Betere vacatureteksten? Hier is 5 keer laaghangend fruit te plukken

De komst van Google for Jobs zet nog eens extra druk op de kwaliteit van je vacatures. Maar hoe kom je nou aan betere vacatureteksten? Heb je al eens aan deze 5 quick wins gedacht?

Peter Boerman Op 29 september 2020
Gem. leestijd 5 min 965x gelezen
Deel dit artikel:
Betere vacatureteksten? Hier is 5 keer laaghangend fruit te plukken

Betere vacatureteksten staan bij veel organisaties nog steeds hoog op de agenda. Zeker nu Google for Jobs ook in Nederland (en België) is begonnen. Maar hoe zorg je nou dat jouw ideale kandidaat ook jouw vacature tot het eind toe uitleest? Tijdens de training schrijven van vacatureteksten op 5 oktober kun je er een dag lang diep op ingaan. Maar hier vast vijf stuks laaghangend fruit.

#1. Geef het salaris aan

In slechts 18% van de vacatureteksten wordt momenteel het bij functie passende salaris benoemd. Terwijl salaris wel het belangrijkste punt is voor de sollicitant om te weten. Sterker nog: velen haken af als ze het salaris niet vermeld zien. En ook voor Google for Jobs salaris belangrijk is: wordt het niet genoemd, dan ‘schat’ de zoekmachine het zelf in.

Wordt het salaris niet genoemd, dan ‘schat’ Google for Jobs het zelf in.

Vind je het (te) spannend om het precieze salaris te vermelden? Omschrijf dan hoe het salaris is opgebouwd en ga verder dan onder welk CAO het salaris valt. Is jouw salaris lager dan dat van de concurrent? In de eerste plaats: hoe weet je dat zo zeker? Maar mocht het echt zo zijn, licht dan naast het salaris je goede secundaire arbeidsvoorwaarden uit en laat zien welke mogelijkheid tot ontwikkeling je biedt, of een ander voordeel dat jouw organisatie in petto heeft.

#2. Gebruik illustraties

Illustraties zijn steeds meer in opkomst en kunnen complexe dingen snel verhelderen. Met icoontjes kun je overzichtelijk, speels en verfrissend aanduiden wat de vereisten zijn, maar ook de what’s in it voor de sollicitant. Kijk eens naar het volgende sollicitatieproces:

Voorbeeld - sollicitatieproces 2

En vergelijk dat vervolgens eens met hoe je het ook in de vacature zou kunnen zetten:

Voorbeeld - sollicitatieproces 1

Veel leuker en duidelijker, toch? En het heeft nog meer voordelen: je employer brand valt meer op, en het creëert een positieve vibe rondom je vacature. Online illustraties bestaan doorgaans uit vector-bestanden, punten, lijnen, bochten en vormen gebaseerd op mathematische formules, die je groter of kleiner kunt maken zonder verlies aan kwaliteit.

Blog - illustraties afbeelding 1
People vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

Geen budget om illustraties te laten opmaken? Download dan eens gratis illustraties. Je kunt deze zelf bewerken, in de kleuren van jouw huisstijl zetten of net even naar jouw hand tweaken. Een aantal websites waar je gratis illustraties kunt downloaden: Freepik, Designs.ai graphicmaker, Dribbble, Isometric, en unDraw. Op vacaturepagina’s als die van de CorrespondentHeadspace, Salesforce of Casper (een Amerikaans beddenbedrijf) zijn mooie voorbeelden te vinden van wat illustraties vermogen, en hoe ze in één keer voor betere vacatureteksten kunnen zorgen.

#3. Maak ze divers en inclusief

Diversiteit en inclusiviteit vormen momenteel hét thema als het gaat om werving en selectie. Maar hoe divers en inclusief zijn jouw vacatureteksten al? Spreken ze verschillende doelgroepen aan? Worden vrouwen er net zozeer door aangesproken als mannen? Een tool die kan helpen om dat te bepalen is Textmetrics, dat onder meer kijkt naar het taalniveau van jouw doelgroep en of je vacaturetekst daarop aansluit. Ook kan deze tool helpen jouw vacaturetekst niet alleen genderneutraal, maar ook converterend te maken.

#4. Doe de intake

Het klinkt zo logisch. En toch blijven veel vacatureteksten erg op de vlakte als het gaat om de inhoud van de functie. Een gemiddelde productbeschrijving in een webshop is vaak nog uitgebreider dan een vacature. Maar een keuze voor een nieuwe baan is toch echt wat anders dan de aanschaf van een paar schoenen. Wil je een baan aan de man brengen? Vertel dan zo concreet mogelijk wát iemand dag-in-dag-uit gaat doen.

Wil je een baan aan de man brengen? Vertel dan zo concreet mogelijk wát iemand dag-in-dag-uit gaat doen.

Een goede vacatureintake is hierbij onmisbaar. Ook hier zijn tegenwoordig trouwens tools voor om je hierbij te helpen, met betere vacatureteksten als resultaat. Maar het is verstandig hierbij in elk geval de piramide van Maslow in de gaten te houden. Oftewel: staat er in de tekst wat iemand gaat verdienen? (de fysiologische behoefte). Is duidelijk: hoe veilig ben ik in deze baan? (veiligheid). Pas ik in het huidige team? (behoren). Wat is mijn rol in het team? (waardering). En als bovenste laag van de piramide: de persoonlijke groei. Oftewel: wat kan ik zelf uit deze baan halen? Hoe word ik er een beter mens van? Als je deze punten in je vacaturetekst op een of andere manier laat terugkomen, weet je zeker dat de juiste doelgroep zich erin kan herkennen.

#5. Leef je in

Veel vacatureteksten worden nog steeds geschreven vanuit de organisatie in plaats van vanuit de doelgroep waarvoor je werft. Maar wil je betere vacatureteksten, dan begint het met inlevingsvermogen. Waar loopt jouw ideale kandidaat warm voor? Wat beweegt hem of haar om voor deze baan te kiezen? Wie met hagel schiet, loopt het risico om niemand te raken. Kies je doelgroep daarom zorgvuldig en stem de inhoud én toonzetting van je vacaturetekst daarop af.

Wie met hagel schiet, loopt het risico om niemand te raken.

Je doelgroep is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je vacature (voldoende) gevonden wordt. Als je weet waar je doelgroep op zoekt, kun je daar ook je functietitel en tekst op afstemmen, en ook de kanalen waar je hem bekend maakt. Net zoals elke andere tekst gaat het ook bij vacatureteksten er niet alleen om te bedenken wat jij zelf wilt vertellen, maar om wat jij wilt dat de ander hoort.

Meer weten?

Een goede vacaturetekst is online vindbaar, spreekt de doelgroep aan, preselecteert en zet aan tot solliciteren. Via een kennisportal gecombineerd met een workshop leer je doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten te schrijven. Op maandag 5 oktober is er weer een nieuwe training schrijven van vacatureteksten!

Schrijf je dus nu in!

button betere vacatureteksten

Lees ook

Banner - schrijven van vacatureteksten
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners