Grote bedrijven werven weer op grote schaal

Martijn Hemminga Op 16 augustus 2010
Gem. leestijd 2 min 1831x gelezen
Deel dit artikel:

Grote en middelgrote bedrijven in Nederland trekken weer personeel aan. Bedrijven als ASML, DAF, Philips en Océ werven zowel flexwerkers als vast personeel. Het gaat vooral om industriële bedrijven die profiteren van de groeiende export blijkt uit een rondgang van het FD bij tientallen bedrijven.

Voor een groot deel betreft het ondernemingen die de afgelopen jaren in verband met de economische crisis reorganisaties doorvoerden. Wel geldt voor de meeste bedrijven dat ze wat hun werknemersbestand betreft in Nederland nog niet op het niveau van vóór de kredietcrisis zitten. Zo heeft chipmaker NXP recentelijk 400 mensen aangenomen, maar in 2008 1300 mensen ontslagen.

Flexwerkers en vaste medewerkers
Wat dat laatste betreft lijkt chipmachinemaker ASML uit Veldhoven een uitzondering. ‘We hebben sinds januari 2010 voor ASML 341 vaste medewerkers aangenomen en 653 flexwerkers’, zegt een woordvoerder. Verder heeft ASML voor zijn Campus in Veldhoven nog 778 vacatures openstaan, 353 voor vaste medewerkers en 425 voor flexwerkers. Tijdens de crisis stuurde ASML een groot aantal flexwerkers weg. ‘We zitten, inclusief flexwerkers, weer op het niveau van vóór de crisis. Zelfs iets hoger’, aldus de woordvoerder. ASML zinspeelde er onlangs op dat het dit jaar mogelijk de record-omzet van euro 3,8 mrd uit 2007 met 10% tot 15% overtreft.

Ook het Brabantse industriële bedrijf VDL en de truckfabrikanten DAF en Scania hebben weer honderden mensen aangenomen. Philips heeft circa 300 vacatures, terwijl Aalberts Industries dit jaar wereldwijd 450 nieuwe mensen aannam. Inalfa, toeleverancier voor de automotive, zet 150 nieuwe uitzendkrachten in, terwijl het eveneens Limburgse bedrijf Océ Technologies én verkooporganisatie Océ Nederland (‘s-Hertogenbosch) weer volop vacatures vervullen.

Toenemende vraag
Hetzelfde geldt voor AkzoNobel en het in Limburg gevestigde Saudische chemiebedrijf Sabic. Op kleinere schaal nemen technologieconcern Siemens, elektronicabedrijf Nedap en energiemaatschappij Nuon nieuw personeel aan. Autobandenfabriek Vredestein (Enschede) contracteert 100 nieuwe medewerkers.

Lichte groei volgens CBS
Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteerde al een lichte cijfermatige groei van het aantal banen. In het tweede kwartaal van 2010 waren er 82 duizend banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Dit is een daling van 1 procent. Na correctie voor seizoensinvloeden is het aantal banen in het tweede kwartaal 17 duizend hoger dan in het eerste kwartaal van 2010. Dit is na 5 kwartalen van banenkrimp weer een banengroei van 0,2 procent.

Ook de werkloosheid daalde volgens het CBS in juni voor de vierde maand op rij. In totaal waren vorige maand 441.000 personen werkloos, ofwel 5,6 procent van de beroepsbevolking.
Bronnen: FD | CBS

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners