Home Praktijk Waarom sourcen zoveel meer is dan searchen – het is een vak...

Waarom sourcen zoveel meer is dan searchen – het is een vak apart!

2.890 keer
5
sourcen

Online goede kandidaten vinden, het lijkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet, stelt Annelies Graafland. Sterker nog: goud kunnen sourcen is een vak apart!

Gordon Lokenberg postte recent in Recruitment Vrijstaat op Facebook een oproep: “Zijn hier nog recruiters die meer willen sourcen? #vacature”. De reacties hierop hebben mij verbaasd, verrast, teleurgesteld en geraakt. Door veel vakgenoten werd sourcen gezien als ‘saai’. Iets dat je erbij doet. Iets dat je studenten kunt laten doen naast hun studie. Een paar uur achter elkaar, hooguit.

Iets wat je niet even doet of leert

Mijn reactie (die gelukkig werd onderschreven door vakgenoten waaronder Gordon en zijn prachtige vrouw Kim): “Echt sourcen is een vak dat je niet ‘even doet of leert’. Echt goed sourcen vraagt om heel veel kennis – niet alleen een beetje Boolean toepassen en cv’s verzamelen! – Dus Dat!”

Meer dan een beetje Boolean

Sourcen gaat veel verder dan alleen maar het searchen van kandidaten op harde eisen. Met een Boolean string zoeken op je eigen database, op jobboards en LinkedIn en hier potentiële kandidaten op vinden met wie je vervolgens contact kunt opnemen om vast te stellen hoe passend de kandidaat eigenlijk is: ja, dat zijn inderdaad standaard recruitmentwerkzaamheden.

Een echte sourcer weet de meest lastig vindbare profielen tóch te vinden en kijkt veel verder dan de hard skills alleen

Voorbij de hard skills

Een echte sourcer weet daarentegen de meest lastig vindbare profielen tóch te vinden en kijkt hierbij veel verder dan de hard skills alleen. Misschien moet ik dit uitleggen, want blijkbaar is niet iedereen op de hoogte van wat een sourcer nu eigenlijk doet, wat hij of zij moet kunnen en welke competenties hierbij komen kijken.

Exact passende cv’s

Wat voor mij het belangrijkste is, is dat een sourcer exact passende cv’s weet aan te dragen. Cv’s van mensen die zowel matchen op de harde als de zachte eisen, en bij de organisatiecultuur passen en die allen potentieel interesse hebben in de functie.

6 keer wat dit betekent

Dit betekent:

1: Een sourcer maakt een volledige analyse van een vacature. Hierbij houdt hij rekening met alle wensen en eisen die er bij horen. Denk: het zittende team. De hiring manager. De organisatiecultuur en alle onderwerpen die spelen binnen de organisatie. Dit vraagt een kundig onderzoek waarin alle informatie gewogen wordt en op waarde wordt geschat. Dit levert ook weer nieuwe vragen op. Een sourcer beantwoordt deze vragen door nieuwe informatie te vinden en deze opnieuw te deduceren tot informatie die bijdraagt om de ideale kandidaten te vinden.

2: Een sourcer gaat op zoek naar raakvlakken tussen de gevonden informatie op basis van de vacature, het gevonden team, de organisatie. Waarover praten teamleden? Welke hot issues bespreken zij zowel zakelijk als persoonlijk, offline én online, op een scala aan platforms?

Een goede sourcer gaat op zoek naar raakvlakken tussen alle gevonden informatie

3: De sourcer brengt niet alleen de hard skills en de soft skills van de ideale kandidaat in kaart, maar ook de cultural fit, en de toegevoegde waarde van de kandidaat voor de organisatie, en van de vacature voor de kandidaat. Er wordt gekeken naar natural language, ‘jargon’, trends en ontwikkelingen en ga zo maar door.

En dan: analyse!

4: Daarna gaat de sourcer kijken wáár deze kandidaten dus het best gevonden kunnen worden (Amazing: dit is vaak dus níét een jobboard of LinkedIn). Hij kijkt waar deze kandidaten zich online profileren. Deze informatie wordt wederom geanalyseerd naar de meest vruchtbare kandidaten.

Het is vaak níet een jobboard of LinkedIn waar je de beste kandidaten vindt

5: Na deze analyse wordt alle gevonden informatie samengevat en kan de sourcer kandidatengegevens omhoog brengen door middel van een zogenoemde X-Ray (het zoeken binnen een specifieke website met behulp van een zoekmachine). Van daaruit kun je verder zoeken naar de profielen en de contactgegevens behorende bij deze profielen. Hierbij gebruikt een sourcer tal van tools, extensies, en zoekstrings.

6: Heb je eenmaal deze gegevens gevonden, dan kan de sourcer een selectie maken van de longlist van de kandidaten die perfect passend zijn. Hierbij kan hij of zij kritisch kijken en dan spelen ervaring en kennis van het vakgebied, de organisatie en alle stakeholders een heel belangrijke rol.

Sourcen, dat doe je niet zomaar

Al met al dus heel wat meer dan gewoon een Google-zoekopdracht of simpelweg een functietitel op LinkedIn invoeren. Kortom: laten we het vak sourcen nu eens serieus nemen en begrijpen dat dit een professie is die je niet zomaar uitvoert. Het kan je zomaar ideale kandidaten opleveren die je anders nooit ontmoet had.

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Senior Sourcing Specialist bij het Randstad Recruitment Center.

Lees haar eerdere blogs:

Lees ook:

5 REACTIES

 1. In een andere blogpost zeg je dat sourcing gewoon een ‘trucje’ is.. Nogal tegenstrijdig. Kan je dit even toelichten?

 2. Hoi Annelies,
  Je verwart me een beetje met je blogs, je spreekt jezelf nogal tegen:

  “Sourcen, dat doe je niet zomaar
  Al met al dus heel wat meer dan gewoon een Google-zoekopdracht of simpelweg een functietitel op LinkedIn invoeren. Kortom: laten we het vak sourcen nu eens serieus nemen en begrijpen dat dit een professie is die je niet zomaar uitvoert.”

  “Boolean is een trucje, meer niet
  Laten we sourcing nou niet lastiger maken dan het is. Het is een trucje waarin je slim nadenkt over doelgroepen en mensen en waarin je bedenkt waar zij zich bewegen.”

  Zou je dit verder kunnen toelichten?

 3. Hallo Maarten,

  Ik denk dat ik begrijp wat je bedoeld maar dat is geenzins mijn bedoeling.

  Sourcen is een trucje zoals Goochelen dat ook is.

  Je hebt het alleen op verschillende niveaus. Hans Klok en de goochelaar die bij mijn dochter op school kwamen zijn toch van een heel ander kaliber. Je moet het niet groter maken dan het is maar je moet het ook niet afdoen als iets wat je zo maar even geleerd hebt – zeker niet als je er goed in wil zijn.

  Ik bevind mij door mijn vak vaak in twee verschillende kampen. Het kamp dat net doet alsof Sourcen hogere wiskunde is en het kan laten voorkomen dat niemand dat ooit echt kan leren. (de mensen die liever de internet sollicitaties afwachten dan zich te wagen aan een stap verder) en het kamp dat net doet alsof iedereen die een vraag in Google kan intikken ook direct inzetbaar kan zijn als sourcer. (iedere willekeurige student bijvoorbeeld).

  De ene groep wil ik uitnodigen om het eigen te maken en zo als recruiter meer succes te behalen.
  De andere groep wil ik uitnodigen om eens te kijken wat het echt inhoud voordat je conclusies trekt en een vak naar beneden haalt.

  Een trucje. Iedereen kan het leren. Maar je moet je er wel in verdiepen en het willen leren. Kortom, een vak zoals loodgieter, bouwvakker of goochelaar.

  En BTW het is een HEEEL interessant en leuk trucje ;D

  Grt Annelies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here