‘De magie van de OK’ (wervingscampagne voor OK-personeel, inzending LUMC)

Redactie Op 15 maart 2019
Gem. leestijd 4 min 926x gelezen
Deel dit artikel:
‘De magie van de OK’ (wervingscampagne voor OK-personeel, inzending LUMC)

‘De magie van de OK’ ís de kern van onze Werkenbij-campagne, met als doel meer OK-medewerkers aan te trekken. Daar wil je meer van weten, toch? Lees de hele case van Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die is ingezonden in de categorie Arbeidsmarktcommunicatie voor de Werf& Awards 2019.

Case Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Omschrijving van de case

Het verkrijgen van positieve aandacht voor werken op de OK in het LUMC, om uiteindelijk meer OK-medewerkers aan te trekken. Dat is het doel. We ontwikkelen een wervingsplan voor OK-medewerkers met heldere doelen, passend bij ons OK-centrum en onze LUMC kernwaarden: persoonlijk, nieuwsgierig en verbindend. En met de inzet van kennis en middelen van deze tijd en een focus op de regio Leiden.

Centraal staan de verhalen en beelden van onze eigen medewerkers, onze helden. Want als rasechte ambassadeurs vertellen zij hun persoonlijke verhaal. Inmiddels hebben we in krap 1 jaar tijd ruim 70 collega’s (waarvan 11 van de OK) die hun verhaal vertellen, in woord en beeld. Op onze vernieuwde Werkenbij-site (sinds okt ’18), maar ook op congressen en familiedagen. Natuurlijk posten we regelmatig content op onze eigen kanalen, gaan we het gesprek aan met geïnteresseerden en zorgen we voor wervende vacatureteksten.

Onze campagne is persoonlijk een vertelt het verhaal. Zoveel collega’s, zoveel verhalen. En dat vatten wij vervolgens ook nog eens samen in een 9 letterwoord… gebaseerd op de 4 vlakjes van het LUMC logo. Herkenbaar, persoonlijk en uniek per ambassadeur. Dit noemen wij de basis op orde hebben. Wij gaan graag een stapje verder en lanceren Op De Dag van de Operatieassistent onze nieuwste wervingsfilm, de magie van de OK: de operatieassistent.

De overige films volgen snel. Onze doelgroep zit gemiddeld 3 a 4 uur per dag online, dat weten we. Met LinkedIn, Facebook en Instagram als favoriet. Onze online content sluit hier naadloos op aan. Omdat de focus op de regio Leiden ligt, zorgen we ook dat we te zien zijn op straat en ‘branden’ we vanaf dec ’18 een half jaar lang 2 verschillende Arriva-LUMC-bussen. Tot slot besteden we aandacht aan onze huidige OK-medewerkers. We bedenken een ludiek cadeau, wat alleen voor hen bedoeld is: de LUMC-sok. Samen met het NL merk ‘Heroes on Socks’ ontwikkelen wij een uniek design gekoppeld aan de OK en het LUMC. Onze “helden op sokken” dus!

Wat was de impact van de case?

* Sinds sept ’18 zijn er 9 nieuwe OK-medewerkers aangenomen. Alle medewerkers beginnen in Q2 ’19. Hierdoor kunnen er 2 OK-kamers extra geopend worden, wat betekent dat het LUMC het aantal operaties met gemiddeld 50 per week kan uitbreiden. Er zijn nog nooit zoveel OK-medewerkers in een dergelijke korte tijd aangenomen;

* De huidige medewerkers op de OK zijn trots op hun werk en voelen zich gewaardeerd. Zij zijn bereid mee te werken aan de campagne en er heerst een positieve sfeer. Dit uit zich enerzijds door de 11 OK-collega’s die werken aan onze Werkenbij-campagne en een relatief groot aantal referral recruitment de afgelopen 3 maanden;

* De samenwerking tussen HRM en het OK-centrum is de laatste maanden geïntensiveerd en is effectief en efficiënt. Dit werpt zijn vruchten af in het wervingsproces (goede communicatie en afstemming);

* Het bereik en CTR van de video content op FB is zeer groot (organisch bereik): 27.900 bereikte personen, met 4.900 acties/kliks (periode 15 febr–15 mrt ’19), levert een CTR op van 17,5%!

* >70 collega’s (van medisch specialist, tot officemanager, verpleegkundige, beveiliger, kok, anesthesioloog tot HRM-adviseur) zijn momenteel ambassadeur voor onze Werkenbij campagne. Hierdoor speelt het ambassadeurschap op veel afdelingen een rol en draagt dit bij tot een positieve werksfeer; veel mond-op-mond promotie;

* Door continu campagne te voeren in de regio is er meer positieve aandacht voor werken in het LUMC in het algemeen.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Het LUMC heeft in een korte tijd laten zien dat zij zelf (met een nieuw Werkenbij-team), in een zeer krappe (en overspannen) arbeidsmarkt, een succesvolle wervingsstrategie kan ontwikkelen voor OK-personeel. Doordat het LUMC op eigen kracht deze strategie vervolgens ook uitrolt, laat zij zien dat een goede samenwerking tussen HRM en een stafafdeling (in dit geval de OK) essentieel is voor een effectieve werving, arbeidsmarktcommunicatie en Employer Branding.

Daarnaast verdient het LUMC na lange tijd op de achtergrond geweest te zijn, een waardering voor haar acties en inzet op het gebied van Employer Branding en Recruitment onder OK-personeel in het bijzonder.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Bij het OK-wervingsplan heeft Team Werkenbij (onderdeel van de afdeling HRM) een voortrekkersrol gehad. Zij hebben het wervingsplan ontwikkeld en afgestemd met het MT van het OK-centrum (afdelingsmanager, teammanagers en collega’s van de OK). Met elkaar hebben ze een groot aantal OK-medewerkers bereid gevonden om ambassadeur te worden voor de Werkenbij-campagne van het LUMC. Team Werkenbij is verantwoordelijk voor de uitvoering van het wervingsplan.

Bijzonder om te vernoemen is dat er geen creatief- of mediabureau betrokken is geweest bij de ontwikkeling en opstelling van het wervingsplan. Bureau Overhaus is betrokken bij de ontwikkeling van de campagne (creatie en concept) en de vormgeving van content. SoVideo is betrokken bij de ontwikkeling en productie van de OK-wervingsfilms. Bij de outdoor campagne werkt het LUMC samen met OV Media. Heroes on Socks is op eigen initiatief door Team Werkenbij benaderd voor een exclusieve samenwerking in de ontwikkeling van een LUMC-sokkenlijn.

Ook kans maken op een Werf& Award 2019?

Maak ook kans op een Werf& Award en stuur uiterlijk 9 maart 2019 17.00 uur jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor meer informatie en om jouw case in te sturen bij Werf& Awards.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners