Knappe sollicitant heeft meer kans op baan

Martijn Hemminga Op 27 mei 2010
Gem. leestijd < 1 minuut 2105x gelezen
Deel dit artikel:

Aantrekkelijke sollicitanten maken meer kans een baan in de wacht te slepen, zeker wanneer degene die de selectie maakt jong is. De sekse van degene die de sollicitatiegesprekken voert, maakt geen verschil. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool-Universiteit Brussel en de Koninklijke Militaire School. 

Mannen kiezen niet per definitie voor mooie vrouwen, evenmin kiezen vrouwen voor knappe mannen, aldus de onderzoekers. Wel is het zo dat jonge selectieverantwoordelijken rekening houden met het uiterlijk. Ook het feit of de recruiter later zou moeten samenwerken met de potentiële nieuwe collega, bleek geen invloed uit te oefenen op de keuze.

Het onderzoek draaide om de vraag of mooie mensen inderdaad meer kans hebben om aangenomen te worden. Uit verschillende eerdere onderzoeken is gebleken dat aantrekkelijke mensen binnen de maatschappij in het algemeen een streepje voor hebben.

Onderzoek
De onderzoekers ondervroegen 549 Vlamingen die verantwoordelijk zijn voor selectieprocedures. Ze lieten hen meerdere malen hun favoriete sollicitant kiezen uit drie cv’s inclusief foto van de kandidaat.

Sollicitanten moeten goed opletten als hen gevraagd wordt een foto aan hun cv toe te voegen, zo luidt een van de aanbevelingen van de onderzoekers. Bovendien doen selectieverantwoordelijken er goed aan een training te volgen om te leren hun beslissingen alleen te baseren op werkgerelateerde factoren.
Bron: Hogeschool-Universiteit Brussel / Koninklijke Militaire School

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners