Daling werkloosheid voor rekening laagopgeleiden

Martijn Hemminga Op 06 juni 2011
Gem. leestijd < 1 minuut 3326x gelezen
Deel dit artikel:
Daling werkloosheid voor rekening laagopgeleiden

In de eerste 3 maanden van 2011 lag het aantal laagopgeleide werklozen 33.000 lager dan in dezelfde 3 maanden een jaar eerder.

Daarmee waren zij goed voor twee derde van de totale afname van de werkloosheid in deze periode, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nauwelijks minder hoogopgeleiden

In totaal waren in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 140.000 mensen met een laag opleidingsniveau werkloos. Ook het aantal middelbaar opgeleide werklozen nam af; met 15.000. Er zijn daarentegen nauwelijks minder hoogopgeleide werklozen aldus het CBS.

Werkloosheid per opleidingsniveau

Onderstaande grafiek geeft per eerste kwartaal van de afgelopen drie jaar het aantal werklozen per opleidingsniveau weer.

Werkloosheid per opleidingsniveau

Het werkloosheidspercentage lag bij laagopgeleiden op 7,7. In diezelfde periode een jaar eerder was dat nog 9,9 procent. Bij hoogopgeleiden bleef het werkloosheidspercentage in deze periode onveranderd op 3,9.

Vooral meer laagopgeleide vrouwen aan het werk

Het grootste deel van de afname van het aantal laagopgeleide werklozen komt voor rekening van mannen. Hun aantal nam in een jaar tijd met 22 duizend af. Het aantal werkloze vrouwen met een lage opleiding daalde met 10 duizend. Maar het aantal laagopgeleide vrouwen in de werkzame beroepsbevolking steeg met 58 duizend. Er zijn daarmee veel laagopgeleide vrouwen aan het werk gegaan die voorheen niet tot de werkloze beroepsbevolking hoorden. Het aantal mannen in de werkzame beroepsbevolking nam met 25 duizend toe.

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners