Een cv is een cadeautje. Maar waardeer je het ook zo?

Een cv voelt altijd als een cadeautje, zegt Wim van den Nobelen. ‘Ik word er altijd blij van.’ Maar springen we als recruiters wel zorgvuldig genoeg om met dat cadeautje, vraagt hij zich af. Hij pleit ervoor iedereen met een 10 te laten beginnen.

Wim Van den Nobelen Op 29 januari 2020
Gem. leestijd 3 min 540x gelezen
Deel dit artikel:
Een cv is een cadeautje. Maar waardeer je het ook zo?

Een baan is meer dan alleen geld verdienen. Een baan is contact hebben met mensen die je soms vaker ziet dan je partner. Het grote verschil is dat je deze collega’s niet zo selectief kiest als een partner. Je gaat voordat je een contract tekent misschien eerst nog wel mee lunchen, maar op bezoek gaan bij de ouders is er echt niet bij. Een nieuwe baan bepaalt voor een groot deel de rest van je carrière. Ik voel hiervoor dan ook een grote verantwoordelijkheid als recruiter.

Iets mogen uitpakken is altijd al een feestje.

En zo’n verantwoordelijkheid begint vaak met een cadeautje. Een cadeautje krijgen is altijd leuk. Feitelijk maakt het niet uit wat het is. Iets mogen uitpakken is altijd al een feestje. Een cadeautje krijgen is voor mij hoe dan ook een 10.

Ieders cv begint voor mij met een 10

Zo begin ik ook met ieder cv dat ik binnenkrijg. Een cv is voor mij ook een cadeautje, omdat ik zo inzicht krijg in het zakelijke, maar ook deels persoonlijke leven van een persoon die zijn/haar vertrouwen in mijn handen legt, omdat hij of zij een nieuwe baan zoekt. Zodra iemand dat doet, krijgt hij van mij in eerste instantie ook een 10. Pas tijdens het doornemen van het cv geef ik minpunten. Niet de juiste opleiding: -1. Niet de juiste taalkennis: -1. In de meeste gevallen neem ik telefonisch contact op met de kandidaat, want je kunt altijd iets verkeerd interpreteren. Ik geef ook graag advies over de opmaak van het cv.

Kandidaten die hoger dan een 7 scoren? Die worden het zelden.

Mijn ervaring leert dat de kandidaten wier cv’s ik met een 4, 5 of 6 beoordeel gaandeweg het proces de juiste kandidaten zijn. Net zoals bij een toets op school kun je ook bij een cv nog links en rechts altijd wat punten bij elkaar sprokkelen, omdat het toch meer goed was dan slecht. Al met al komen veel kandidaten zo toch nog op een voldoende uit. Voldoende om voorgesteld te worden. Kandidaten die hoger scoren? Die worden het zelden. Waarom? Niemand neemt een 10 aan (daarover volgende week meer).

Het liefst zie ik groei

Ik wil het liefst dat een kandidaat in het proces groeit. Er zijn natuurlijk veel meer factoren die bepalend zijn dan enkel de criteria waarop ik kan selecteren. Zo blijkt bijvoorbeeld iemands gebrek aan Engels soms ruimschoots gecompenseerd te worden door de aanwezigheid van niet gevraagde kennis van een bepaald softwarepakket. Blijkt iemand ineens toch geen 5, maar toch een dikke 7 te zijn.

Jij wilt voor een nieuwe baan toch ook eerst het cadeautje van vertrouwen krijgen?

Begin de volgende keer dus eens door iedere kandidaat een 10 te geven en trek punten af als cruciale zaken ontbreken. Dit werkt niet alleen beter, het is ook veel leuker om te doen. Jij wilt voor een nieuwe baan toch ook eerst het cadeautje van vertrouwen krijgen en niet starten met een 0?

wim van den nobelenWim van den Nobelen is Recruiter Finance bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Regelmatig vind je hier op woensdag een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Lees alles van Wim

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners