Het is vandaag officieel de landelijke ‘Fiets-naar-je-werk-dag‘. En dat is reden om eens uitgebreid stil te staan bij de rol van de fiets op de arbeidsmarkt. Want die is groot – en ook voor recruiters belangrijk om te beseffen. Daarom: 7 recente bevindingen, cijfers en onderzoeken over de markt van vandaag. Fiets hem erin!
#1. Verachtvoudiging in vacatures
Hoe vaak komen termen als fiets van de zaak, fietsabonnement of fietsplan voor in vacatures? Steeds vaker, ontdekte Indeed na onderzoek in Nederland, België en Duitsland. In Nederland nam het aantal vacatures dat dit meldt het afgelopen jaar toe met 18%, en in de afgelopen 3 jaar met 178%. Dit percentage ligt beduidend lager dan in België (26% afgelopen jaar, 246% in 3 jaar) en Duitsland (78% in 1 jaar, en 765% in 3 jaar). Resultaat is dat in alle 3 landen in ongeveer 25 vacatures op 1.000 het woord ‘fiets’ voorkomt.
Duitsland is van de drie landen inmiddels het land waar de meeste vacatures melding maken van een secundaire arbeidsvoorwaarde rondom fietsen. ‘In 2019 is de Duitse overheid een nationaal fietsplan gestart om fietsen veiliger en aantrekkelijker te maken’, vertelt Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights bij Indeed. ‘Dit plan werpt duidelijk zijn vruchten af.’ Ook in Nederland is het per 1 januari 2020 fiscaal aantrekkelijk geworden om een fiets van de zaak aan te bieden. ‘De stijgende lijn zet dan ook in Nederland naar verwachting verder door’, zegt Vissers.
#2. E-bike en speed pedelec populair
Bij de vraag welk vervoersmiddel werkende Nederlanders het liefste zouden gebruiken om van en naar het werk te gaan is weer de fiets, e-bike of speed pedelec zeer populair. Meer dan de helft (54%) zegt de tweewieler te verkiezen boven de auto (36%) of het openbaar vervoer (10%), zo meldt onderzoek van ALD Automotive, dat voor het derde jaar achter elkaar het woon-werkverkeer onderzocht.
De wens meer te fietsen blijkt nog niet erg te stroken met de realiteit.
Die wens blijkt overigens nog niet erg te stroken met de realiteit. Die zegt volgens hetzelfde onderzoek dat meer dan de helft van de Nederlanders nog met de auto naar het werk reist, en slechts 32% met de fiets of e-bike. In de vorige editie van het fietsonderzoek zei 23% van de Nederlanders na de lockdowns dagelijks naar het werk te zullen gaan fietsen. Daar is nog maar 18% van overgebleven.
#3. Doel: 1 megaton CO2 besparen
De fiets lijkt echter nog wel even een blijvertje te blijven in vacatureteksten. Met het Besluit werkgebonden personenmobiliteit wil de regering namelijk verder sturen op verduurzaming van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Concrete doel is 1 megaton CO2 -winst in 2030. En de fiets moet daarin een grote rol spelen. Dit besluit vloeit voort uit het Klimaatakkoord, waarin is afgesproken dat de ongeveer 8.000 organisaties in Nederland met meer dan 100 werknemers een norm opgelegd krijgen om hun woon-werkverkeer en zakelijke verkeer schoner te maken.
Lukt de daling niet, dan geldt vanaf 2026 een maximum CO2-uitstoot per reizigerskilometer.
Bij deze werkgevers wordt ongeveer 60% van alle werkgerelateerde reiskilometers afgelegd door werknemers. Zij moeten dus vanaf 1 januari 2024 jaarlijks over het afgelopen jaar de werkgebonden personenmobiliteit rapporteren. Als dan in 2026 blijkt dat de CO2-uitstoot over de afgelopen 4 jaar voldoende is gedaald, is een individuele norm per bedrijf niet nodig, heeft de staatssecretaris al aangekondigd. Maar lukt die daling niet, dan wordt de CO2-uitstoot per reizigerskilometer meteen in 2026 aan een maximum gebonden.
#4. 71% duurzaam op kantoor
Een onhaalbare zaak? Nou, een werkgever als energieleverancier Eneco laat zien dat het wel degelijk haalbaar is. Van de 3.000 medewerkers in Rotterdam komt inmiddels 71% op een groene manier naar het werk, waar dat 7 jaar geleden nog maar 40% was. Het bedrijf verlaagde daarvoor bijvoorbeeld de kilometervergoeding voor autorijders stapsgewijs van 17 naar 11 cent per kilometer. Nieuwe leaseauto’s mogen uitsluitend nog elektrisch zijn en niemand mag vaker dan 3 dagen per week op kantoor verschijnen, zo tekende de Volkskrant recent op.
Na 2030 zijn auto’s met verbrandingsmotor bij Eneco niet meer welkom.
Kom je toch met de auto? Dan mag je alleen het parkeerterrein op als je kunt aantonen dat het reistijdverschil tussen trein en auto vanaf huis groter is dan 35 minuten. En mits je in een auto zit die niet meer uitstoot dan 150 gram CO2 per kilometer. Na 2030 zijn alle auto’s met verbrandingsmotor niet meer welkom. De ingrepen leidden sinds 2015 al tot een daling van de CO2-uitstoot per fte met 65%. Tegenover het terugdringen van het autogebruik staat dat alle Eneco-medewerkers een ov-jaarkaart kunnen krijgen die zij ook privé mogen gebruiken. En wie een fiets koopt, krijgt een tegemoetkoming van 1.500 euro.
#5. Ook Zeeland fietst
Ander voorbeeld van een werkgever die de fiets een warm hart toedraagt is de provincie Zeeland. Ambtenaren van de provincie Zeeland die in 2024 nog met hun benzine- of dieselauto naar het werk komen, krijgen hun kilometers niet langer vergoed. En ook de kosten voor parkeren zijn dan niet meer te declareren. Die vergoedingen worden alleen nog verstrekt aan medewerkers die zich duurzaam verplaatsen, zo heeft Gedeputeerde Staten voorgesteld.
Zeeuwse ambtenaren die in 2024 nog met hun dieselauto naar het werk komen, krijgen hun kilometers niet langer vergoed.
In de tussentijd wordt, om het gebruik van fietsen naar het werk te stimuleren, de zogeheten IKB-regeling voor de aanschaf van een fiets verhoogd van 749 naar 2.000 euro. Met dat grotere fiscaal voordeel kan wordt de aanschaf van een (duurdere) elektrische fiets beter haalbaar. Ook kan vanaf juli dit jaar gebruik worden gemaakt van een renteloze lening van maximaal 3.600 euro voor de aankoop van zo’n fiets of elektrische scooter. Van de provinciemedewerkers wonen er 2 van de 3 binnen een straal van 10 kilometer van het provinciehuis.
#6. Op de e-bike naar de baas
De e-bikes zijn in Nederland nog steeds niet aan te slepen. Maar waarom kopen mensen eigenlijk zo’n elektrische fiets? Tot voor kort werd daarbij vooral recreatief gebruik genoemd. ‘Maar ten opzichte van 2020 is er een duidelijke stijging te zien in de aanschaf van de e-bike voor woon-werkverkeer’, meldde onderzoeksbureau GfK eerder dit jaar op basis van een jaarlijks onderzoek naar elektrische fietsen.
Nederlanders betalen gemiddeld 2.283 euro voor een e-bike, een stijging van 4% ten opzichte van 2020.
Gemiddeld fietsen Nederlanders 43 kilometer per week op een e-bike. Vooral het aantal e-bike-kopers tussen de 35 en 49 jaar steeg afgelopen jaar flink. Nederlanders betalen gemiddeld 2.283 euro voor een e-bike, een stijging van 4% ten opzichte van 2020. In onze buurlanden stegen de gemiddelde aankoopprijzen harder: 8% in België en 12% in Duitsland. Daar zijn meer mensen volgens GfK ‘premium’ e-bikes gaan kopen, van boven de 3.000 euro.
#7. Schaarste in de branche
Probleem voor de opmars van de fiets is evenwel – ook hier: schaarste. Dat uit zich zowel in materiaaltekort als personeelstekort. De vraag naar fietsen, fietsonderdelen en reparaties blijft onverminderd groot. Of het nu net zo druk is als in de hoogtijdagen van corona? ‘Misschien nog wel drukker’, zei de Utrechtse fietsenmaker en -verkoper Joris Kok bijvoorbeeld recent nog. Vooral voor e-bikes, racefietsen en mountainbikes is de vraag momenteel vele malen groter dan het aanbod. Een bekende onderdelenleverancier als Shimano heeft momenteel bijvoorbeeld een levertijd van 1,5 jaar.
Op bepaalde fietsonderdelen kun je nu zo 1,5 jaar moeten wachten.
Ook hier speelt gebrek aan personeel de branche dus parten. ‘Er zijn op dit moment heel veel vacatures, het is heel lastig om die in te vullen. Ik hoor verhalen over fietsmonteurs die eruit gaan en in de zonnepanelen gaan. Daarom werk ik nu op vrije dagen om het toch rond te krijgen’, aldus Kok. Er zijn op jaarbasis in Nederland tussen de 50 en 100 jongeren die de opleiding volgen tot een baan in de fietsenbranche. Veel te weinig voor de vraag, aldus alle betrokkenen.
Meer weten?
Arjan Vissers, recruitment evangelist bij Indeed, verzorgt vandaag, 19 mei, tijdens Werf& Live een Arbeidsmarktupdate. Vissers bespreekt dan niet de fiets, maar wel waar de kansen voor werkgevers liggen en welke risico’s hierbij komen kijken. Na deze sessie weet je wat de huidige stand van zaken is in de arbeidsmarkt en hoe je in het huidige landschap succesvol kunt zijn.