Deloitte neemt HR-adviesbureau FCTB over

Omdat ze sterke groei zien in de vraag naar systemen op het gebied van talentmanagement, heeft advies- en accountantsorganisatie Deloitte collega-consultant FCTB overgenomen.

FCTB is opgericht in 2002 en is sindsdien gevestigd aan het Museumplein in Amsterdam. FCTB heeft inmiddels ruim 25 medewerkers en daarnaast een groot netwerk van associates. Het bureau richt zich met name op HR-transformatie, HR-technologie en talentmanagement en is lid van het Europese netwerk van HR-adviesbureaus iTalent Alliance.

Leidende positie

Deloitte zegt dat de overname bedoeld is om de ‘leidende positie’ te versterken op het gebied van HR-consulting en HR-cloud-dienstverlening. De integratie van FCTB met Deloitte is meteen gestart: wie de website van FCTB zoekt, krijgt meteen het bericht te zien dat de zaak is overgenomen. Deloitte zegt te verwachten dat de markt voor deze HR-dienstverlening de komende jaren blijft groeien.

 

VONQ opent vierde kantoor over de grens, nu in Düsseldorf

Online recruitmentbureau VONQ heeft in het Duitse Düsseldorf een nieuw kantoor geopend.

Het is het vierde Europese kantoor van VONQ, na Amsterdam, Rotterdam en Londen. Eerder deze maand vond de verhuizing van het Amsterdamse kantoor al plaats om ruimte te bieden aan het groeiende team specialisten in recruitment marketing. ‘De arbeidsmarkt trekt aan’, signaleert ceo en co-founder Wouter Goedhart. ‘Daarnaast worden we ook steeds vaker bij grotere en complexere recruitmentvraagstukken betrokken. Na de investering van Randstad Innovation Fund en Qmulus eind 2014 is dit de volgende belangrijke mijlpaal in onze ontwikkeling.’

Internationale uitbreiding

baudessonMet het kantoor in Düsseldorf beschikt VONQ over een volledig operationeel team in Duitsland. Christophe Baudesson (foto) zal als country manager het kantoor begeleiden en aansturen. ‘In Duitsland draaien we momenteel de meeste van onze internationale recruitmentcampagnes’, vertelt Goedhart. ‘Slim gebruik van data binnen recruitment wordt ook in Duitsland een steeds belangrijker thema. Daarom willen we ons met de kennis en expertise van recruitmentmarketing volledig focussen op de Duitse markt’, aldus Baudesson.

Lees ook:

Cliënt speelt weer hoofdrol in nieuwe campagne Amerpoort

Zorgorganisatie Amerpoort grijpt voor zijn nieuwe arbeidsmarktcampagne terug op een beproefd recept: een cliënt in de hoofdrol.

In de vorige arbeidsmarktcampagnes van zorgorganisatie Amerpoort (zie het voorbeeld hieronder) speelde ook altijd een cliënt een hoofdrol, wat de organisatie destijds veel waardering en erkenning opleverde.

amerpoort oud

Zichtbaar zijn

In de nieuwe campagne, maandag 1 juni gelanceerd, compleet met een nieuwe werken-bij-site, is dat principe overeind gebleven. ‘We willen zichtbaar zijn en blijven op de arbeidsmarkt, ons als aantrekkelijke werkgever profileren en potentiële medewerkers – die bij ons passen – verleiden om te solliciteren’, verklaart Simone Meijer, directeur P&O, het initiatief van de nieuwe campagne.

amerpoort beeld campagne

 

Speel jij de hoofdrol?

Drager van de campagne is de zin: ‘Speel jij de hoofdrol in zijn (of haar) werkelijkheid?’. Aan de hand van een serie filmpjes kan de kijker zich afvragen of de ‘rol’ en de ‘set’ van Amerpoort bij hem of haar past voordat hij of zij gaat solliciteren: welke rol wil jij spelen, past die rol je? Kun je een hoofdrol vervullen in het leven van cliënten, mensen met een verstandelijke beperking?

The making of

Het idee van het maken van een ‘film’ verbindt de onderdelen van de campagne; ‘The making of’. ‘Hierdoor leggen we de nadruk op de werkelijkheid’, zegt Meijer. ‘We gebruiken elementen zoals een filmklapper, rode loper, spotlight en Oscar en teksten die daarbij aansluiten.’

amerpoort filmpjes

Eerste filmpje online

Bij het live gaan van de site staat het eerste filmpje online; de eerste in wat een reeks belooft te worden. De filmpjes fungeren als een soort ‘trailers’ van de werkelijkheid met snel doorlopende scènes die een beeld schetsen van een dag uit het leven van een cliënt en een medewerker. Ieder filmpje heeft een andere pay-off.

Met name social media

Amerpoort kiest voor een sobere introductie van de arbeidsmarktcampagne. Dat past in deze tijd van veel veranderingen en mobiliteit in de zorgsector, aldus Meijer. De campagne wordt met name via social media uitgezet. ‘We hebben er bewust voor gekozen om met kleine, creatieve partijen te werken. Het concept en de uitwerking van de arbeidsmarktcampagne is het resultaat van de samenwerking met PRSS Films, WAT Ontwerpers, tekstschrijver Bert van der Kruk en fotograaf Jeroen Dietz.’

amerpoort nieuw logoKracht en beweging

Met de lancering van de vernieuwde site(s) (deze en deze) wordt ook het nieuwe logo (rechts) en de aangepaste huisstijl van de zorgorganisatie geïntroduceerd. Bestuurder Paul Willems: ‘Onze nieuwe visie ‘Buitenste Binnen’ vraagt om andere communicatie en bijpassende uitstraling. Het vorige logo is geïntroduceerd op 1 januari 2004. We zijn nu ruim 10 jaar verder en merken dat het logo niet meer past in deze tijd. Het nieuwe logo straalt kracht, beweging en diversiteit uit én is eigentijds.’

Meer campagnes?

Ook inkopers zien werkgelegenheid nu flink stijgen

De werkgelegenheid is de afgelopen anderhalf jaar niet meer zo hard gegroeid als in mei.

Dat zeggen althans de ruim 350 inkoopmanagers, die maandelijks worden ondervraagd voor de zogeheten NEVI-index. De groei van de werkgelegenheid liet bij hen de sterkste toename zien sinds november 2013, al moet gezegd dat de groei nog wel steeds bescheiden bleef.

Positief

Ongeveer 14% van de panelleden, allen werkzaam in de industrie, maakte melding van grotere personeelsbestanden, het dubbele van het aantal bedrijven dat een daling noteerde. De werkgelegenheid in de Nederlandse productiesector steeg in mei voor de derde achtereenvolgende maand.

werkgelegenheidsindex

 

Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, ziet de trend positief in. ‘De werkgelegenheidsindex schommelde de afgelopen maanden rond de 50.0, maar laat nu een mooie score zien van 52.6. Sinds november 2013 is deze index niet meer op dit niveau geweest. Kortom: het gaat goed met industrieel Nederland. En als er geen schokkende macro-effecten optreden, denk ik dat de industrie ook een mooie zomer tegemoet gaat. Mijn rapportcijfer blijft onverminderd: een mooie 8.0.’

Nu alleen nog al die vacatures in de industrie zien te vervullen…

Foto via Flickr.com

 

Ook sollicitanten ontdekken de waarde van data

Niet alleen recruiters doen hun werk steeds meer data-gestuurd, ook ‘de andere kant van de tafel’ ontdekt de waarde van harde gegevens.

Dat is de conclusie die valt te trekken uit de nieuwste editie van het boek ‘Zo vind je een baan!‘ van auteurs Maaike Kooter, Dorien Waasdorp-Slotboom en Geert-Jan Waasdorp, min of meer het vervolg op het twee jaar geleden verschenen en sindsdien zeer succesvolle Hoe vind ik een baan?

Welke kanalen

Aan de basis van dit nieuwe boek ligt uitgebreid arbeidsmarktonderzoek onder duizenden werkzoekenden. ‘Wij weten waar zij het afgelopen jaar hun baan hebben gevonden en welke kanalen de meeste kans geven op vacatures’, vertelt co-auteur Kooter. ‘Die kennis hebben we heel praktisch vertaald in dit boek, zodat werkzoekenden precies weten wat te doen om die baan te vinden.’

1/3 relevante vacatures

Zo hebben ze uit onderzoek geconcludeerd dat een goede baanzoeker slechts 1/3e van de voor hem of haar relevante vacatures weet te vinden.  Ook staan er in het boek tal van tabellen als deze, die aangeeft – op basis van het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van Intelligence Group – voor welke doelgroepen welke kanalen werken en welke minder:

tabel ago

Weten wat werkt

Op basis van al dit en ander wetenschappelijk onderzoek durven de auteurs wel de stelling aan dat het boek niet alleen meer hélpt bij de vraag hoe een baan te vinden, maar daar bewezen de beste methode voor biedt. Kooter: ‘We durven nu te zeggen: zo vind je een baan! Dat komt omdat we de afgelopen 2 jaar van nabij hebben gezien dat iemand heel snel leuke banen kan vinden als hij of zij de zoekstrategie verandert.’

Ook voor werkgevers

Die data-gedreven aanpak is niet alleen relevant voor werkzoekenden, zegt ze, maar net zo goed voor werkgevers. ‘Veel werkgevers proberen hun mensen goed en snel van werk-naar-werk te begeleiden, via bijvoorbeeld outplacementtrajecten, loopbaancoaches en mobiliteitscentra. Toch blijkt dat in de praktijk vaak lastiger en langduriger dan gedacht. Dat heeft vooral te maken met het feit dat mensen niet altijd op de juiste plaatsen en op de juiste manier zoeken’, aldus Kooter.

Doelgroep

Hun boek kan daarbij helpen, stelt Kooter. Zo hangt de vraag welke kanalen effectief zijn om vacatures te vinden onder meer af van je opleidingsniveau en je leeftijd, zegt ze. ‘Een HBO-opgeleide marketingmanager van 50+ vindt zijn baan op een andere manier dan een MBO-opgeleide elektrotechnicus die als starter op de arbeidsmarkt begint. Dat is een belangrijk onderscheid.’

zo vind je baanOnline training

Naast het boek is er ook een gelijknamige online training, bedoeld voor baanzoekers en loopbaanprofessionals die mensen van werk-naar-werk begeleiden. Meer informatie? Klik hier.

Foto via Flickr.com