Man-vrouw waardering

Bas van de Haterd Op 18 januari 2018
Gem. leestijd 2 min 990x gelezen
Deel dit artikel:
Man-vrouw waardering

Man – vrouw verhoudingen. Er is maar één reden waarom deze discussie zo ongelofelijk moeilijk is. Het gebrek aan kennis over onze menselijke vooroordelen. Zowel bij mannen als bij vrouwen.

Het gaat om de beste mensen. Dat weten we nu wel. Echter wat de meeste mensen niet (willen) weten is dat de beoordeling van kwaliteit subjectief is en in deze subjectiviteit geslacht een grote rol speelt. Dat willen we niet weten, omdat we dan geconfronteerd worden met onze vooroordelen die we niet willen hebben. Elk onderzoek ooit wijst echter hetzelfde uit.

Werk van vrouwen wordt lager gewaardeerd als we weten dat het door vrouwen gemaakt is.

Dat maakt discussies over beloning bijvoorbeeld ook zo lastig, ik ben zelf niet voor gelijk loon voor gelijk werk, ik ben voor gelijk loon voor gelijke prestaties. Echter is de waardering van dezelfde prestatie niet gelijk als deze van een vrouw komt en dat is een probleem.

Code

Een heel objectief meetbaar voorbeeld: programmeercode. Op Github, de grootste website voor programmeurs, wordt code beoordeeld. Daar heeft men een onderzoek gedaan door exact dezelfde code twee keer te laten beoordelen. Eén zonder een naam erbij, één keer met een vrouwelijke naam erbij. Dezelfde code gemaakt door de vrouw wordt 20% lager gewaardeerd.

Vrouwen zijn 20% minder competent

In de ogen van de mensheid….

Diezelfde 20% komt bijna uit elk onderzoek terug. Vrouwen worden 20% minder competent gewaardeerd bij dezelfde kwaliteit als mannen. Of het nu gaat om presentaties, of het nu gaat om artikelen, of het nu gaat om code, het maakt niet uit. Die 20% komt uit bijna elk onderzoek terug, als we iets later beoordelen met een vrouwelijke naam erbij of een mannelijke naam / anoniem, de waardering daalt 20%.

Geen verschil tussen mannen en vrouwen

Het enige waar geen verschil in zit tussen mannen en vrouwen is in die lagere waardering van vrouwen. Want het zijn niet alleen de mannen die de competentie van vrouwen lager waarderen, het zijn (juist) ook vrouwen die andere vrouwen lager waarderen.

Het enige verschil in waardering is als er ook foto’s of ander beeldmateriaal bij komt. Mooie vrouwen worden namelijk door andere vrouwen nog lager gewaardeerd. De verschillen in waardering van kwaliteiten bij mooie vrouwen is voor vrouwen groter (ze worden als minder competent gezien) dan bij mannen.

Dus…

Als Mark Rutte dus zegt dat hij de beste mensen wil hebben en niet per sé vrouwen, lult hij dus uit zijn nek, want zijn beoordelingsvermogen is gewoon niet goed. Daar kan hij niets aan doen, hij is namelijk ook slechts mens en dat is onze programmering. Dat heeft te maken met vele jaren blootstelling aan het feit dat de expert een man is. De overgrote meerderheid van de sprekers op events zijn mannen, experts op TV zijn mannen, en daarmee zijn wij zo geprogrammeerd dat we de expertise van mannen gewoon hoger waarderen.

Oplossing

De oplossing is er dus één van lange adem. Alleen door steeds meer en vaker vrouwen als expert rolmodellen te laten zien, is het dus mogelijk om onze breinen te herprogrammeren dat een man, een blanke man, niet per definitie slimmer is dan een vrouw. Daarom spreek ik niet op events waar geen vrouwen op het podium staan. En daarom vind ik dus ook dat vrouwen het aan de toekomstige generaties verplicht zijn om in te gaan op sprekersverzoeken, om in te gaan op media verzoeken als expert. Alleen op die manier kunnen we de onnatuurlijke menselijke vooroordelen over de kwaliteit van mannen en vrouwen in de hersenen van mensen hetprogrammeren.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners