Naar Jupiter voor een afspraak: in dit kantoor kan het

Vergaderen in de USS Enterprise? Voor een virtuele afspraak naar Jupiter? Het is allemaal mogelijk, in het nieuwe kantoor van de IT-adviseurs van Devoteam. Hoe kwam het zover? En is dit werkelijk: ‘het werken van de toekomst’?

Peter Boerman Op 21 september 2023
Gem. leestijd 4 min 244x gelezen
Deel dit artikel:
Naar Jupiter voor een afspraak: in dit kantoor kan het

In de onregelmatig verschijnende serie ‘inspirerende recruitment-locaties’ deze keer aandacht voor een buitenbeentje, namelijk: de IT-adviseurs van Devoteam in Amsterdam. Strikt genomen geen typisch recruitmentbureau namelijk, maar omdat ze zelf ronken hier ‘een kijkje in de toekomst van werken’ te bieden, zijn we toch geïnteresseerd geraakt. En laten we graag zien hoe ze hier die toekomst voor zich zien.

De buitenkant van het nieuwe pand waar Devoteam zetelt, in ‘het opkomende tech-hart van Amsterdam’: Nieuw-West.

En bij binnenkomst ziet dat er dus ongeveer zo uit…

En dan komen we op de werkvloer, waar de toekomst van werk dus vorm krijgt. Met, als eerste eyecatcher, een koffiebar. ‘We vinden het belangrijk dat medewerkers, klanten en nieuwe medewerkers zich direct op hun gemak voelen als ze bij ons binnenlopen’, aldus Head of HR Anuradha Tikai. ‘Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Bij ons krijgt iedereen nu bij binnenkomst gelijk een gevoel van gastvrijheid en gezelligheid in plaats van direct in een drukke kantoortuin te stappen.’ Dat er achter deze knusse ruimte nog een volledig kantoor schuilt, is volgens haar dan ook ‘bijna niet te geloven’.

Een lange, speelse lichtstrook leid je vervolgens verder door het kantoor, met in het centrale gedeelte een ‘agile omgeving’, waar medewerkers gebruik kunnen maken van de flexibele werkplekken, kunnen overleggen of gewoon een praatje met elkaar kunnen maken. Tikai: ‘We vonden het in eerste instantie best spannend, zo’n grote ruimte met flexibele werkplekken. Maar je merkt dat collega’s elkaar hier steeds meer opzoeken. Niet alleen voor werkgerelateerde zaken, maar ook om even met elkaar te kletsen. Het is een dynamische plek, met een laagdrempelige sfeer, wat de binnenkomst voor nieuwe collega’s ook makkelijker maakt.’

Iedereen betrokken

De nieuwe locatie moet de visie van Devoteam weerspiegelen: gericht op inspiratie, verbinding en groei. ‘We geloven dat een kantoor meer moet zijn dan alleen een werkplek; het moet een thuis zijn voor medewerkers waar ze zich welkom voelen en deel uitmaken van een grotere familie.’ Voor de verhuizing naar het nieuwe kantoor waren de wensen van medewerkers dan ook leidend. De hele organisatie werd betrokken bij de inrichting.

Voor het nieuwe kantoor waren de wensen van medewerkers leidend. De hele organisatie werd betrokken bij de inrichting.

Zo zijn de namen van de ruimtes door een groep collega’s bedacht, vertelt Tikai. ‘We hebben input gevraagd aan Young Devoteam – een community van young professionals binnen onze organisatie – over hoe we de (vergader)ruimtes moesten noemen. Ze hebben samen nagedacht over een overkoepeld thema, waarbij onder andere de thema’s Griekse mythologie en Harry Potter de revue passeerden. Maar na een aantal brainstormsessies, kwamen we samen tot het thema ruimte(schepen). Nu kun je dus jezelf even terugtrekken in Jupiter voor een online afspraak, of zelfs vergaderen in de USS Enterprise!’

Rustig kleurenpalet

Voor de ontspannen sfeer is bewust gekozen voor ‘een rustig kleurenpalet en lichte plafonds’. Om stilte en concentratie te bevorderen, is bovendien besloten de vaste werkplekken achter in het kantoor te plaatsen. ‘Je bereikt deze ruimte door vanuit het dynamische centrum van het kantoor door een vernauwde doorgang te lopen, als een soort trechter. Hierdoor blijven de vaste werkplekken gescheiden van de flexibele werkruimtes, zonder dat daar een deur of dichte muur aan te pas komt, terwijl de verbinding tussen beide behouden blijft. De overgang door de vernauwing zorgt voor een natuurlijke aanpassing aan de nieuwe omgeving. Zo kunnen medewerkers zich volledig richten op hun werk’, aldus Tikai.

Om stilte en concentratie te bevorderen, is besloten de vaste werkplekken achter in het kantoor te plaatsen.

In lijn met het streven naar inclusiviteit, beschikt het kantoor ook over een speciale, gesloten multi-purpose ruimte. Hier kunnen medewerkers terecht voor persoonlijke momenten, zoals bidden, mediteren, kolven of om even tijd voor zichzelf nemen. Volgens Anuradha was het een harde eis om een dergelijke ruimte beschikbaar te hebben. ‘Zo’n ruimte werd enorm gemist in ons vorige kantoor. Omdat we zo’n divers personeelsbestand hebben – met onder andere 33 nationaliteiten – en hier erg trots op zijn, willen we ook iedereen kunnen voorzien van een plek om zich terug te trekken, om wat voor reden dan ook.’

Nintendo Switch

Zoals dat gaat bij IT-bedrijven is ook aan de homo ludens gedacht. De nieuwe locatie beschikt dan ook over een tafelvoetbaltafel én een ruimte waar medewerkers elkaar kunnen uitdagen voor een potje Mario Kart of andere games op de Nintendo Switch. ‘De ruimte is ontworpen met flexibiliteit in gedachten, zodat het een plek is waar medewerkers zich kunnen ontspannen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan’, aldus Anuradha. ‘Hier kunnen ze ideeën uitwisselen, maar ook plezier met elkaar hebben. En dat werkt natuurlijk heel bevorderend voor de teamdynamiek en onderlinge samenwerking. Ook voor nieuwe medewerkers is het natuurlijk een fantastische mogelijkheid om collega’s te leren kennen in een informele setting.’

Lees ook

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners