Nooit eerder kwamen er zoveel nieuwe vacatures bij als begin dit jaar

Peter Boerman Op 14 mei 2019
Gem. leestijd 2 min 634x gelezen
Deel dit artikel:
Nooit eerder kwamen er zoveel nieuwe vacatures bij als begin dit jaar

Er mogen dan signalen van afkoeling zijn, voorlopig breken de cijfers op de arbeidsmarkt nog even alle voorgaande records. Zo kwamen er nooit eerder zoveel nieuwe vacatures bij als in het eerste kwartaal van dit jaar.

In het eerste kwartaal van 2019 ontstonden in totaal bijna 316.000 nieuwe vacatures, aldus het CBS. Dat is ruim 30.000 meer dan tijdens de vorige piekperiode, in 2008, en ook zo’n 30.000 meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aantal nieuwe vacatures is nu al sinds 2013 onafgebroken elk kwartaal aan het stijgen, en lag in het eerste kwartaal dit jaar ruim twee keer zo hoog als in het eerste kwartaal van dat jaar.

Nog nooit wisten recruiters zoveel vacatures te vervullen

Naast het recordaantal nieuw ontstane vacatures hebben recruiters blijkbaar ook goed werk geleverd, want ook het aantal vervulde vacatures bereikte een recordniveau. Met 302.000 vervulde vacatures werden nooit eerder in één kwartaal zoveel nieuwe mensen benoemd.

netto nam het aantal openstaande vacatures dus wéér toe, en nu tot 277.000

Maar al die inspanningen bleken nog niet genoeg: netto nam het aantal openstaande vacatures dus wéér toe, en nu tot 277.000. Dat is ruim 40.000 meer dan een jaar geleden, toen het aantal openstaande vacatures op zijn beurt 50.000 hoger stond dan een jaar eerder. Precies 5 jaar geleden stond het aantal openstaande vacatures ‘slechts’ op 104.000. Nog (veel) werk voor de boeg dus…

In 1 jaar 230.000 nieuwe banen erbij

Al die vacatures zijn overigens niet alleen voor mensen die vertrekken en wiens plek moet worden opgevuld. Er kwamen in een jaar tijd ook 230.000 banen bij, aldus het CBS. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er zelfs meer dan 860.000 banen bijgekomen (zo’n 8,8 procent). Die banen zijn vooral te vinden in de zorg, en in de handel, vervoer en horeca. Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren de zakelijke dienstverlening, de industrie, de informatie en communicatie en de bouw.

nooit eerder zoveel openstaande vacatures

Ook enige afkoeling is al te zien

Alleen hosanna op de arbeidsmarkt dus? Nou, de CBS-cijfers laten ook enige afkoeling doorschemeren, net als Intelligence Group vorige week al meldde. Zo is de banengroei bij de uitzendbureaus (met 4.000) gelijkgebleven aan het voorgaande kwartaal. In de eerdere kwartalen kende deze bedrijfstak hogere groeicijfers. En de uitzendtak is vaak een voorbode van andere arbeidsmarktontwikkelingen.

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners