
Wie zelf kandidaten gaat benaderen, is vooral geïnteresseerd in de responsratio, of response rate. Dit getal bepaalt namelijk hoeveel berichten je naar buiten moet sturen voordat er een reactie komt van een potentiële kandidaat. Hoe meer reacties je ontvangt op je berichten, hoe beter natuurlijk. En uit de derde Sourcing Benchmark die het gespecialiseerde bureau Cooble recent deed verschijnen, blijken sourcers daar gemiddeld steeds beter in te worden. Waar de response rate in het tweede kwartaal van dit jaar nog 51,7% was, is dat in het derde kwartaal van dit jaar gestegen naar 52,3%.
‘Een gemiddelde response rate ligt tussen de 35% en 45%, alles daarboven is uitstekend.’
Een gemiddelde response rate ligt tussen de 35% en 45%, alles daarboven is al uitstekend te noemen, aldus Cooble. En dus helemaal een score van meer dan 52%. ‘Steeds meer kandidaten staan dus open voor een kennismaking’, concluderen de onderzoekers, die anderen adviseren de response rate te verhogen door berichten wat persoonlijker te maken. ‘Doe bijvoorbeeld onderzoek naar de kandidaat. Hierdoor heb je 15% meer kans op een reactie in plaats van een algemeen bericht.’ Ook raden ze aan gerust reminders te sturen naar kandidaten.
‘Doe goed onderzoek’
Het aantal kandidaten waarmee Cooble in gesprek kwam na een bericht is heel licht gestegen vergeleken met het tweede kwartaal: ze spreken nu gemiddeld 6,7%. Van al die gesproken kandidaten wordt vervolgens gemiddeld 57,9% voorgesteld aan de hiring manager, en dat is dan weer een lichte daling vergeleken met vorig kwartaal. Wil je dit percentage hoog houden? Dan tippen de Cooble-onderzoekers: ‘Doe goed onderzoek naar matchende kandidaten. Je kunt veel tijd verliezen als je dit niet goed aanpakt.’
Van de kandidaten die een eerste gesprek hebben gevoerd ging 55,5% door naar de tweede ronde.
De cijfers van kandidaten die voorgesteld zijn voor een eerste gesprek zijn redelijk vergelijkbaar met het vorige kwartaal: 61,1%. Het is belangrijk om dit getal hoog te houden, aldus Cooble: ‘Dit zorgt dat de benaderde kandidaten beter aansluiten op de behoeftes van de hiring manager.’ Van de kandidaten die een eerste gesprek hebben gevoerd ging vervolgens 55,5% door naar een tweede ronde. Meer dan de helft is dus uitgenodigd op een vervolggesprek, wat bovendien een behoorlijke stijging is ten opzichte van een kwartaal eerder.
Verwachtingen managen
In de huidige krappe arbeidsmarkt is het overigens belangrijk om snel te reageren en kandidaten soepel door het proces heen te loodsen, stellen de onderzoekers. ‘Manage de verwachtingen van je kandidaten en reageer snel als er een vervolggesprek gepland moet worden.’ En die snelheid is ook van belang bij het slotstuk van het sourcingsproces: de aanname.

Uit de Benchmark blijkt dat in het derde kwartaal bij 42,2% van de kandidaten een aanbieding volgde, waarna 26,1% deze aanbieding niet aannam, een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal. Wel accepteerde uiteindelijk 84,7% van alle kandidaten het arbeidsvoorwaarden-aanbod, en dat was dan weer een flinke toename tegenover het tweede kwartaal (toen dit nog 78% was).
‘Het salaris speelt op dit moment een heel grote rol.’
Naast de cijfers biedt de Benchmark overigens ook wat meer algemene bevindingen. Zo merken de sourcers op dat het instrument sourcing steeds effectiever wordt, ook in beroepen waar het voorheen nog niet zoveel werd ingezet. Zeg maar: alles buiten de lastige IT- en technische functies. ‘We zien nu ook steeds betere performance voor de meer operationele rollen.’ Ook merken ze dat de inflatie zijn tol eist. ‘Het salaris speelt op dit moment een heel grote rol. Kandidaten die er echt op vooruitgaan in hun arbeidsvoorwaarden zijn nu sneller geneigd een andere baan aan te nemen.’
Meer weten?
Download de hele Benchmark, met alle cijfers en bevindingen:
De hele Benchmark