
Nog nooit werden zoveel mensen benaderd voor een nieuwe baan als in het afgelopen kwartaal. De zogeheten ‘sourcingdruk‘ liep op tot een recordniveau van 37,9, oftewel: bijna 4 op de 10 werkenden krijgen minimaal eens per kwartaal een uitnodiging of een telefoontje van een recruiter. Wat is daarbij de meest effectieve aanpak? En hoeveel uur heeft een recruiter gemiddeld aan sourcing nodig om zijn hires te realiseren?
Bijna 4 op de 10 werkenden krijgen minimaal eens per kwartaal een uitnodiging of een telefoontje van een recruiter.
Cooble, Nederlands grootste specialist op sourcinggebied, brengt het sinds dit jaar nauwgezet in kaart, via de zogeheten Sourcing Benchmark. In de tweede editie daarvan blijkt onder meer een flinke stijging van het aantal gesourcete kandidaten dat uiteindelijk een aanbieding accepteert. Ook reageren gemiddeld meer kandidaten positief op een InMail.
Mei was positief
Met name de maand mei was daarbij een positieve uitschieter, aldus Milou Verhoeks, partner en sourcing geek bij het bedrijf uit Den Bosch. ‘De beste maand van dit jaar tot nog toe’, zegt ze zelfs. Wel ziet ze dat recruitmentprocessen tegenwoordig weer wat langer lijken te duren. Maar dat kan er volgens haar ook mee te maken hebben dat mensen weer wat mobieler worden, nu corona goeddeels achter de rug is. ‘Zo worden meer afspraken weer fysiek ingepland. Dat kan ervoor zorgen dat de time to hire weer wat langer duurt.’
‘Je ziet duidelijk dat tegenwoordig voor alle branches wordt gesourcet.’
Een ander punt dat opvalt in de tweede rapportage is ‘dat tegenwoordig voor alle branches wordt gesourcet’, aldus Cooble-partner Jan Karel Sindorff. ‘Voorheen was dit nagenoeg alleen maar voor vacatures in de IT en techniek. Maar nu merk je echt dat de nood overal hoog is. Wel zien we in onze data dat in de techniek de responsratio gemiddeld hoger ligt dan in andere branches.’

Enkele andere cijfers
Enkele andere opvallende cijfers uit de nieuwe benchmark:
- Waar in het eerste kwartaal een sourcer nog gemiddeld van 48,2% van de kandidaten die hij of zij benaderde een reactie kreeg, steeg dat in het tweede kwartaal tot 51,7%. ‘Kandidaten staan meer open om in gesprek te gaan, ondanks het feit dat ze veel vaker benaderd worden dan voorheen’, concludeert Verhoeks hieruit.
- Wel daalde het aantal kandidaten met wie de sourcers van Cooble in gesprek kwamen (licht). Waar in het eerste kwartaal na een InMail nog in 7,5% van de gevallen een gesprek volgde, nam dat nu af tot 6,6% (grofweg: van 1 op 13 naar 1 op 15 kandidaten).
‘Kandidaten staan meer open om in gesprek te gaan, ondanks dat ze veel vaker benaderd worden dan vroeger.’
- Gemiddeld genomen krijgt 43,2% van de kandidaten die op een tweede gesprek is geweest ook daadwerkelijk een aanbieding. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit nog 40,4%.
- In het tweede kwartaal accepteerde maar liefst 78% van de kandidaten een eventueel aanbod van een recruiter. Een opvallende stijging: in het eerste kwartaal was dit maar net iets meer dan 58%.
- Ook de andere kant ontwikkelt zich positief: steeds minder kandidaten weigeren een aanbieding. Waar in het eerste kwartaal nog bijna 31% van de kandidaten een aanbod weigerde, daalde dat een kwartaal later tot 25,4%.
De hele benchmark?
Benieuwd naar de hele Sourcing Benchmark, inclusief pro-tips? Vraag hem hier aan.