Recruiters zeggen graag meer persoonlijke cv’s te ontvangen

Nederlanders houden hun cv graag zakelijk. Maar het zou best iets persoonlijker mogen, aldus de meeste recruiters in nieuw onderzoek. Ruim 2 op de 3 zeggen kandidaten met meer persoonlijke cv’s ook eerder uit te nodigen.

Peter Boerman Op 18 november 2020
Gem. leestijd 3 min 1613x gelezen
Deel dit artikel:
Recruiters zeggen graag meer persoonlijke cv’s te ontvangen

Een meer persoonlijk cv? Voor 67% van de recruiters is het reden om iemand sneller uit te nodigen voor een gesprek, blijkt uit recent onderzoek van Indeed onder 567 werkgevers. Bijna 2 op de 3 werkgevers geeft zelfs aan een sollicitant uit te nodigen als de werkervaring achterblijft, maar de persoonlijkheid wel matcht. En als dat dus blijkt uit een meer persoonlijke beschrijving op het cv.

Werkzoekenden mijden het liefst clichés als ‘flexibel’ en ‘mensenmens’.

Toch hebben nog veel Nederlanders wel schroom om hun cv persoonlijk te maken. Van de 1.000 Nederlandse werkzoekenden die Indeed ondervroeg denkt weliswaar 78% dat je kunt opvallen tussen andere sollicitanten als je cv wat meer persoonlijk is. Maar aan de andere kant vindt de meerderheid het moeilijk om niet te vervallen in tenenkrommende clichés als ‘flexibel’ en ‘mensenmens’, waardoor ze hun eigen cv vooral als ‘zakelijk’ omschrijven.

‘Het gaat niet alleen om hard skills

Zonde, aldus Kelly Oude Veldhuis, Corporate Communications Manager van Indeed. Als meer mensen een meer persoonlijk cv zouden schrijven, zou de arbeidsmarkt heel anders eruitzien, denkt ze. ‘We zien dat veel mensen onzeker worden van de concurrentie op de banenmarkt. Sterker nog, 57% ervaart stress als er veel mensen op zoek zijn naar een baan. Ze zijn bang dat andere kandidaten een betere opleiding hebben gehad, of meer werkervaring. We willen benadrukken dat het niet alleen gaat om die hard skills, wie je bent is net zo belangrijk als wat je kunt.’

59% van recruiters vindt gemiddeld cv te weinig persoonlijk.

Oude Veldhuis wil namens Indeed mensen aansporen om, met hulp van hun dierbaren, het cv persoonlijker te maken. Van de werkgevers vindt 59% momenteel dat er te weinig persoonlijkheid in het gemiddelde cv zit. Terwijl het voor 83% van hen wél waarde zou toevoegen. Aan de andere kant staan dus de werkzoekenden, die het vaak moeilijk om woorden te geven aan hun persoonlijkheid (52%) en/of bang zijn te vervallen in cliché-omschrijvingen als teamplayer en enthousiast. Ook zijn veel werkzoekenden bang dat het overkomt als opscheppen of denken ze dat de werkgever er niet op zit te wachten.

Duurzame fit maken

Toch zorgt een meer persoonlijk cv uiteindelijk wel voor de beste match, is bijvoorbeeld de overtuiging van recruiter Sanacha Meerman (foto): ‘Ik krijg het liefst zo vroeg mogelijk in het sollicitatieproces een gevoel bij wat voor soort mens die sollicitant is. Als iemand bijvoorbeeld op het cv aangeeft dat hij of zij altijd op zoek is naar verbinding, dan weet ik dat zo iemand minder goed zal gedijen in een heel solistische rol. Het zijn kleine nuances die maken dat je een duurzame fit kunt maken.’

‘Het zijn kleine nuances die maken dat je een duurzame fit kunt maken.’

Om het belang van een meer persoonlijk cv te onderstrepen, maakte Indeed niet alleen een blog met tips & tricks voor kandidaten. Ook verscheen een video waarin drie kandidaten compleet worden verrast met een persoonlijke beschrijving door hun dierbaren. Indeed spoort werkzoekenden aan om ook eens in gesprek te gaan met vrienden en familie om te horen welke beschrijving zij van hen geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste mensen het veel makkelijker vinden om persoonlijke kenmerken van een goede vriend(in) te benoemen, dan die van zichzelf.

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners