Is een duale opleiding werkelijk de oplossing voor de kloof op de arbeidsmarkt?

Annelies Graafland Op 23 mei 2018
Gem. leestijd 3 min 641x gelezen
Deel dit artikel:
Is een duale opleiding werkelijk de oplossing voor de kloof op de arbeidsmarkt?

Generatie Z zou graag snel geld willen verdienen. Maar is het daarmee ook een goed idee om 17- en 18-jarigen een opleiding te laten combineren met serieus werk? Annelies Graafland heeft zo haar twijfels…

Vorige week schreef ik hier al over de duale bachelors-opleidingen zoals onder andere YoungCapital die aanbiedt, waarbij studenten leren en werken combineren. Nog nooit kreeg ik zoveel feedback op een artikel. En dat vanuit doelgroepen die (in mijn ervaring) normaliter niet de eersten zijn om te reageren. Daarom ga ik er graag nog even wat nader op in.

Een risico op schuld?

In de reacties die ik kreeg geven bijvoorbeeld zowel ouders als hun kinderen aan zo’n opleiding een risico te vinden. Want hoewel het misschien lijkt alsof je na afloop van zo’n studie géén studieschuld hebt, geldt dat alleen als je de studie met succes afrondt. Als de opleiding toch niet de juiste keuze voor je blijkt te zijn, is het een ander verhaal.

in hoeverre bereid je je als student met zo’n duale opleiding echt voor op de toekomst?

Een fijne studententijd gewenst!

Daarnaast gaat het om een weliswaar geaccrediteerde, maar niet geïnstitutionaliseerde opleiding. Met andere woorden: het is een opleiding samengesteld vanuit commerciële redenen. Slim. Maar in hoeverre bereid je je als student dan echt voor op de toekomst? En: je kunt een studie aan een goed aangeschreven en erkende hogeschool of universiteit toch ook combineren met werken? Maar het belangrijkste bezwaar dat ik in de reacties hoor is dat alle ouders aangeven dat zij hun kinderen een fijne studententijd wensen voordat het werkende leven echt begint.

Wat zegt een papiertje van deze Academy?

Recruiters reageren ook niet allemaal enthousiast, merk ik. Want als je via deze constructie een 17-jarig ict-talent binnenhaalt, kun je die een langere periode aan je binden. Dat klinkt als win-win. Tot het moment dat iemand van baan wil wisselen. Welke kennis en welk denkvermogen mag je verwachten van een afgestudeerde van de YoungCapital Academy? De opleider(s) van werkend Nederland staan bij de poort voor een nieuwe functie meestal (nog) niet zo goed bekend. De kans dat iemand terechtkomt op de stapel ‘afwijzen’ is groter bij zo’n opleiding dan bij een diploma van een reguliere instelling.

De opleider(s) van werkend Nederland staan bij de poort voor een nieuwe functie meestal (nog) niet zo goed bekend

Nog steeds reputatieschade

Dan nog de laatste groep: de reguliere opleiders. Natuurlijk vinden ook zij iets van deze ontwikkeling. Niet op z’n minst omdat zij het verwijt krijgen de partij te zijn die niet goed is aangesloten op de arbeidsmarkt. Een opleidingsmanager van Hogeschool INHolland reageerde heel eerlijk naar mij: “Wij hebben zo veel geleerd van commercieel opleiden, dat wij nog steeds met reputatieschade kampen.” Een docent aan de Erasmus Universiteit zei mij: “Je kunt heel goed universitair onderwijs volgen naast een baan. Het leren denken en leren beschouwen is dan een extra uitdaging. Het gaat soms niet om de inhoud van de colleges, maar wel om de vorm en de aansporing om na te denken.”

Ideaal voor Generatie Z?

Een opleiding die werken en leren combineert zou ideaal zijn voor Generatie Z; een generatie die snel rijk zou willen worden. Het zou een generatie zijn die op zoek is naar zekerheid en die succesvol wil zijn. Die niet beter weet dan dat alles online te vinden is. Een generatie die onderzoekt voordat zij een keuze maakt.

Een opleiding die werken en leren combineert zou ideaal zijn voor Generatie Z, maar ik vraag me dat af

Ik vraag mij dat echter af. Gaat deze generatie echt voor direct geld verdienen en dus voor zo’n snelle ‘quick and dirty’ bachelor? Is dit dé oplossing die de generatiekloof en de mismatch op de arbeidsmarkt dicht? Als je het mij vraagt? Hell no!

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Senior Sourcing Specialist bij het Randstad Recruitment Center.

Lees haar eerdere blogs:

Of lees hier alles van Annelies

Alles weten over millennials werven?

Jong talent is schaars én gewild. Hoe haal je ze binnen? Daarover gaat het nieuwe seminar van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie ‘Werven van millennials en jong talent’ op 31 mei. Inschrijven is nog mogelijk!

Foto boven: YoungCapital Academy

Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners