Gemeenten zien oplossing voor krapte in: samenwerken, samenwerken en samen werken

Er komt niemand meer bij, overal zijn tekorten. Je moet het de komende 15 jaar dus doen met de mensen die er zijn. En dan is de oplossing: samenwerken. Tenminste, zo willen de Nederlandse gemeenten het gaan doen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Peter Boerman Op 14 maart 2024
Gem. leestijd 2 min 300x gelezen
Deel dit artikel:
Gemeenten zien oplossing voor krapte in: samenwerken, samenwerken en samen werken

Bij de gemeenten in West-Brabant hebben ze al een gezamenlijk mobiliteitscentrum, waarmee ze de externe inhuur regionaal regelen en onderling personeel uitwisselen. In Friesland is ook een samenwerking actief van de gemeente Leeuwarden, gemeente Súdwest-Fryslân, het waterschap (Wetterskip Fryslân) en de provincie op het gebied van personele inzet. Door samenwerken en zo personeel te delen, kunnen de deelnemende overheden niet alleen de krapte te lijf, ze bieden hun medewerkers ook nog eens een meer veelzijdig – en dus interessanter – takenpakket.

‘Er komt de komende 15 jaar niemand bij op de arbeidsmarkt. Dus de oplossing ligt in: samenwerken.’

Het zijn voorbeelden waarvan we er de komende jaren nog heel wat meer gaan zien. Tenminste, als het aan de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) ligt, die deze week kwamen met een handreiking Flexibele arbeidsinzet gemeentelijke sector. En die is hard nodig, want de krapte is groot onder de ambtenaren. ‘Er komt de komende 15 jaar niemand bij op de arbeidsmarkt. Dus de oplossing ligt in: samenwerken, samenwerken en samen werken’, zoals Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van het College van Arbeidszaken van de VNG, het uitlegt in een recente video.

Hobbels

Samenwerken en onderling personeel uitwisselen wordt al langer gezien als een mogelijke oplossing voor alle organisaties die met krapte kampen. In de praktijk stuit het echter vaak op allerlei hobbels, zowel praktisch (op het gebied van bijvoorbeeld mededinging) als juridisch, fiscaal en financieel. De VNG denkt echter dat gemeenten er de komende jaren niet aan ontkomen, en probeert in de handreiking daarom te schetsen hoe het wél kan. Het is de eerste stap van de VNG om zijn leden meer te ondersteunen in het grote krapte-vraagstuk, maar kan natuurlijk ook voor andere organisaties interessant zijn.

De handreiking is ook bedoeld om de vele externe inhuur bij gemeenten terug te dringen.

Binnen dit programma financiert de VNG overigens ook 15 pilots die de uitvoeringskracht bij gemeenten moeten versterken, meldt VNG-directeur Leonard Geluk. De handreiking is ook bedoeld om de huidige grote mate van externe inhuur bij gemeenten terug te dringen. Dat kan bijvoorbeeld door onderling te detacheren, of andere vormen van samenwerken, zoals via arbeidspools. Ook is er aandacht voor medewerkers die de AOW-leeftijd hebben bereikt en willen doorwerken, iets waar veel gemeenten steeds vaker gebruik van maken.

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners