Aantal online vacatures stijgt weer

Martijn Hemminga Op 09 maart 2010
Gem. leestijd 2 min 2511x gelezen
Deel dit artikel:

Aantal online vacatures stijgt weerNa een minder goede start in januari, is het vacatureaanbod in februari weer licht gestegen. Het online vacatureaanbod nam met 2 punten toe naar een niveau van 85. Het aantal vacatures in de sector horeca & toerisme nam toe en de index van de gezondheidszorg daalde flink.

Vergeleken met vorig jaar februari staat de index 30 procent lager. Nederland vertoont met de lichte stijging in februari een trager herstel dan de rest van Europa blijkt uit de Monster Employment Index, de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt.  

Stijgende lijn in meeste sectoren
Waar er in januari slechts 1 sector een lichte stijging liet zien, nam de Index in februari in de meeste sectoren toe. De sectoren horeca & toerisme en landbouw & visserij vertoonden de sterkste stijging, de Index groeide hier toe met 11 punten. Ook binnen de juridische sector (9), de publieke sector (8) en de sectoren transport & logistiek (8) en onderwijs & training (6) steeg het aantal vacatures aanzienlijk.

In februari nam de Index voor drie sectoren af. Binnen de gezondheidszorg nam het aantal vacatures het sterkst af, de Index daalde er met 20 punten. Binnen de administratieve sector (-2) en HR (-1) daalde de Index licht.

Vacaturegroei in Overijssel het grootst
Ook op provincieniveau is het vacatureaanbod gestegen in februari: in geen enkele provincie daalde de Index. In Overijssel is het vacatureaanbod met 5 punten het sterkst gestegen, gevolgd door Drenthe, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, en Zuid-Holland (allen 2). De Index van Utrecht steeg in februari met 1 punt. Vergeleken met februari 2009 is dat een afname van 52%.

Vacatureaanbod in Europa neemt ook toe
De index voor geheel Europa steeg in februari met 8 punten aanzienlijk sterker dan de Nederlandse Index. Met 101 punten staat de Europese Index nog wel 12 procent lager dan in februari 2009. In alle Europese landen is een toename van het vacatureaanbod te zien, waarbij het aanbod in Zweden het sterkst gestegen is (17). Groot-Brittannië en Frankrijk volgen met een toename van 13 punten, daarna Italië (9) en België (7). Duitsland (3) en Nederland (2) lieten de kleinste stijging van het vacatureaanbod zien.
Bron: Monsterboard.nl

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners