Hoe LinkedIn via Talent Insights zijn database openstelt voor elke recruiter

Saskia van der Aa Op 07 november 2018
Gem. leestijd 4 min 1626x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe LinkedIn via Talent Insights zijn database openstelt voor elke recruiter

Realtime inzicht in talentpools en doelgroepen? Met het nieuwe ‘Talent Insights’ wil LinkedIn zijn klanten hier de helpende hand in bieden. Vandaag vond in Londen de officiële presentatie plaats. En Werf& was erbij…

Inspelend op de trend van steeds meer datagebruik voor recruitment kondigde LinkedIn al eerder de komst aan van analysetool Talent Insights. Op het Talent Intelligence Experience event van LinkedIn in Londen werd het nieuwe product officieel gelanceerd. Wat mogen we ervan verwachten?

Waar bevindt het talent zich? En hoe engaged zijn ze?

Gebruikers kunnen met Talent Insights zowel gegevens over talentpools als data over bedrijven verzamelen. Zo wordt bijvoorbeeld zichtbaar waar talent zich bevindt, welke opleidingen zij gevolgd hebben en in hoeverre talent zich met jouw organisatie verbonden voelt. Maar ook maakt Talent Insights inzichtelijk welke talenten zich in organisaties bevinden en op welk gebied bedrijven talent verliezen. Informatie die allemaal kan helpen om talent te vinden, aan te trekken en te behouden.

ook maakt Talent Insights inzichtelijk op welk gebied bedrijven talent verliezen

Zo kunnen de data je bijvoorbeeld helpen de locatie van een nieuw kantoor te bepalen, aan de hand van de plaats waar zich jouw talent bevindt. Maar je kunt ook jouw bedrijf en werknemers met anderen in je branche vergelijken. Ook wordt je employer branding zichtbaarder doordat je in Talent Insights de mate van engagement van bepaalde groepen mensen kunt inzien.

Selecteren op soft skills: grote stap voorwaarts

Misschien nog wel interessanter is de manier waarop LinkedIn voor Talent Insights gebruik maakt van artificial intelligence. Eindelijk kunnen we met deze tool namelijk personen zoeken en analyseren op soft skills. Talent Insights leest persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden uit LinkedIn-profielen en beschrijvingen, maar de technologie erachter bedenkt ook hoe waarschijnlijk het is dat iemand bepaalde eigenschappen bezit.

selecteren op soft skills is nuttig, in een tijd dat we kandidaten steeds minder selecteren op kennis

Een grote stap voorwaarts, waarmee recruiters eindelijk kunnen selecteren op soft skills. En dat is nuttig, in een tijd dat we kandidaten steeds minder selecteren op kennis, maar juist meer op skills als leiderschapskwaliteiten en communicatieve vaardigheden. Kandidaten die passen bij het profiel dat je zoekt worden hierdoor sneller zichtbaar, maar ook is in Talent Insights zichtbaar welk talent zich al in je organisatie bevindt en op welk vlak je talent tekort komt.

Diversiteit: meteen inzicht in aantal mannen en vrouwen

Een andere feature van Talents Insights is dat het ook wil bijdragen aan meer diversiteit binnen organisaties. Zoek je binnen de tool naar een bepaalde functie, dan geeft deze meteen het percentage mannen en vrouwen in deze functie binnen jouw of andere organisaties. Dit zou wel eens een eyeopener voor veel organisaties kunnen zijn.

De tool geeft meteen het percentage mannen en vrouwen in een bepaalde functie

Dankzij deze data over diversiteit is LinkedIn overigens ook in staat geweest om zoekresultaten ‘diverser’ te maken. Dat wil zeggen: sourcers en recruiters vinden vanaf nu in hun zoekresultaten een eerlijke verdeling tussen man/vrouw, of liever: een verdeling die het aantal werkzame mannen en vrouwen in een bepaalde functie weerspiegelt. Deze innovatie moet het makkelijker maken om diversiteit eindelijk echt onderdeel te laten worden van organisaties.

Analyse van 575 miljoen professionals en 15 miljoen vacatures

Talent Insights is de eerste tool van LinkedIn die de gegevens van 575 miljoen professionals, 20 miljoen bedrijven en 15 miljoen actieve vacatures combineert en analyseert. Met een druk op een knop kun je bijvoorbeeld zien bij welke bedrijven je doelgroep werkt, hoeveel vacatures ze plaatsen, wat de instroom en het verloop daar is.

Met één druk op een knop kun je zien wat de instroom en het verloop van een bedrijf is

Dankzij ‘Company Overview’ kun je bijvoorbeeld antwoord krijgen op vragen over je eigen bedrijf en die van je concurrenten op de (arbeids)markt. Dat varieert van geografische locatie tot de meest voorkomende functietitels, welke vaardigheden mensen hebben, welke opleidingen ze deden, hoe het verloop is, inclusief de trends in al deze zaken. En met ‘Company Skills’ kun je bijvoorbeeld realtime zien welke vaardigheden een bedrijf al in huis heeft en hoe dat is veranderd ten opzichte van een jaar eerder. Handig om je eigen bedrijf, maar ook je concurrentie te analyseren.

Dat helpt om strategische keuzes te maken

Kort gezegd, na de presentatie in Londen: Talent Insights is een tool die vooral recruiters gaat helpen om strategische keuzes te maken en gesprekken te voeren op het hoogste niveau. Met de gegevens uit Talents Insights kun je keuzes onderbouwen, budgetten eenvoudiger op de juiste plek inzetten en talent aan te trekken dat je organisatie nu mist.

Deze tool gaat recruiters helpen om strategische gesprekken te voeren tot op het hoogste niveau

Want de overtuiging op het Talent Intelligence Experience event is duidelijk: recruitment gaat de komende jaren veranderen. Routinewerk wordt geautomatiseerd, waardoor er tijd is voor analyse, advies en investeren in talent en kandidaten. Heb jij er ook al zo’n zin in?

saskia van damOver de auteur

Saskia van Dam is Contentspecialist Arbeidsmarktcommunicatie bij Strictly People. Ze blogt regelmatig op Werf& over evenementen die ze bezoekt. Deze week was ze in London voor de presentatie van LinkedIn Talent Insights

 

Deel dit artikel:

Saskia van der Aa

Contentspecialistbij Strictly People
Saskia van der Aa is Contentspecialist Arbeidsmarktcommunicatie bij Strictly People. Ze blogt regelmatig op Werf& over evenementen die ze bezoekt.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners