Wanneer robots en recruiters goede vrienden worden

De cloudgebaseerde recruitmentoplossing OTYS gaat een samenwerking aan met chatbot-interviewer Dora. Van de eerste mijl tot de laatste millimeter: zo werkt krachtige werving met hightech en AI.

Valérie van der Ven Op 30 september 2022
Gem. leestijd 3 min 129x gelezen
Deel dit artikel:
Wanneer robots en recruiters goede vrienden worden

Werven is mensenwerk: de H in ‘HR’ was nog nooit zo belangrijk als vandaag. Met een stressvolle arbeidsmarkt en een steeds onstabieler personeelsbestand, is technologie de redding voor bedrijven om werknemers te vinden en kandidaten te ondersteunen om de best mogelijke baan te krijgen.

Een menselijke touch geven aan werving; dat wil OTYS bereiken met integratie van de Dora-robot.

OTYS, Nederlands specialist in cloud-based geïntegreerde totaaloplossingen voor recruitment, integreert daarom een robot voor de eerste fase in het recruitmentproces. Chatbot Dora brengt technologie en de recruiters samen met als hoofdfocus: een menselijke touch geven aan werving.

Elke stap versnellen

In een steeds moeilijker wordende arbeidsmarkt, wint technologie aan belang in het wervingsproces. OTYS helpt bedrijven bij het naadloos vinden en koppelen van kandidaten en werkgevers gedurende het volledige wervingsproces, van zoeken en vinden tot het beheren van alle administratieve details, en elke stap daartussenin. Het doel is duidelijk: het proces versnellen en de kwaliteit van de matching tussen kandidaat en werkgever verhogen.

Het doel is duidelijk: het proces versnellen en de kwaliteit van de matching tussen kandidaat en werkgever verhogen.

Er is echter één aspect waar tot nu toe technologie op een laag pitje staat: het proactief zoeken naar potentiële kandidaten, contact opnemen en een eerste gesprek voeren. Aangezien het aantal ‘potentiële’ kandidaten bijna onbeperkt is, is dit eerste deel van proactieve werving zeer arbeidsintensief.

robot

Dit is waar het Roemeense technologiebedrijf Happy Recruiter in het spel komt. Happy Recruiter heeft Dora ontwikkeld. Dora is een chatbot die met behulp van geavanceerde Artificial Intelligence (AI) automatisch het internet (van bedrijfswebsites tot social media) screent op zoek naar ‘potentiële’ kandidaten. Vervolgens neemt Dora contact met hen op, maakt een afspraak voor een gesprek, voert dit gesprek en stelt een shortlist op van relevante potentiële kandidaten.

24/7 op zoek naar kandidaten

Vanaf nu is de chatbottechnologie van Dora geïntegreerd in OTYS Go! Dora zoekt 24/7 op internet, neemt contact op met kandidaten, interviewt kandidaten en voert vervolgens de gegevens van interessante/geïnteresseerde kandidaten in de OTYS Go! recruitmentsoftware.

Kandidaten worden sneller gevonden, gecontacteerd en geïnterviewd, en krijgen direct feedback.

De voordelen van deze samenwerking zijn groot. Kandidaten worden sneller gevonden, gecontacteerd en geïnterviewd, en krijgen direct feedback. Werkgevers krijgen sneller betere kandidaten en hoeven geen tijd te verspillen aan verschillende stressvolle elementen van het hele wervingsproces. De Dora-integratie in OTYS Go! resulteert in snellere processen, hogere slagingspercentages en dit alles met minder werkdruk op de recruiters.

Waardevolle tijd terug aan recruiters

Want, zoals we in het begin al zeiden: werven is mensenwerk. Robots zijn geen mensen, maar zijn zeer goed uitgerust om repetitief werk uit te voeren dat normaal gesproken door recruiters wordt uitgevoerd. Door dit stressvolle en tijdrovende deel van het proces over te nemen, geeft Dora waardevolle tijd terug aan de recruiters. Zij kunnen op hun beurt doen wat geen computer beter kan dan mensen: het persoonlijk contact hebben, de vibe aanvoelen, de wensen horen en uiteindelijk de beste kandidaat verbinden met de beste werkgever en vice versa.

Laat technologie doen waar het beter in is dan mensen, laat mensen doen wat ze beter kunnen dan techniek.

Dankzij technologie kunnen steeds meer elementen van het totale wervingsproces worden geautomatiseerd. Mede door de hulp van een robot in te schakelen. Laat technologie doen waar het beter in is dan mensen: repetitieve taken uitvoeren en het verwerken van grote hoeveelheden data. En laat mensen doen wat ze beter kunnen dan techniek: mens-tot-mens-contacten hebben.

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Valérie van der Ven

Partner Succes Managerbij Werf& | ToTalent
Valérie is een servicegerichte dame met een achtergrond in hospitality & hotelmanagement. Na jaren in mooie hotels te hebben gewerkt, is ze in 2018 overgestapt naar - zoals ze het zelf noemt - het kantoorleven. Gestart in verkoop binnendienst, vervolgens ervaring opgedaan binnen HR en zo doorgegroeid naar recruitment als coördinator. Vanaf 1 maart 2021 is ze werkzaam bij Werf& | ToTalent. Valérie is erg enthousiast om de recruitmentindustrie van top tot teen te leren kennen en haar doel is om partners zo goed mogelijk van dienst te zijn. Partners kunnen met al hun vragen terecht bij Valérie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners