Vergaderingen te lang? Dit spel van YoungCapital helpt je uit de brand

Redactie Op 13 maart 2018
Gem. leestijd 4 min 1663x gelezen
Deel dit artikel:
Vergaderingen te lang? Dit spel van YoungCapital helpt je uit de brand

Sommige meetings bij YoungCapital werden wel érg lang. De oplossing werd niet gevonden in meer regels, maar in een grappig spel. Dat spel verovert nu steeds meer bedrijven.

Lees de hele case van YoungCapital die is ingezonden in de categorie Arbeidsmarktcommunicatie voor de Werf& Awards 2018.

Omschrijving van de case

‘Bij YoungCapital doen we er alles aan om te voorkomen dat we een corporate worden. We willen niet verzanden in regels, procedures en processen. Het laatste wat we willen, is dat onze mensen stoppen met denken en gewoon maar doen wat de baas zegt. Of eindeloos vergaderen zonder één beslissing te nemen.

Extra aandacht voor de doorpakmentaliteit

Toen ons HR-team opmerkte dat sommige meetings wel érg lang begonnen te duren en de groepen wel érg groot werden, vonden ze het tijd voor actie. De doorpakmentaliteit had extra aandacht nodig. Maar hoe? Regels leiden niet tot betere prestaties. Vrijheid, verantwoordelijkheid en plezier wel.

Vier pionnen, een zandloper en een bullshitbingokaart

En zo werd het spel Boardroom Escape geboren, een grappig spel, onmisbaar voor iedere vergadering. Wat het is? Een manier om de lol én de vaart in het overleg te houden. Vier pionnen, een zandloper en een bullshitbingokaart.

Een kleine greep uit de spelregels:

– Je hebt 30 minuten de tijd voor je meeting. Is de tijd voorbij? Game over!
– Gebruik de bullshitbingokaart. Vage woorden zorgen ervoor dat een meeting langer duurt dan nodig. Wie als eerste vijf bullshittermen uitkraamt, verliest en moet een dag lang een oranje stropdas dragen.

Wie als eerste vijf bullshittermen uitkraamt, moet een dag lang een oranje stropdas dragen

Diepere laag

Hoe spontaan en lollig ook, er zit wel degelijk een diepere laag achter dit spel. Door de snelle groei van YoungCapital moet je opletten dat de cultuur die je groot heeft gemaakt, wel blijft leven. De mindset van onze mensen kan ons succes maken of breken. Knopen doorhakken, nieuwe wegen inslaan, risico’s durven nemen en nieuwsgierig zijn. Wie bij ons binnenstapt, voelt de energie zinderen. En dat willen we graag zo houden! Met dit spel worden alle meetings gegarandeerd productief, zinvol én fun!

Wat was de impact van de case?

De Boardroom Escape-game staat in vrijwel elke vergaderruimte bij YoungCapital en – fanatiek als iedereen is – de spelregels worden goed nageleefd. Dat betekent alleen nog maar meetings van een half uur met maximaal 4 man. Zoals bij ieder spel zijn er winners en losers, dus het kán voorkomen dat er iemand na afloop ook echt met een oranje stropdas door het kantoor wandelt.’

‘Corporate worden? Dat nooit’

YoungCapital-ceo Ineke Kooistra: ‘Vroeger maakte ik me zorgen: kun je wel tegelijkertijd groeien en professioneel zijn, zonder te verzanden in regels, procedures, jargon en vergaderingen? Maar nu kijk ik naar de mensen om me heen, die spontaan met dit soort geweldige initiatieven op de proppen komen, en naar de rest van de organisatie die dit meteen fantastisch vindt. Dan wordt alles duidelijk: groeien doen we, professioneel zijn we, maar corporate worden? Dat nooit.’

boardroom escape

Hugo de Koning, DGA bij YoungCapital, schreef in 2017 een artikel over de Boardroom Escape. Het resultaat: 17.717 bereikte personen, 527 comments, 117 shares en maar liefst 2.003 likes. Honderden mensen vroegen het Boardroom Escape-spel bij YoungCapital aan. In totaal zijn meer dan 100 exemplaren naar enthousiastelingen opgestuurd. Wat begon als een interne game om de vaart bij YoungCapital erin te houden, groeide uit tot een onmisbare tool voor het bedrijfsleven.

‘Wat begon als interne game om de vaart erin te houden, groeide uit tot onmisbare tool voor het bedrijfsleven’

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Het succes van het spel Boardroom Escape laat zien dat YoungCapital niet het enige bedrijf is dat vreest voor de sluipmoordenaar die ‘corporate‘ heet. Als je in korte tijd flink uitbreidt, kan dat je bedrijfscultuur en onderneming aantasten. Voor je het weet, word je omgeven door stroperige bedrijfsprocessen, inefficiënte vergaderingen, traagheid en besluiteloosheid. Daar willen we bij YoungCapital ver weg van blijven.

Boardroom Escape is het bewijs dat je met een klein idee én aandacht voor fun al voor een cultuuromslag kunt zorgen en de strijd kunt aangaan tegen corporate bullshit.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

YoungCapital

– Team HR (bedenkers)
– Team Marketing (creators)
– Ineke Kooistra, ceo, Hugo, Bram en Rogier, oprichters (gebruikers/promotors)

Kom naar de uitreiking!

De Werf& Awards van 2018 worden donderdag 17 mei uitgereikt tijdens Werf& Live in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Onder meer Hudson’s Bay komt daar vertellen hoe zij hun werving aanpakken. Wie zich voor 16 maart inschrijft, profiteert nog van een korting van maar liefst 70 euro. Wie zich met een team van minstens 3 mensen inschrijft, krijgt tot die tijd bovendien nog eens 25 procent korting op de totaalprijs. Wil je gebruik maken van deze teamkorting, stuur dan even een mailtje.

  • Meteen inschrijven kan hier
Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners