Commissaris wordt geselecteerd met veel open deuren

Peter Boerman Op 28 augustus 2016
Gem. leestijd 2 min 736x gelezen
Deel dit artikel:
Commissaris wordt geselecteerd met veel open deuren

Wie commissaris wil worden in Nederland, moet rekenen op een sollicitatiegesprek vol open deuren, met de kritische vragen een beetje aan het eind.

Dat valt althans op te maken uit de handleiding voor sollicitatiegesprekken, die is opgesteld door Nationaal Register, het bureau dat zich exclusief bezighoudt met de werving en selectie van toezichthouders van bedrijven.

Nogal… ontluisterend

RTL Z heeft de hand weten te leggen op de handleiding, en brengt het als soort ‘breaking news‘. Maar het inkijkje in de selectieprocedure van onze toezichthouders blijkt eerlijk gezegd niet erg schokkend, maar eerder nogal… ontluisterend. Denk aan voorbeeld sollicitatievragen als:

  • Waar haal je de tijd vandaan om commissaris te worden?
  • Wat vindt je partner ervan dat je vrije tijd steekt in de functie?
  • Waarom wil je eigenlijk toezichthouder of commissaris worden?
  • Wat is je stijl van leidinggeven?
  • Wat zijn je meest kenmerkende eigenschappen?
  • Hoe geduldig ben je?

‘Laat stiltes vallen’

‘Geef de kandidaat de tijd voor reflectie’, staat ook in de handleiding. Interviewers hebben volgens het Nationaal Register namelijk het idee dat een stilte drie keer langer duurt dan de geïnterviewde denkt.

Interviewers hebben het idee dat een stilte drie keer langer duurt dan de geïnterviewde denkt.

‘Geen geharnaste houding’

Nog een nuttige tip: begin niet al te heftig of confronterend. ‘Een ontwapende houding levert veel meer informatie op dan een geharnaste. Bewaar de meer confronterende vragen voor later.’

Kritisch op speelse wijze

En als ze dan komen, die kritische vragen, dan mogen ze volgens de handleiding ook weer niet té kritisch zijn. ‘Tegen het einde mag er – liefst op wat speelse wijze – best wat druk worden uitgeoefend op de kandidaat. ‘Meent u dat nou echt, wat u daar net zei?’ ‘God, dat ben ik nou totáál niet met u eens!’’

‘Tegen het einde mag u – liefst op wat speelse wijze – best wat druk uitoefenen op de kandidaat’

Positief eindigen

Maar echt vervelend moet het ook weer niet worden. ‘Het interview moet aan het eind echter weer positief eindigen, ook al bent u negatief in uw beoordeling’, stelt de handleiding. Die commissaris-in-spe toch, die krijgt me eventjes een candidate experience

Open vragen

En ook heel belangrijk, aldus de handleiding: open vragen. ‘Schroom niet om te vragen: kunt u me er nog wat méér over vertellen?’ Deze techniek heeft namelijk nog een voordeel, aldus het Nationaal Register: open vragen verraden niets over het mogelijk gewenste antwoord.

Professionalisering

Maar dat is nog niet alles, zo meldt de handleiding aan de selecteurs van de commissarissen. Eerst de kandidaat zelf aan het woord laten. Een praatje over het weer of over de reis naar het gesprek toe, het helpt allemaal voor een goed selectiegesprek. Kortom: laat ‘de professionalisering van het commissariaat in Nederland’ maar beginnen!

Beeld: website Nationaal Register

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners