op de software eerlijk verdeeld en was het mogelijk om een gemeenschappelijke naam te houden. Er veranderde in beide landen immers niets aan de dienstverlening.

‘Die gemeenschappelijke naam werd na verloop van tijd steeds minder handig.’

Maar die gemeenschappelijke naam, wat aanvankelijk dus een voordeel was, werd naarmate de tijd vorderde steeds minder handig. Hireserve is in het Verenigd Koninkrijk niet hetzelfde als Hireserve in Nederland. Dus mensen die de Engelstalige site bezoeken, zien iets anders dan in Nederland wordt aangeboden. En aangezien de naam door de Engelse oprichter bedacht is, liggen de rechten daarvoor in het VK. Dus zijn we de zoektocht naar een nieuwe naam 1,5 jaar geleden gestart. Precies een jaar geleden was alles klaar om onze nieuwe naam te lanceren. De pandemie gooide toen echter roet in het eten. Nu is de tijd beter.’

> Ubeeo is ook gekozen vanwege de internationale ambities.

‘Bij het kiezen van de nieuwe naam is hier lang over nagedacht. Er hebben ook lang leuke en passende Nederlandse namen op de shortlist gestaan. Als je je gaat realiseren dat je product het goed doet in Nederland, er landen binnen de EU zijn die qua arbeidsmarkt op Nederland lijken en dat de data binnen de EU wordt opgeslagen, is het eigenlijk een no-brainer om voor een meer internationale naam te kiezen. En inmiddels hebben we ook een aantal partnerships die ons bij internationale expansie kunnen gaan helpen.’

> Wat betekent die ISO 9001 voor jullie precies?

‘Er zijn heel veel ISO-normen. Voor softwareleveranciers zijn er twee het meest belangrijk. Daar wordt ook vaak om gevraagd in aanbestedingen. Het gaat dan om: ISO-27001 (informatiebeveiligingssysteem) en ISO-9001 (kwaliteitssysteem). Beide normen bestaan uit tientallen punten die je moet uitwerken, beschrijven en doorvoeren in de dagelijkse praktijk.

‘We kunnen nu duidelijker onderscheid maken tussen problemen en wensen.’

Voor de klanten biedt het duidelijkheid: ons informatiebeveiligings- en kwaliteitssysteem voldoen nu volgens een externe auditor aan de normen. Voor onszelf betekent het dat wij een zich herhalend proces van analyseren, actieplan maken, uitvoeren en evalueren hebben ingevoerd om de kwaliteit van ons product en de dienstverlening daaromheen continu te verbeteren. Wij merken de impact daarvan bij implementaties. Deze lopen nu sneller en vloeiender. De klanten merken dit bijvoorbeeld bij support, waarbij we nu duidelijker onderscheid maken tussen problemen en wensen.’

> Hoe ben je eigenlijk tot de nieuwe naam gekomen?

‘Het eerste idee was dat we zelf “wel even” de naam zouden verzinnen. We hebben een hecht en harmonieus team, maar hadden toch binnen de kortste keren ruzie. Daarop heb ik contact gehad met onze marketing partner, DEPT, en zij raadde ons The Nameworks en Skriptor Zigila aan. Zij zijn bekend van namen als Chipknip, Jillz, Ziggo, Independer en Alliander.

‘In totaal zijn zo’n 1.000 namen de revue gepasseerd.’

Als onderdeel van het proces zijn we vervolgens gaan bepalen of we op zoek moesten naar een instrumentele, positionerende of abstracte naam. Er zijn al heel veel varianten op “Recruitment”, “Hire”, “Candidate” of “Talent” gebruikt. Wij onderscheiden ons echter graag en wilden niet de zoveelste variant daarop zijn. In totaal zijn zo’n 1.000 namen de revue gepasseerd. Uiteindelijk hielden we er 10 over. Een paar daarvan waren geweldig, maar niet voor een softwarebedrijf. Na juridische checks en beschikbaarheid van domeinen hielden we er 3 over. Uiteindelijk was het gevoel bij Ubeeo het best.

‘Hireserve werd ook jarenlang verkeerd uitgesproken. Dat maakt Ubeeo voor ons meteen vertrouwd.’

Ubeeo deelt één kenmerk met Hireserve: het zal waarschijnlijk net zo vaak verkeerd uitgesproken en gespeld worden. Daar zijn we al jaren aan gewend en dat maakt Ubeeo eigenlijk voor ons ook meteen vertrouwd.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners