Waarom de personeelstekorten eigenlijk goed nieuws zijn (voor recruiters)

Er zijn meer vacatures dan ooit tevoren, en kandidaten zijn steeds moeilijker te vinden. Maar is dat reden om te klagen voor recruiters? Integendeel! Eindelijk erkenning voor het vak!

Peter Boerman Op 23 augustus 2021
Gem. leestijd 3 min 1156x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom de personeelstekorten eigenlijk goed nieuws zijn (voor recruiters)

Iedereen klaagt over personeelstekorten. Feitelijk over de hele wereld raken vacatures steeds moeilijker vervuld. Maar een probleem? Integendeel, zegt recruitmentgoeroe Greg Savage, bekend van The Savage Truth. ‘Het is juist een nirvana!’

‘Als kandidaten makkelijk te vinden zouden zijn, waar hebben bedrijven dan nog recruiters voor nodig?’

Natuurlijk, het zijn drukke tijden voor recruiters. En dat leidt tot veel frustratie, dat ziet hij ook. Kandidaten die nauwelijks te vinden zijn. Of op het allerlaatste moment afhaken. Maar stel je het omgekeerde eens voor, schrijft hij: veel kandidaten, weinig vacatures. ‘Dan verkies je de huidige situatie elke dag, in elk jaar, in elke eeuw.’

Diep in die kak

Klagen helpt niet, wil hij maar zeggen. En brengt ook geen enkele kandidaat dichterbij. Hij pleit daarom voor een mindshift bij recruiters. Laat juist nu zien waar je het verschil maakt! ‘Als kandidaten makkelijk te vinden zouden zijn, waar hebben bedrijven dan nog recruiters voor nodig? Krapte is ons bestaansrecht! Je nieuwe mantra zou moeten zijn: personeelstekort is prima, omdat ik dan kan laten zien dat ik ze wél kan vinden en kan laten tekenen.’

Recruiten is momenteel misschien niet makkelijk, zegt hij. ‘Maar als het makkelijk was zouden alle luie en incompetente mensen ook wel rijk zijn.’ En tja, als je de gevraagde competenties nu níet in huis hebt? Dan zit je inderdaad ‘diep in die kak’, zoals hij dat tijdens zijn jeugd in Zuid-Afrika leerde te zeggen.

Reëel probleem

De personeelstekorten zijn inmiddels een reëel probleem in de samenleving. Treinen vallen uit, horeca blijft dicht, de wachtlijsten in de zorg lopen op. De personeelstekorten zouden zelfs het economisch herstel bedreigen, zo wordt op diverse plekken gewaarschuwd. Het is tijd voor een ‘Deltaplan voor de arbeidsmarkt‘, bepleitte Randstad-directeur Jacques van den Broek recent dan ook nog.

Van het terugschroeven van de NOW-regeling hoeven geen wonderen te worden verwacht.

Veel hoop wordt de komende tijd gevestigd op het aflopen van de NOW-regeling, wat weer extra kandidaten naar de arbeidsmarkt zou brengen. Maar ervaringen in Amerika laten zien dat je daar ook weer niet te veel van mag verwachten: staten die de hulp terugschroefden, bleken zelfs mínder sollicitanten te kennen dan staten die de corona-ondersteuning doorzetten.

Soepel laten draaien

Maar ook als de NOW-regeling niet zorgt voor de grote verlichting, hoeven recruiters natuurlijk nog niet te vrezen helemaal zonder kandidaten te komen zitten. Zo is er in Nederland ook nog een onbenut arbeidsmarktpotentieel van 1 miljoen mensen. Er worden van diverse kanten dan ook andere oplossingen aangedragen, variërend van ‘meer zij-instroom faciliteren’ tot ‘open hiring‘ en snellere leer-werktrajecten. Ook meer alledaagse recruitment-oplossingen worden vaak geopperd, van veel kortere sollicitatieformulieren tot meer flexibiliteit in werktijden. Anders denken, met andere woorden.

Aan de goede recruiters om juist nu de arbeidsmarkt soepel te laten draaien.

‘Veel variabelen bevinden zich ongetwijfeld buiten je invloedssfeer als recruiter’, schrijft Appcast-SVP Heather Solano. ‘Maar er zijn er ook heel veel waar je wel iets mee kunt!’ Aan de goede recruiters om juist al dit soort oplossingen creatief te gaan hanteren en zo nieuw talent aan te boren, en op die manier de arbeidsmarkt toch soepel te laten draaien. En stel dát dat lukt, dan is dat alleen maar goed nieuws voor het vak, toch?

Meer weten?

Zelf een betere recruiter worden? Meer mensen vinden in een moeilijker markt? Tijdens de Leergang Recruitment van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie leer je in 2×2 dagen alles om kandidaten te vinden en in beweging te krijgen, uitgaande van je eigen recruitmentkracht. Schrijf je hier in:

Inschrijven

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners