DAF voert referral recruitment weer in

Martijn Hemminga Op 08 maart 2011
Gem. leestijd 2 min 2559x gelezen
Deel dit artikel:

DAF voert referral recruitment weer inTruckfabrikant DAF in Eindhoven, in 2009 nog zwaar getroffen door de crisis, gaat het eigen personeel betalen voor het aanbrengen van nieuw personeel. DAF heeft op korte termijn circa 300 nieuwe medewerkers nodig. De premie binnen het referral programma kan oplopen tot circa € 650 per aangebrachte medewerker.

Uitbreiding over hele breedte

DAF heeft niet alleen nieuwe mensen nodig in de productie, maar ook op afdelingen als productontwikkeling, personeelszaken, marketing en sales en financiën. Het afgelopen jaar trok DAF al meer dan duizend nieuwe medewerkers aan.

Flexibele schil naar huis door crisis

Het betalen voor nieuwe medewerkers staat in schil contrast met de situatie van 2 jaar geleden. Eind 2008 en in 2009 moest DAF in Eindhoven en Westerlo nog bijna tweeduizend tijdelijke krachten de laan uit sturen. DAF Trucks werd destijds zwaar getroffen door de gevolgen van de kredietcrisis en door de wegvallende vraag. Het bedrijf verloor in 2009 70% van de omzet. Voorts verloren enkele tientallen vaste medewerkers hun baan en moest DAF gebruikmaken van werktijdverkorting en deeltijd-WW.

Markt trekt weer aan sinds half 2010

DAF bereikte in september 2008 nog een recordproductie van 245 trucks per dag. Maar een jaar later volgde het absolute dieptepunt en produceerde het Eindhovense bedrijf nog maar veertig trucks per dag. In het laatste halfjaar van 2010 begon de vraag weer voorzichtig aan te trekken, geleidelijk aan in een hoger tempo. DAF reageerde daarop door de productie stap voor stap te verhogen.

Vorige maand kondigde de truckfabrikant aan, vanwege de toenemende orderontvangst, de productie opnieuw te verhogen. Met ingang van 26 april zullen per dag 176 trucks worden gemaakt, waarvan 154 in Eindhoven en 22 in het Britse Leyland.

Personeelswerving

Behalve dat DAF-medewerkers een premie krijgen, blijft de truckfabrikant ook de gebruikelijke middelen voor personeelswerving inzetten, zoals advertenties in (dag)bladen en vacaturesites op internet. Het is volgens Appels de tweede keer in vijf jaar tijd dat DAF gebruikmaakt van de zogeheten aanbrengpremie. In 2007, tijdens hoogconjunctuur, leverde dat honderd nieuwe medewerkers op.

Bron: FD

Leer dinsdag 26 april 2011 alles over referral recruitment

Tijdens de expertclass Referral recruitment leer je hoe je een goede basis kunt leggen om effectief te werven via referrals. Aan de hand van een checklist en concrete cases krijg je handreikingen en input voor een duurzame opzet van een referralstrategie om zowel succesvol te zijn op de korte als op de lange termijn. Best practices en inspirerende voorbeelden passeren de revue om te laten zien hoe je referral recruitment voor jouw eigen organisatie tot een succes kunt maken. Kijk voor meer informatie op de website van de AMC Academie.

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners