Koffiedrinkers zijn betere werknemers

Martijn Hemminga Op 12 mei 2010
Gem. leestijd 2 min 1900x gelezen
Deel dit artikel:

Werknemers die koffiedrinken zijn beter geconcentreerd en maken hierdoor minder fouten in hun werk. Hierdoor zijn koffiedrinkende werknemers een stuk productiever blijkt uit engels onderzoek. Het aantal bedrijfsongevallen zou hierdoor zelfs kunnen worden verminderd. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat cafeïne het geheugen en de concentratie verbetert, waardoor het aantal gemaakte fouten op het werk afneemt. Draait men nachtdiensten dan heeft het drinken van koffie daarnaast hetzelfde oppeppende effect als een hazenslaapje. Koffiedrinkers maken, na lange werkdagen, bovendien minder kans op een auto-ongeluk op de weg naar huis.

Ploegendiensten
Voor de studie, die is opgenomen in de Cochrane Library Journal, namen de wetenschappers 13 verschillende internationale onderzoeken onder de loep, die handelden over (vergelijkbaar) werk in ploegendiensten. Daarnaast werd vrijwilligers gevraagd tests te doen, waarbij met name aandacht was voor concentratie, woordgebruik, beredeneren en het gemaakte aantal fouten.

De ene groep kreeg hierbij, voorafgaand aan het experiment, een sloot sterke koffie uitgeserveerd, terwijl de controlegroep het moest doen met de cafeïnevrije variant. Gedurende de proef werd rekening gehouden met de aanwezige hoeveelheid licht en slaapgedrag van de deelnemers. Met inbegrip van deze factoren presteerden de koffiedrinkers alsnog beter op alle onderzochte vlakken.

Volgens de onderzoekers suggereren de uitkomsten dat cafeïne het aantal fouten naar beneden bijschroeft en het cognitieve vermogen van werknemers verbetert. Het lijkt zelfs redelijk om aan te nemen dat een afname van fouten ook een afname van bedrijfsongevallen betekent, al hebben de onderzoekers dit niet kunnen kwantificeren. Het onderzoeksteam pleit nu voor meer onderzoek op dit gebied.
Bron: NU.nl

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners