Arbeidsmarkt zit weer op de grens van krapte

Martijn Hemminga Op 17 september 2010
Gem. leestijd 2 min 2951x gelezen
Deel dit artikel:

Arbeidsmarkt zit op de grens van krapteDe werkloosheid in Nederland daalt nu al 6 maanden achtereen waardoor de ruime arbeidsmarkt al weer snel krapper wordt. Voordat de recessie in Nederland toesloeg, was de arbeidsmarkt al zeer krap. Volgens het CBS is de werkloosheid stevig gedaald, van 426.000 in juli tot 414.000 in augustus.

Als percentage van de beroepsbevolking daalt de werkloosheid van 5,5 in juli naar 5,3 over augustus. Daarmee zit de werkloosheid rond het percentage dat door economen in het algemeen als evenwichtig wordt gezien. Een verdere daling zou inhouden dat in steeds meer sectoren van de arbeidsmarkt krapte ontstaat. Dat kan na enige tijd tot loondruk leiden.

Het is opmerkelijk dat de top van de werkloosheid, ondanks de ongekend diepe recessie, veel lager ligt dan de piek uit 2004. In februari werd op 452.000 het hoogste punt behaald. In 2004 werden 490.000 werklozen geregistreerd. In dat jaar viel de economische groei ver terug, maar bleef een recessie uit.

Prinsjesdag
Tijdens Prinsjesdag a.s. dinsdag zal blijken dat het CPB nog steeds te pessimistisch is. Als de berichten kloppen, wordt er voor volgend jaar een werkloosheid van 5,5% voorspeld. Het is nu al 5,3% en we lijken volgend jaar richting 5% te gaan.

Ronduit spectaculair is de gang van zaken op grond van de niet voor het seizoen gecorrigeerde cijfers. Daar daalt de werkloosheid in één maand met 63.000 personen, van 449.000 tot 386.000. Volgens het CBS vindt die beweging iedere zomer plaats, omdat alle jongeren die er in het begin van de zomer niet in waren geslaagd een vakantiebaantje te vinden, in augustus weer uit de statistieken vallen.

Jongeren doen het goed op arbeidsmarkt
Daarnaast valt op dat jongeren het goed doen op de arbeidsmarkt. Alleen in die categorie is de werkloosheid ook gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden, in absolute aantalen van 100.000 naar 91.000 werklozen. In de leeftijdsgroep van 45 tot en met 64 vindt juist een stijging plaats van 113.000 tot 133.000. Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt voor de jongeren structureel is veranderd en dat zij steeds langer blijven studeren en niet thuis afwachten of ze werk vinden. De werkloosheidscijfers over september kunnen een goede indicatie geven of dat dit jaar weer zo is, aldus het CBS.
Bronnen: FD | CBS

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners