Wim op woensdag: Hoe vooroordelen jouw recruitment vernachelen

Vooroordelen kunnen funest zijn voor je recruitmentproces. Dat maakte Pygmalion ons al in de oudheid duidelijk. Maar hoe kun je first impressions verzachten? Wim van den Nobelen geeft handige tips.

Wim Van den Nobelen Op 07 december 2022
Gem. leestijd 2 min 367x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Hoe vooroordelen jouw recruitment vernachelen

Pygmalion was een Griekse beeldhouwer. Hij creëerde uit een stuk ivoor een prachtige vrouw op wie hij verliefd werd. Hij overlaadde haar met cadeaus en uiteindelijk is zij tot leven gebracht door Aphrodite.

Pygmalion creëerde uit een stuk ivoor een prachtige vrouw op wie hij verliefd werd.

Jaren later heeft onderzoek van Robert Rosenthal en Lenore Jacobson de toepasselijke naam het Pygmalion-effect gekregen (Pygmalion in the classroom). Hieruit bleek dat hogere verwachtingen leiden tot hogere prestaties en lagere verwachtingen tot lagere prestaties. De redenen hiervoor zijn dat er meer aandacht, maar ook meer tijd en ruimte voor vragen en begeleiding voor de leerlingen met hogere verwachtingen is dan voor degene met lagere verwachtingen. Je snapt al dat er geen verschil waarneembaar was tussen alle leerlingen voordat de docenten op de hoogte werden gebracht. Een sterk staaltje nurture instead of nature.

Geen tweede kans

Iedereen laat zich leiden door vooroordelen. Stel jezelf maar eens een situatie voor waarin een te dikke zwetende man hakkelend antwoord geeft op een door jouw gestelde vraag ten opzichte van dezelfde vraag gesteld aan een charmante jongedame die zonder na te denken antwoordt. Hoe groot acht je de kans dat je überhaupt goed naar het antwoord luistert, laat staan dat je de juiste interpretatie maakt? Misschien is het tijd voor blind auditions in recruitment.

Amerikanen zeggen: a wrong assumption by this first impression can cost you big time.

We kennen allemaal het adagium ‘You never have a second chance for a first impression‘.  Dit geldt zowel voor de kandidaat als voor de werkgever. Maar te weinig mensen beseffen dat een verkeerd en te snel genomen beslissing op basis van deze first impression je nog lang na blijft volgen. Amerikanen zeggen: a wrong assumption by this first impression can cost you big time. Zie het als garbage in = garbage out bij software.

Standaardvragenlijst

Hoe voorkom je vooroordelen en aannames? Een van de beste beproefde methodes is een (gewogen) standaardvragenlijst die iedereen met alle kandidaten doorneemt. Als je ook nog eens voorschrijft hoe je de antwoord moet geven, dus geen schrijversvrijheid, maar beperkte opties, zorg je er automatisch voor dat je beter luistert.

Wil je hier meer over lezen/weten, lees dan eens: Mastering the Hire: 12 Strategies to Improve Your Odds of Finding the Best Hire van Broad Center-directeur Chaka Booker, of dichter bij huis, Gusta Timmermans’ 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Beeld boven

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners