Opvallend veel vrouwelijke recruiters in de VIVA400

Jaarlijks geeft VIVA een podium aan 400 vrouwelijke rolmodellen. Dit jaar zitten daar een opvallend aantal vrouwen bij die bezig zijn in de recruitmentsector. Lees hier welke vrouwen recruitment weer een positieve boost geven.

Vicky Vijg Op 19 oktober 2020
Gem. leestijd 5 min 669x gelezen
Deel dit artikel:
Opvallend veel vrouwelijke recruiters in de VIVA400

In december is het weer zover: dan reikt tijdschrift VIVA voor de dertiende keer de zogeheten VIVA400-awards uit. Alle vrouwen met een plek in deze VIVA400 zijn prestatiegericht, daadkrachtig, ambitieus én leergierig. Je kunt genomineerd worden in een van deze vier categorieën: Business & creatie, Zorg & onderwijs, Tech & innovatie en Sport & spirit. In elke categorie kun je 1 keer stemmen op je favoriet. Stemmen kan tot 1 december 2020.

VIVA400

Dit jaar valt op hoeveel van deze 400 vrouwen actief zijn in het recruitmentvak. Maar wie zijn dat dan allemaal, die ook bij de VIVA-redactie zijn opgevallen? We pikten de volgende 6 vrouwen eruit, in willekeurige volgorde:

#1. Kim Werensteijn (Business & creatie)

In de categorie Business & creatie is founder van Werkimago Kim Werensteijn genomineerd. Ze helpt met Werkimago recruiters en HR om zelf aan de slag te gaan met Employer Branding en Recruitment Marketing. Ook heeft ze een eigen podcast, die zeker het luisteren waard is. Wat ze zelf ervan vindt dat ze is genomineerd? ‘Hartstikke leuk natuurlijk, een bevestiging dat je goed bezig bent. Ik krijg ook veel positieve geluiden uit de recruitmentbranche, omdat ik het anders Kim Werensteijnaanpak dan de meesten.’

‘Ik krijg veel positieve geluiden uit de recruitmentbranche omdat ik het anders aanpak dan de meesten.’

Volgens Kim Werensteijn is het ook fijn om het recruitmentvak positief op de kaart te zetten. ‘Vaak denken mensen bij recruiters aan cv-schuivers en dat soort dingen, maar ik denk dat wij allemaal in deze lijst niet zo zijn.’ Wat ze vooral wil meegeven aan anderen is: ‘Volg je hart en ga doen wat je leuk vindt! Dat heb ik ook altijd gedaan’. Ze nam ooit ontslag om meer vrijheid te hebben en verhuisde naar het buitenland. ‘Mensen verklaarden mij voor gek, maar toch heb ik doorgezet, jij kunt dat ook!’

#2. Nica Renoult (Business & creatie)

Ook genomineerd in de categorie Business & creatie is Nica Renoult. Als co-founder van vacaturebank Trickle wil ze anoniem solliciteren makkelijker maken. Met Trickle hoopt ze diversiteit op de werkvloer standaard te maken. Via de vacaturebank kunnen sollicitanten via een speciaal formulier reageren op vacatures die daarna geanonimiseerd worden door Trickle. Zo kan discriminatie op basis van naam, geslacht, leeftijd of nationaliteit getackeld worden.

Nica Renoult

#3. Veerle Martens (Business & Creatie)

Veerle Martens is founder van het opvallend getitelde ecruitment- en studiekeuzeplatform Bijbanaan. Haar visie? ‘Jongeren inspireren en motiveren om uit hun comfortzone te stappen, nieuwe mensen te ontmoeten en ervaring op te doen’, zo valt in haar profiel te lezen. Zo probeert ze met de #Studiekeuze Instagram Cursus jongeren te laten zoeken naar hun passie door ‘bewustwordingchallenges’ en design-thinking.

‘Mijn doel is om jongeren te inspireren, uit hun comfortzone te laten stappen.’

Aan de University of Minnesota kwam ze in aanraking met het vak ondernemerschap, schrijft ze op haar eigen site. Terug in Nederland deed ze haar eerste ervaring op als sociaal ondernemer bij Enactus. Via de minor entrepreneurship aan de Universiteit van Amsterdam werd ze vervolgens uitgedaagd een start-up op te richten. ‘En zo ontstond het recruitmentplatform Bijbanaan op Instagram. Nu 2,5 jaar later is Bijbanaan uitgegroeid tot een bekend studiekeuze- en recruitmentplatform waarbij we jongeren helpen hun eigen weg naar succes te vinden. Mijn doel is om jongeren te inspireren, uit hun comfortzone te laten stappen, om bewust na te denken over hun toekomst, nieuwe mensen te leren kennen en uiteindelijk, net zoals ik, een passie krijgen voor iets wat bij hen past.’

#4. Marie Louise Koolman (Business & creatie)

Tenslotte is recruitmentspecialist Marie Louise Koolman een van de genomineerde vrouwen van de VIVA400 in de categorie Business & Creatie. Zij laat met haar bedrijf HR Boutique het ouderwetse werven los en wil hier nieuw leven inblazen. Geen nietszeggende functietitels of oubollige sollicitatiegesprekken waarin een cv wordt doorgenomen.

Standaardprofielen zijn niet aan haar besteed, maar kandidaten met de beste potentie, ervaring en persoonlijkheid wel.

HR Boutique neemt je naar eigen zeggen mee in het meer creatieve recruitment. Ze wil de tekorten in de zorg, techniek en ICT compenseren en recruit daarom in binnen- en buitenland. Standaardprofielen zijn niet aan haar besteed, maar kandidaten met de beste potentie, ervaring en persoonlijkheid wel, zo lezen we op haar website.

Marie Louise Koolman

#5. Dounia Maakor (Tech & innovatie)

Ook corporate recruiter Dounia Maakor is genomineerd in de lijst. Ze vertelde al eerder op Werf& over haar strijd tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Maakor voelt zich enorm vereerd dat ze is genomineerd, vertelt ze. Ze heeft het afgelopen jaar veel gedeeld over haar werk als corporate recuiter. ‘Het belangrijkste voor mij was het vraagstuk omtrent arbeidsmarktdiscriminatie. Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan het bestrijden hiervan door bewustwording te creëren. Met mijn e-book heb ik dit hopelijk gedaan.’ In haar veelgelezen e-book vertelt ze hoe kunstmatige intelligentie een rol kan spelen in het bestrijden van vooroordelen tijdens het wervingsproces.

‘Recruiters worden regelmatig negatief weggezet, toch zijn er meer dan genoeg recruiters die het vak met passie doen.’

Dounia MaakorMaakor hoopt dat er vanaf nu ook anders naar recruitment word gekeken. ‘Recruiters worden regelmatig weggezet als onpersoonlijk, snel willen scoren en geen oprechte interesse hebben in de kandidaat. Toch zijn er meer dan genoeg recruiters die dit anders aanpakken en het vak met passie uitoefenen.’ Naast recruitment is haar doel om andere vrouwen te inspireren om nooit aan zichzelf te twijfelen en trots te zijn op wie ze zijn. ‘Wees je bewust van jouw eigen waarde en talenten en laat je door niemand tegenhouden om doelen en ambities te realiseren.’

#6. Mounia Houari (Tech & innovatie)

Daarnaast is in categorie Tech & innovatie ook Mounia Houari genomineerd. Zij is co-founder van CEO in tech waarbij ze haar inzichten deelt met CEO’s van techbedrijven. Met haar bedrijf Groei-IT helpt ze organisaties met het vinden en binden van IT-talent. Mounia Houari is geboren in Rotterdam en schrijft artikelen om mensen aan het denken te zetten. Waar zo op dit moment ook enorm veel energie uithaalt is trainingen geven. ‘Het geeft mij een goed gevoel als mensen geïnspireerd de ruimte uitgaan’. Alles volgens haar visie: ‘Do it with passion or not at all!’.

Mounia Houari

Lees meer

Deel dit artikel:

Vicky Vijg

Redacteurbij Werf&
Vicky Vijg is redacteur bij Werf&
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners