Groei vrouwen aan de top stagneert

Martijn Hemminga Op 13 september 2010
Gem. leestijd 2 min 1381x gelezen
Deel dit artikel:

De groei van het aantal topvrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven gaat steeds trager. Vorig jaar bleef de groei steken op 0,5 procent terwijl in 2008 de groei nog 2 procent was blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar vrouwen in topposities bij 30 toonaangevende bedrijven.

Onder de groep bedrijven die dit jaar zijn onderzocht, is het percentage topvrouwen gestegen van 19,8 procent naar 20,3 procent. Bij veertien bedrijven nam het aantal vrouwen in 2009 toe. Bij zeven bedrijven daalde juist het aantal topvrouwen. Bij negen bedrijven was er geen verandering of zijn de gegevens niet beschikbaar.

Bij het onderzoek is niet alleen gekeken naar bestuurders en commissarissen, maar ook naar vrouwelijke managers in de laag vlak onder de top.

Weinig kengetallen
De informatie over aanstormend vrouwelijk management talent is moeilijk naar boven te halen daar Nederlandse bedrijven maar weinig naar buiten brengen over het percentage topvrouwen in managementposities. Aangezien elk bedrijf zijn eigen definitie hanteert, is een volledig eerlijke vergelijking niet mogelijk. Toch zijn uit de ranglijst enkele trends te halen.

Vooral in dienstverlenende bedrijven hebben vrouwen meer topposities. So staat uitzendbedrijf Randstad vanwege het grote aantal vrouwelijke vestigingsmanagers bovenaan, met 45 procent vrouwen in topfuncties. Ook bij de elektronische uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer werken verhoudingsgewijs veel vrouwen in de top.

In de bouw en technische industrie zijn er juist weinig vrouwen in de top. Bij bouwbedrijf Heijmans is dat slechts 2 procent, bij technisch dienstverlener Imtech 3 procent en baggeraar Boskalis 4 procent.

Charter Talent naar de Top
De laatste tijd zijn er meerdere initiatieven genomen om de doorstroom van vrouwen naar hogere managementposities op de agenda te krijgen. Zo hebben ruim honderd bedrijven beloofd werk te maken van de doorstroom van vrouwen. Ze hebben zich gecommitteerd aan de Charter Talent naar de Top. In april bleek dat de top van deze bedrijven inmiddels voor 18,4 procent uit vrouwen bestaat, een toename van 1,7 procentpunt.
Bron: Volkskrant

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners