10 Kenmerken van een goede online vacaturetekst

Redactie Op 14 maart 2014
Gem. leestijd 2 min 3953x gelezen
Deel dit artikel:
10 Kenmerken van een goede online vacaturetekst

Online vacatureteksten zijn het meest gebruikte middel binnen arbeidsmarktcommunicatie. Een goede online vacaturetekst spreekt aan, informeert en interesseert de lezer, maar zorgt ook voor preselectie en zet aan tot solliciteren. 

Aan welke kenmerken moeten online vacatureteksten voldoen om als goed bestempeld te worden? 

1. Verkoopt de baan (jobmarketing)
Een vacaturetekst is er primair om de vacature in te vullen. Dit betekent dat u een vacaturetekst altijd begint met de functietitel, introductietekst en functieomschrijving.

2. Verkoopt de werkgever (employer branding)
Ondanks dat de baan centraal staat, moet u wel de werkgever verkopen in de vacaturetekst. Dat kan op het einde van de vacaturetekst, maar in ieder geval na de functieomschrijving.

3. Wordt gevonden door zoekmachines
De belangrijkste bron van herkomst van bezoekers van vacatureteksten zijn zoekmachines. Van Google tot de interne zoekmachine op de eigen recruitmentsite of op een vacaturesite. Houd bij het schrijven dan ook rekening met het zoekgedrag van uw doelgroep. Welke woorden gebruikt men in de zoekopdracht?

4. Trekt de lezer de tekst in
Wanneer iemand uw vacaturetekst heeft gevonden beslist deze in een fractie van een seconde om door te lezen. U moet de lezer dus de vacaturetekst intrekken met een wervende introductietekst.

5. Sluit aan bij de doelgroep (relevant)
Een vacaturetekst moet een specifieke doelgroep aanspreken. Wanneer niemand zich aangesproken voelt, krijgt u geen reacties en zeker geen kwalitatieve. Door uw doelgroep te kennen kunt u uw vacatureteksten erop aanpassen.

De overige 5 kenmerken kunt u lezen op de website van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Workshop Schrijven van vacatureteksten

Wilt u leren hoe u uw vacatureteksten doelgroepgericht en wervend kunt schrijven? Schrijf u dan in voor de workshop Schrijven van vacatureteksten op dinsdag 15 april. Tijdens deze workshop krijgt u onder leiding van Martijn Hemminga, auteur van bovenstaande kenmerken, handvatten om uw online vacatureteksten doelgroepgericht, wervend en optimaal vindbaar te maken in Google.

Bron: amcexpert.nl

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners