Vraag naar IT’ers stijgt naar nieuwe recordhoogtes

Peter Boerman Op 23 april 2018
Gem. leestijd 2 min 2608x gelezen
Deel dit artikel:
Vraag naar IT’ers stijgt naar nieuwe recordhoogtes

Zowel kleine als grote organisaties weten nauwelijks meer waar nog ict’ers vandaan aan te halen. In het eerste kwartaal is het aantal IT-vacatures met ruim 46 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017.

De vraag bereikt daarmee nieuwe recordhoogtes, aldus onderzoek van iSense, dat zich baseert op data van Jobfeed. De ruim 55.000 unieke online ICT-vacatures die in het eerste kwartaal geteld werden, waren ook nog eens een stijging van maar liefst 40 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. De grootste groei onder de IT’ers viel te signaleren bij UI-designers (+60%), testers (+56%), databasebeheerders (+52%) en architecten (+50%).

isense it'ers

8 vacatures voor elke zoekende ict’er

Voor elke actief werk zoekende ict’er in Nederland zijn momenteel maar liefst 8 vacatures beschikbaar, aldus de onderzoekers. Ingezoomd op programmeurs is er een sterk groeiende vraag te zien naar mensen die kunnen omgaan met Workday en Salesforce.

er is een sterk stijgende vraag naar programmeurs die kunnen omgaan met Workday en Salesforce

Opvallend genoeg neemt de vraag naar it’ers juist af bij de politie en de brandweer, terwijl die aan de andere kant sterk groeit in de mediabranche en in de industrie en techniek. Gekeken naar regio’s is een opvallende toename te zien in de provincies waar voorheen juist minder groei was, zoals Zeeland (+78,4%), Drenthe (+60,3%), Groningen (+49,9%) en Friesland (+50,0%).

isense branches it'ers

Het is dus toch weer gekkenhuis

Het onderzoek van iSense is al het tweede in korte tijd dat de spanning op de IT-arbeidsmarkt verder ziet oplopen. Leek het een tijdje geleden even erop dat die markt zich relatief wat aan het ontspannen was, nu is het toch weer gekkenhuis, constateert bijvoorbeeld ook het UWV in zijn arbeidsmarktrapportage.

zeer krap uwv it'ers

Helft vacatures is ‘moeilijk vervulbaar’

Werkgevers beschouwen de helft van de ict-vacatures volgens hun onderzoek als ‘moeilijk vervulbaar’. In 2015 was dit nog ‘slechts’ 30 procent. De nood is volgens het UWV met name hoog in de regio’s Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant en in de sector informatie en communicatie, de overheid, het onderwijs en in de zakelijke dienstverlening.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners