Alliander werft sucesvol via online media

Martijn Hemminga Op 29 juni 2010
Gem. leestijd 2 min 4130x gelezen
Deel dit artikel:

Netwerkbedrijf Alliander is de afgelopen periode succesvol geweest met online werving. Alliander wist jonge monteurs naar zich toe te trekken middels de campagne: ‘Kom als beste uit de bus’. Centraal staat een videogame waarin de doelgroep spelenderwijs het werken als monteur bij Alliander ervaart.

Specifieke doelgroep
Alliander bewandelde de paden van de zogenoemde sociale media op internet binnen een campagne om een heel specifiek publiek naar zich toe te trekken: jonge monteurs, van VMBO-niveau. Die doelgroep is schaars en ook nog eens lastig te bereiken, omdat het geen lezers van vakbladen of kranten zijn. Alliander schakelde het online marketingbureau Mediamonks in die een online campagne bedacht die de jeugd moest enthousiasmeren voor Alliander als werkgever.

Interactieve videogame
Een interactieve videogame werd ontwikkeld. Het spel liet met gebruik van filmpjes en klikopties op een toegankelijke manier zien wat je tegenkomt in het werk als Alliander-monteur. ‘Kom als beste uit de bus’ heette de campagne die liep in de laatste maanden van 2009. De sites van Hyves, Youtube, gamesites, Marktplaats, en andere jongerenplatforms werden gebruikt om de game onder de aandacht te brengen.

Resultaat
Het resultaat: de campagne werd meer dan 5 miljoen keer vertoond en het Alliander-spel werd meer dan 93.000 keer gestart. De campagnepagina’s werden 70.000 keer bezocht en uiteindelijk kreeg Alliander ruim 750 sollicitaties van geschikte kandidaten binnen. Hoeveel van de sollicitanten inmiddels bij Alliander in dienst zijn getreden is niet bekend, omdat daar geen speciale telling van bijgehouden is. Maar een succes zou het zeker zijn.

Kosten per kandidaat: 30 euro
Met een klein budget van EUR 23.000 bleek ‘Kom als beste uit de bus’ goedkoop uit te voeren, met een positief resultaat. Allianders manager externe communicatie Harold Langeberg liet aan het marketingblad Emerce weten dat hij heel tevreden is dat omgerekend EUR 30 is uitgegeven aan het binnenhalen van een geschikte sollicitant. Voor het aantrekken van ICT-ers wil Allliander ook het zakelijke internetplatform Linkedin gaan inzetten. En ook de smartphone kan een rol gaan spelen bij een nieuwe wervingscampagne. Van der Borgt laat weten dan een nieuwe campagne dit najaar zich richt op scholieren, om deze aan te moedigen om de technische kant op te gaan en alvast kennis te laten maken met Alliander.
Bron: Energeia

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners