Google’s aanval op de vacaturemarkt

Bas van de Haterd Op 16 mei 2017
Gem. leestijd 3 min 115x gelezen
Deel dit artikel:

googlelabsRecent schreef ik al over de Google Jobs API. Een machine learning tool die matching naar een volgend niveau zou kunnen tillen. Recent is ook bekend geworden dat Google, voorlopig nog in gesloten bèta, bezig is met een vacature multi posting tool annex ATS-light (dat is nog eens een mond vol vakjargon, sorry daarvoor). Dat zou nog wel eens veel groter kunnen worden, al is het maar omdat het Google is.

Dit artikel geeft een goed overzicht van wat we er nu van weten (en vooral ook nog niet weten). Ik zal het kort in het Nederlands samenvatten.

Wat we weten

 • Google heeft een nieuwe pagina die meteen vacatures specifiek aangeeft als je op vacatures zoekt (nog slechts voor een beperkte groep beschikbaar), vergelijkbaar met als je een hotel zoekt je meteen hotels met meer informatie ziet dan enkel het tekst resultaat van een normale zoekopdracht

google-jobs-GAP-logo

 • Deze banen geven de mogelijkheid om te verfijnen
 • De nieuwste banen komen bovenaan
 • Ze zijn locatie specifiek
 • Ze hebben een solliciteerknop die naar de originele website gaat

Een directe aanval dus op Indeed.com zo lijkt het. 

Tevens weten we dat Google bezig is met een mini-ATS. Een aantal partijen test er al mee. Hier weten we het volgende van:

 • Google biedt (nu nog specifieke) klanten de mogelijkheid om vacatures direct in Google te posten en door te posten naar andere sites (vacaturebanken);
 • Google biedt de mogelijkheid om in een ATS ook de sollicitanten te verwerken. Dit zal waarschijnlijk heel basis zijn, zonder de grote workflow mogelijkheden;
 • Naar verwachting komen banen die via Google zelf zijn gepost ook hoger in Google, en daarmee heeft men dus een USP te pakken, aangezien 50% van alle zoekopdrachten wereldwijd in Google begint.

Een aanval dus op Broadbean, Knollenstein en Ingoedebanen qua multiposting, maar mogelijk ook op de low level ATS’en voor het MKB.

Wat we (nog) niet weten

 • We weten nog niet precies wat Google exact gaat aanbieden, zeker niet op ATS en Multi-Posting tools;
 • We weten nog niet wie Google nu hoger gaat waarderen. De corporates of de verticals of de jobboards.
 • We weten nog niet hoe het ATS eruit ziet, welke functionaliteiten het nu echt heeft en of het echt de concurrentie aan kan met de grote ATS’en van de wereld;
 • We weten nog niet of er een advertentiemodel gaat komen om je banen hoger in de ratings te krijgen;
 • We weten nog niet hoe dit zich verhoud tot de eerdere jobs API.

Conclusie

Google lijkt de frontale aanval te hebben geopend op alles in de vacaturemarkt, maar rolt het heel langzaam stap voor stap uit. Google Base jaren geleden (wie kent het nog) was een flop. Nu pakt men het een stuk rustiger en strategischer aan zo lijkt het. In private bèta test men de bedrijfskant. Heel voorzichtig krijgen enkele gebruikers als vacatures specifiek in de zoekresultaten. Nog niet alles ziet er hetzelfde uit.

Toch is dit iets om heel erg in de gaten te houden. Als Google het doorzet en ze besluiten (wat ik persoonlijk verwacht) de corporates voorrang te geven in de resultaten is dit heel belangrijk. Dan mag je dus niet meer achterover leunen als organisatie en dan moet je wel hierop inspelen.

Samen met Facebook recruiting zou dit wel eens een ‘game changing’ ontwikkeling voor de recruitment wereld kunnen zijn, vergelijkbaar met de opkomst van LinkedIN nog niet zo heel lang geleden. Ik herinner me nog goed dat ik de eerste lezingen en trainingen gaf over LinkedIN in Nederland. Kansloos zei iedereen toen, zal nooit serieus marktaandeel krijgen. Nu geeft het gros van de organisaties in Nederland tientallen procenten van hun budget (nog afgezien van de tijd) uit aan LinkedIN.

In de onderlinge concurrentiestrijd past dit ook perfect, Linkedin (van Microsoft tegenwoordig) wordt aangevallen door Facebook en Google.

 

 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners