Gemiddelde Nederlander met 62 met pensioen

Martijn Hemminga Op 22 november 2010
Gem. leestijd 2 min 1824x gelezen
Deel dit artikel:

Gemiddelde Nederlander met 62  met pensioenGemiddeld gaan Nederlanders met pensioen op hun 62e blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee lag de gemiddelde pensioenleeftijd op hetzelfde niveau als in 2007. Tussen 2000 en 2006 gingen mensen gemiddeld op hun 61e jaar met pensioen. In 2008 zijn bijna 68.000 werknemers met pensioen gegaan.

Terugdringen regelingen vroegpensioen

De stijging van de pensioenleeftijd kwam volgens het CBS door de inperking van de regelingen voor vervroegd pensioen in 2006. Het aantal werknemers dat voor zijn 60e stopte met werken, nam daardoor in 2007 sterk af. Evenals in 2007 waren in 2008 bijna vier op de vijf werknemers die met pensioen gingen, jonger dan 65 jaar.

Verschil per sector

Per bedrijfstak zijn er flinke verschillen. In de landbouw en visserij lag de pensioenleeftijd in 2008 met bijna 65 jaar het hoogst. Werknemers in de zorg, de bouw en het openbaar bestuur stopten gemiddeld met 61 jaar.

Ophogen naar 67 heeft zo geen zin

Het ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd in fases naar 67 heeft natuurlijk geen zin wanneer in de praktijk de 65 al niet wordt gehaald. De vraag is dan ook of de leeftijd waarop mensen in de praktijk stoppen wel voldoende meestijgt. Dat er wat moet veranderen is duidelijk. Zo stelde onlangs professor Gerry Dietvorst van de Universiteit van Tilburg al dat het huidige pensioenstelsel niet meer gehandhaaft kan blijven. Zeker niet omdat over 10 tot 15 jaar meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder zal zijn. Volgens de professor moeten Nederlanders langer doorwerken en ze moeten meer sparen om later genoeg geld te hebben om pensioengaten te dichten.


Bronnen: CBS | NU.nl

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners