Waarom teamspelers minder kans maken op een sollicitatiegesprek

Peter Boerman Op 12 januari 2018
Gem. leestijd 3 min 2555x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom teamspelers minder kans maken op een sollicitatiegesprek

Opvallend onderzoeksresultaat: teamspelers maken minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Hoe komt dat zo?

Je zou misschien denken dat in deze tijd een teamgerichte instelling een zeer gewilde eigenschap is bij kandidaten. Maar uit recent onderzoek van TalentWorks blijkt dat de duidelijke teamspelers behoorlijk in het nadeel zijn in sollicitatieprocedures. Gebruikt een kandidaat weinig ‘teamwork-georiënteerde’ woorden in de beschrijving van zijn prestaties, dan blijkt hij of zij een tot wel ruim twee keer zo grote kans te hebben om te worden uitgenodigd ten opzichte van iemand die veel van zulke woorden gebruikt.

teamwork teamspeler team player

Teamwork komt vaak passief en nederig over

Dat lijkt misschien wat contra-intuïtief, nu teamspelers juist zo gewild zijn. Maar, zo zegt TalentWorks-ceo en mede-oprichter Kushal Chakrabarti, kandidaten die veel over teamprestaties uitweiden laten daarbij zelden zien wat ze zelf hebben gepresteerd. Hij noemt daarbij als voorbeeld 3 verder vergelijkbare kandidaten:

  • Kandidaat A ‘analyseerde en rapporteerde maandelijks naar het managementteam over de financiële resultaten’
  • Kandidaat B ‘werkte samen met een analistenteam aan de maandelijkse rapportages voor het managementteam’
  • Kandidaat C ‘ondersteunde het managementteam bij het creëren van maandelijkse rapportages als deel van het analistenteam’

Wie zou jij kiezen, vraagt hij vervolgens retorisch. ‘Bij de tweede en derde kandidaat heb ik geen idee wat zijn precieze aandeel in het werk was.’ Daar voegt hij nog aan toe dat veel ‘teamwork-georiënteerde woorden’ nogal nederig en passief kunnen overkomen. Ook al geen pré natuurlijk, als je een baan probeert te bemachtigen…

Ook interessant: vrouwen maken véél meer kans

Voor het onderzoek werden 4.000 kandidaten en hun sollicitaties geanalyseerd, en werd gekeken naar de kans dat een bepaalde sollicitatie een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek opleverde. Daaruit kwamen ook andere interessante resultaten naar voren. Zo blijkt dat vrouwen volgens TalentWorks een maar liefst 48 procent (!) hogere kans hebben op een uitnodiging.

talentworks teamspelers vrouwen

Volgens de onderzoekers komt dat enerzijds doordat vrouwen tegenwoordig betere schoolresultaten boeken dan mannen, en anderzijds doordat ook veel recruiters vrouw zijn. Zij zouden daarom eerder vrouwen uitnodigen voor een gesprek.

Buzzwoorden helpen ook

Flink wat buzzwoorden en jargon in je sollicitatie gebruiken helpt een kandidaat ook vooruit, aldus het onderzoek. Wie elke 3 tot 6 zinnen een buzzwoord gebruikt, heeft een bijna 30 procent hogere kans op een uitnodiging dan wie zulke woorden juist vermijdt.

talentworks buzzwoorden

Maar, zo waarschuwen de onderzoekers ook: overdaad schaadt. Wie te veel jargon gebruikt, wordt óf aangezien voor een robot, óf wordt niet serieus genomen als kandidaat.

Recruiters willen graag cijfers zien…

Een andere bepalende factor voor of een kandidaat wordt uitgenodigd zijn cijfers. De kandidaat die cijfers in zijn cv noemt – wat voor cijfers dan ook – loopt een tot ruim 40 procent grotere kans op een uitnodiging dan degene die geen getallen opneemt. Dat komt omdat recruiters gemiddeld genomen houden van kandidaten die hun prestaties kunnen kwantificeren, op wat voor manier dan ook.

talentworks cijfers

… En houden ook van leiderschap

Recruiters houden niet alleen van cijfers, maar ook van leiderschap, zo blijkt uit het onderzoek. Sollicitanten die woorden gebruikten als ‘gaf leiding aan’, ‘coördineerde’ of ‘was manager van’ hadden tot wel ruim 50 procent (!) meer kans op een uitnodiging voor een gesprek dan mensen die dat niet deden. Daarvoor hoefden ze natuurlijk niet eens formeel een leiderschapsrol te hebben gehad. Alleen al laten zien dat je proactief handelt, zorgt al voor meerwaarde bij de gemiddelde recruiter, zo blijkt.

talentworks teamspelers leiderschap

Het zijn zomaar een paar van de op z’n minst opvallende correlaties die TalentWorks uit zijn data haalde, net als dat het kandidaten enorm helpt om op maandag te solliciteren (en niet op vrijdag), het liefst ook ‘s ochtends tussen 6.00 en 10.00, en met zoveel mogelijk actief geformuleerde zinnen.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners