Gem. leestijd 4 min  1414x gelezen

10 TED-talks die voor elke recruiter interessant zijn

TED-talks mogen misschien een beetje uit beeld geraakt zijn, ze vormen nog steeds een mooie methode om iets te leren. En deze 10 mensen hebben iets te vertellen dat ook voor recruiters interessant kan zijn.

10 TED-talks die voor elke recruiter interessant zijn

Er was een internettijd dat TED-talks voor iedereen die iets wilde leren the place to be waren. Die tijd lijkt een beetje voorbij, maar dat wil niet zeggen dat er geen schatkamer aan waardevolle ideeën meer in te vinden is. Wij selecteerden daarom 10 van de beste TED-talks voor recruiters:

#1. Jason Shen over skills

Mooie video van META-product manager Jason Shen, waarin hij in korte tijd een grote trend belicht: die van het belang van skills boven dat van ervaring en opleiding. De bioloog-van-huis-uit belicht hierin overigens niet alleen de kant van de recruiter, maar laat ook werkzoekenden zien hoe die zich volgens hem aantrekkelijker kunnen maken op de arbeidsmarkt.

#2. Juliet Schor over de vierdaagse werkweek

De vierdaagse werkweek – we praten er al héél lang over, maar de grote doorbraak laat nog steeds op zich wachten. Volgens Juliet Schor, econoom en socioloog aan Boston College, legt uit dat de tijd er nu wel rijp voor is. Ze noemt het realistisch dat mensen 4 dagen gaan werken en voor 5 dagen betaald worden, zoals steeds meer organisaties doen, ook in de slag om het schaarse talent. Onder veel meer laat ze in iets meer dan 10 minuten zien hoe een vierdaagse werkweek ook de kwaliteit van de sollicitantenpool kan verhogen. Het geheim? Vooral: minder meetings…

#3. Regina Hartley over de beste cv’s

Uit 2015 alweer, maar een van de TED-talks die nog steeds heel veel bekeken wordt, deze waarin Regina Hartley, vice president of global talent management bij UPS, uitlegt hoe je als recruiter tussen de regels van een cv kunt doorlezen. Ze deelt kandidaten in twee categorieën in: enerzijds de “zilveren lepels” (ongeveer de 7 vinkjes), die altijd alle kans hebben gekregen, en anderzijds de “scrappers”, die voor elke kans hebben moeten vechten. Hartley raadt recruiters aan met name aan die laatste groep meer aandacht te besteden. En komt daarbij met een paar aansprekende voorbeelden.

#4. Mike Brady en Dion Drew over Open Hiring

Talent komt in soorten en maten. En weinig mensen weten dat zo goed als Mike Brady, de toenmalige CEO van Greyston Bakery, de grondlegger van het Open Hiring-principe. Samen met voormalig drugdealer Dion Drew legt hij in deze TED-talk uit hoe je ook met ex-gedetineerden, verslaafden, immigranten en chronisch werklozen toch heerlijke brownies kunt maken. Gewoon, door iedereen aan te nemen die op de stoep staat. Het verhaal dat je waarschijnlijk al (deels) kende, maar nu nog eens mooi verteld aan je aangeboden.

#5. Kim Scott en Trier Bryant over bias

Uit de serie The Way We Work, een ander duo: Trier Bryant en Kim Scott, beide co-founders van Just Work, een platform dat andere organisaties wil helpen een meer gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving te zijn. Bijvoorbeeld door onbewuste bias en vooroordelen te lijf te gaan. In 6 minuten leggen ze uit hoe je via een gezamenlijke taal bias kunt uitsluiten, normen kunt ontwikkelen om elkaar erop aan te spreken, en minstens één keer per vergadering het onderwerp op tafel kunt leggen, om zo een meer inclusief recruitmentproces te krijgen.

#6. Celeste Headlee over betere gesprekken

Celeste Headlee is radiopresentator en professioneel interviewer. Laten we zeggen: iemand die dus wel iets af weet van hoe je een kwalitatief goed gesprek voert. Een kunst die ook voor recruiters een belangrijke vaardigheid is, en de 10 tips die ze in deze TED-talk geeft zijn dan ook makkelijk van toepassing te verklaren op sollicitatiegesprekken. Zoals: gebruik makkelijke, open-einde-vragen. Als je moeilijke vragen stelt, krijg je simpele antwoorden.’

#7. Dan Ariely over betekenisvol werk

Ooit liet Dan Ariely een groep mensen iets bouwen met Lego. Vervolgens liet hij hen toekijken hoe hij de creaties vernielde waar ze allemaal zo trots op waren. Daarna vroeg hij hen of ze betaald wilden worden om iets nieuws te bouwen met de Lego. Dat wilden ze niet. Het experiment toont volgens de beroemde psycholoog/gedragseconoom aan dat salaris niet alles is als het gaat om werk, maar dat juist betekenis en zingeving cruciaal zijn.

#8. Rocío Lorenzo over diversiteit

Rocío Lorenzo adviseert via de Boston Consulting Group allerlei telecom- en mediabedrijven over hun strategie. In deze TED-talk legt ze uit hoe ze met haar team bij 171 bedrijven onderzoek deed naar de vraag: zijn divers samengestelde organisaties werkelijk meer innovatief? Spoiler alert: het antwoord is ja. Maar hoe komt dat precies? En hoe doe je dat, diversiteit als concurrentievoordeel zien?

#9. Priyanka Jain over de toekomst van recruitment

Nog een leuke uit de TED-talks-serie The Way We Work is deze, waarin Pymetrics-medewerker Priyanka Jain uitlegt hoe de toekomst van recruitment er volgens haar uitziet. Je cv sturen naar miljoenen vacatures en er nooit meer wat van horen? Volgens Jain is het binnenkort allemaal verleden tijd, dankzij de schier eindeloze mogelijkheden die tech ons biedt.

#10. Ashwini Mrinal Bhagat over solliciteren

En zo komen we alweer bij het slotstuk van deze kleine greep, die waarin de Indiase Ashwini Mrinal Bhagat vertelt over hoe ze 32 sollicitatiegesprekken voerde, en wat de aantekeningen vertellen die ze in die tijd bijhield. Van hilarisch tot bijna ongelooflijk zijn de situaties die ze daarbij beschrijft. Met gelukkig een goede afloop.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners