Solliciteren via een hologram: op de Zuidas kan het je zomaar gebeuren

Een container binnenlopen, en daar met een hologram een sollicitatiegesprek voeren. Het kon gisteren op de Zuidas, dankzij een actie van JAN© accountants. Een primeur, zo claimen de initiatiefnemers. Maar gaan we het ook vaker zien?

Peter Boerman Op 09 december 2022
Gem. leestijd 2 min 246x gelezen
Deel dit artikel:
Solliciteren via een hologram: op de Zuidas kan het je zomaar gebeuren

Die kenden we inderdaad nog niet: solliciteren via een hologram. In de huidige krappe arbeidsmarkt moet je íets doen om op te vallen, zeker in de markt van de schaarse accountants. En dat is dus precies wat JAN© Accountants en Adviseurs gisteren deed, toen ze op het Amsterdamse Gustav Mahlerplein, middenin de Zuidas, een glazen container neerzetten met daarin een box met het hologram van een recruiter of andere medewerker erin.

Voorbijgangers op de Zuidas konden gisteren een ‘holobox’ binnenstappen voor een sollicitatie.

De ‘Sollicitatie To Go’ doopte het oranje accountantsbureau de nieuwe recruitmentmethode, waarbij voorbijgangers gewoon in de zogeheten ‘holobox’ konden binnenlopen, om vervolgens via een holografische verbinding korte sollicitatiegesprekken te kunnen voeren met een medewerker van JAN©. Voor de goede orde: die medewerker was dus niet live aanwezig op de Zuidas, maar werd als hologram geprojecteerd, terwijl hij of zij zelf lekker warmpjes op het kantoor van JAN© in Schiphol-Rijk zat.

Niet langdradig

‘We vinden dat solliciteren niet een langdradig, saai proces hoeft te zijn’, verklaart het accountantskantoor de actie. En solliciteren via een hologram kan volgens hen daarbij een mooi ‘laagdrempelig eerste contactmoment’ zijn. De gesprekken in de container duurden dan ook maar gemiddeld zo’n 5 minuten. ‘Zo krijgen we direct een idee of we bij elkaar passen en kunnen we kort kennismaken. Veel leuker en makkelijker dan een onpersoonlijke sollicitatie online.’

‘Veel leuker en makkelijker dan een onpersoonlijke sollicitatie online.’

Voorbijgangers op Station Zuid in Amsterdam konden gisteren tussen 7 uur ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds sollicitatiegesprekken voeren met medewerkers van JAN©. Het ging daarbij vooral ook om de innovatieve vorm van kennismaken, aldus de initiatiefnemers, die in de actie werden ondersteund door Contentleaders uit Amersfoort en HEREweHOLO, die tekenden voor de holobox.

De actie met de container, volgens het accountantskantoor zelf een primeur, was overigens niet de eerste keer dat het bedrijf de aandacht trok met zijn recruitmentmethode. Zo werd eerder dit jaar ook al ingezet op omgekeerd solliciteren, waarbij zij hun eigen cv en motivatievideo’s deelden met potentiële kandidaten en dit de aanleiding voor een eerste gesprek vormde (een concept dat overigens minder uniek bleek dan het solliciteren met een hologram).

Kijk hieronder een filmpje van de actie van gisteren:

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners