Voor meer dan de helft van de werkende Nederlanders is flexibel kunnen werken een doorslaggevende of belangrijke voorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan. Werkgevers die flexibel werken al mogelijk maken hebben loyalere medewerkers. Dit blijkt uit een onderzoek van de ministeries van OCW en J&G.
In het kader van de ‘Week van het nieuwe werken’ onderzocht TNS Nipo onder 795 Nederlanders van 18 jaar tot 65 jaar hoe zij tegen het nieuwe werken aankijken. Ook werd onderzocht in welke mate zij reeds flexibel werken en welke ervaringen ze hebben.
Flexibel werken goed voor loyaliteit en werving
Nederlanders staan zeer positief tegenover flexibel werken: 85% vindt het een goede zaak. Maar ook werkgevers kunnen er hun voordeel mee doen. Flexibel werken maakt mensen namelijk productiever (38%) en meer bereid tot overwerken (46%). Ook de loyaliteit aan de werkgever die flexibel werken mogelijk maakt is groter.Â
Verder is het een belangrijke of doorslaggevende voorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan. Voor 14% is het een doorslaggevende voorwaarde in de zoektocht naar een baan en voor 36% een belangrijke voorwaarde. Voor 15% speelt flexibiliteit geen rol. Wanneer wordt ingezoomd op mensen met kinderen, dan blijkt dat het voor een derde een reden te zijn om van baan te verwisselen wanneer ze nu niet flexibel werken.
35% werkt reeds flexibel
35% van de werkende Nederlanders geeft aan flexibel te werken. Driekwart van de flexibele werkers varieert in de begin- en eindtijden van het werk. Circa vier op de tien werken thuis of werken soms tijdelijk meer of minder. Mannen en vrouwen werken even vaak flexibel en ook naar leeftijd zijn er weinig verschillen. De belangrijkste motieven om flexibel te werken zijn: beter te kunnen zorgen voor kinderen of andere familieleden, beperking van de reistijd en ziek zijn. Voordelen van flexibel werken zijn: minder beroep op de kinderopvang, hogere arbeidsparticipatie, minder files en minder stress.
Meer geluk en meer tijd voor gezin
Flexibel werken heeft niet alleen persoonlijke voordelen, ook het eventuele gezin en het werk hebben er veel voordeel bij. 38% van de flexibele werkers ervaart meer rust in het huishouden, bij 33% is de kwaliteit van de aandacht voor de gezinsleden toegenomen. Gezinsleden voelen zich gelukkiger door flexibel werken (27%). Flexibele werkers ervaren een toename van: het gevoel van vrijheid (74%), de mate waarin men zich gelukkig voelt (48%), en de tijd die men voor zichzelf heeft (41%). Tevens ervaart men een afname in stress (39%). Eén van de respondenten omschreef dit als volgt: ‘Minder stress en meer rust maken dat ik me gelukkiger voel’.
Download het hele onderzoek
Download het hele Rapport Het Nieuwe Werken 2010Â dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het voormalige programmaministerie voor Jeugd en Gezin (J&G) is uitgevoerd.