Hoe lang is de ideale vacaturetekst?

We hebben het vaak over wat er allemaal wel en niet in een vacaturetekst moet staan. Maar een andere belangrijke vraag is: hoe lang moet hij eigenlijk zijn? Het antwoord: dat hangt er maar net vanaf…

Redactie Op 27 maart 2020
Gem. leestijd 2 min 793x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe lang is de ideale vacaturetekst?

Als je een vacaturetekst schrijft is het lastig om de balans te vinden. Je wil de kandidaat enerzijds graag zoveel mogelijk informatie geven, maar anderzijds moet het voor hem of haar ook wel behapbaar blijven. Hoe pak je dat aan? Waar ligt die balans? Wij geven 5 tips.

#1. Spreek in de taal van de doelgroep

De tone-of-voice moet je aanpassen aan de mensen die je wil bereiken. Gaat het om een senior positie in de bancaire sector? Dan kun je de toon wat zakelijker aanzetten. Zijn het starters in de creatieve hoek? Dan moet jij ook creatief zijn! En anders kun je natuurlijk ook 3 verschillende vacatureteksten geven, zoals LeadLogic deed. De taal van de doelgroep bepaalt ook mede hoe lang de tekst mag zijn.

#2. Begin met het belangrijkste

Mensen zijn ongeduldig, zeker als het gaat om teksten. Zorg er daarom voor dat je met het meest belangrijke begint (denk aan omvang FTE, functie-inhoud en vereisten) in plaats van een ellenlang verhaal dat veel opbouw vereist. De tekst moet ook goed scanbaar zijn, dus wees niet al te zuinig met witregels en bulletpoints. Als de tekst overzichtelijk is, maakt de lengte al meteen minder uit: de lezer kan dan zijn weg al scannend vinden.

#3. Schrijven is schrappen

Het is lastig, maar wees kritisch in wat je opschrijft. Wat moet er écht instaan? Wat maakt het écht een betere vacature? Elk woord dat je kunt schrappen, is mooi meegenomen. Laat het vooral ook nog even kritisch nalezen door iemand anders, want zelf lees je soms over fouten of onnodige woorden heen.

Wees kritisch in wat je opschrijft.

#4. Benoem alleen de hoofdverantwoordelijkheden

Een functie kan vele taken omvatten, maar als je die allemaal opsomt wordt het lijstje vaak wel erg lang. Bedenk daarom wat de hoofdverantwoordelijkheden zijn en schrijf alleen dát op: dat is immers waar het in de kern om gaat. Eventuele andere taken kunnen altijd nog later in het sollicitatiegesprek worden toegelicht.

#5. Kijk naar opleidingsniveau

Het gevraagde opleidingsniveau voor de functie heeft invloed op hoe lang je de vacature kunt maken. Bij een hogere opleiding mag je namelijk een hogere aandachtsspanne verwachten. Gemiddeld ligt de lengte van een ideale vacaturetekst tussen de 600 en 700 woorden, maar voor iemand met een academische achtergrond kun je hier best iets boven zitten en voor iemand met een mbo-achtergrond wat lager.

Meer weten?

Kom dan op 23 juni naar de workshop Schrijven van vacatureteksten van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Via een workshop gecombineerd met een online kennisportal leer je dan doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten te schrijven.

Lees ook

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners