Op wie te stemmen? Dit zijn dé 4 eigenschappen om op te letten

Deze week mogen we een gemeenteraad kiezen. Op wie te stemmen? Kom je er inhoudelijk niet uit, dan kun je misschien letten op deze 4 persoonlijkheidskenmerken, waarmee we wereldwijd politieke leiders associëren.

Peter Boerman Op 15 maart 2022
Gem. leestijd 2 min 222x gelezen
Deel dit artikel:
Op wie te stemmen? Dit zijn dé 4 eigenschappen om op te letten

Deze week vinden in (vrijwel) het hele land weer verkiezingen plaats, ditmaal voor 333 gemeenteraden. Bijna 55.000 mensen (1 op ongeveer 320 Nederlanders) staan kandidaat voor zo’n 8.260 beschikbare raadszetels, dus gemiddeld kan 1 op de 6,6 kandidaat zich opmaken voor een plekje in het pluche voor de komende 4 jaar. Maar wie te stemmen? Daarvoor kun je gebruik maken van instrumenten als de Kandidatenkaart, of lokale Stemwijzers of KiesKompassen.

Wie kan de uitdagingen van de moderne tijd het beste aan?

Als je er inhoudelijk niet uitkomt, kun je natuurlijk ook altijd kijken welke kandidaat bij jou het meeste vertrouwen geniet. Wie kan het best de uitdagingen van de moderne tijd aan? Dat blijkt volgens assessmentaanbieder Hogan Assessments terug te voeren op vier persoonlijkheidskenmerken, zo heeft meer dan 30 jaar onderzoek aangetoond.

#1. Ambitie

Leiders die hoog scoren op ambitieniveau, blijken goed toegerust om de productiviteit van hun team tijdens een crisis te handhaven. Ambitie meet hoe doelgericht mensen zijn en hoe energiek ze overkomen. Dit gaat dus om zelfverzekerde leiders die het publiek op daadkrachtige wijze motiveren. De Hogan Personality Inventory meet aan de hand van het ambitieniveau de mate waarin iemand maatschappelijk bewust is, leiderschapskenmerken bezit, en competitief en energiek is.

#2. Interpersoonlijke sensitiviteit

Een ander kenmerk dat kiezers wereldwijd associëren met krachtig leiderschap is interpersoonlijke sensitiviteit, oftewel: de mate waarin een persoon wordt gezien als opmerkzaam, diplomatiek, hartelijk en voorkomend of juist als iemand die mensen die slecht presteren daarop aanspreekt, en als iemand die bereid is om impopulaire standpunten in te nemen. Leiders die hierop hoog scoren, komen hartelijk en vriendelijk over en willen conflicten vermijden. Het zijn mensen die goed kunnen communiceren en die op toegankelijke wijze ondersteuning en advies bieden.

#3. Zorgvuldigheid

‘Zorgvuldigheidsniveau’ is een maatstaf voor de factor betrouwbaarheid of nauwgezetheid. Persoonlijkheidskenmerken als procesoriëntatie en oog voor detail worden hier ook mee geassocieerd. Kiezers zullen bij voorkeur stemmen op leiders die hoog scoren op persoonlijkheidskenmerken zoals betrouwbaarheid en nauwgezetheid.

#4. Leergerichte aanpak

Leidinggevenden die op dit persoonlijkheidskenmerk hoog scoren, zijn vindingrijk en nieuwsgierig naar nieuwe en inventieve manieren om problemen op te lossen. Het gaat hier om een leergerichte aanpak om te bepalen in welke mate iemand plezier lijkt te beleven aan leren. Bij deze factor wordt onder meer gekeken naar creativiteit, abstract denken, nieuwsgierigheid en interesse in nieuwe ervaringen en uitdagingen.

Kies voor bescheidenheid

‘De keuze voor een charismatisch leider ligt voor het publiek wellicht voor de hand’, aldus Dr. Robert Hogan, oprichter van Hogan Assessments. ‘Maar charisma leidt vaak tot minder effectief leiderschap. Charismatische leiders stellen doorgaans hun eigen persoonlijke ontwikkeling centraal, terwijl bescheiden leiders zich juist meer richten op het algemeen belang.’

‘Charisma leidt vaak tot minder effectief leiderschap.’

Uiteindelijk levert juist bescheiden leiderschap betere resultaten, productiviteit en efficiëntie op, aldus Hogan. ‘Het is gebleken dat leiders die een bescheiden opstelling combineren met voldoende zelfvertrouwen bijzonder effectieve leiders zijn doordat ze in staat zijn om optimaal presterende teams samen te stellen en te behouden.’

Lees ook

Foto boven

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners