Meeloopknop voor schaarse vacatures (inzending Domus Magnus/Pluryn/HagaZiekenhuis)

Redactie Op 15 maart 2019
Gem. leestijd 3 min 674x gelezen
Deel dit artikel:
Meeloopknop voor schaarse vacatures (inzending Domus Magnus/Pluryn/HagaZiekenhuis)

Door de meeloopknop wordt de drempel voor sollicitanten nog lager en kunnen sollicitanten vrijblijvend kennis maken met jou als werkgever! Lees de hele case van Domus Magnus/Pluryn/HagaZiekenhuis die is ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards 2019.

Case Domus Magnus/Pluryn/HagaZiekenhuis

Omschrijving van de case

De vacature van operatieassistent, daar begon het allemaal mee. Deze vacature was zó lastig te vervullen; al langer dan een half jaar was het stil wat betreft sollicitanten. Na regelmatig social media campagnes, refferal, nieuwe vacatureteksten, nieuwe video’s én een actiepagina voor de operatie kamer te hebben ingezet, ga je je als recruiter wel afvragen wat je nog meer kunt doen. Ik keek nogmaals in Google Analytics; opvallend genoeg bleek dat deze vacature toch nog af en toe werd bekeken. Eigenlijk niet slecht, voor zo’n schaarse vacature. Maar waarom solliciteren zij dan niet?!

Ik was vaak bezig met de vraag; wat kunnen we nog doen? We hebben zo’n mooie, moderne operatie kamer met gezellige collega’s; ze zouden gewoon eens langs moeten komen! Dan zijn ze gelijk om. ???? En dat boden we ook aan. In de tekst stond het al: vrijblijvend meelopen of eerst sfeer proeven, vóórdat je solliciteert, mag altijd. Je kon appen, mailen, bellen, een bericht via social media of zelfs een postduif sturen; het maakt allemaal niet uit: voor een goede sollicitant passen wij ons graag aan. Maar toch… het gebeurde niet. Mijn conclusie was; die drempel moet nóg lager.

Toen bedacht ik het; de meeloopknop. Via een knop aanmelden om mee te lopen is nog een lagere drempel: het nodigt meer uit dan wanneer je alsnog zelf naar de mail toe moet of een nummer moet opslaan voordat je een app kunt sturen. De knop stond dezelfde dag nog in de tekst en zonder dat wij deze hadden gepromoot, hadden wij binnen één week twee aanmeldingen van ontzettend ervaren operatieassistenten, die (zoals zelf aangegeven) toch wel een keer wilde komen kijken als wij dat toch zo makkelijk aanbieden. Er is ook een aanname uit voortgevloeid.

Bij andere klanten implementeer ik deze knop ook; naast HagaZiekenhuis maakt Pluryn, Domus Magnus en binnenkort ook de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gebruik van de knop. Ook andere organisaties (zoals Haaglanden Medisch Centrum) implementeren nu de knop.

Wat was de impact van de case?

Twee weken geleden heb ik de meeloopknop bij Domus Magnus geïmplementeerd. Ook hier hadden we binnen een aantal dagen aanmeldingen bij vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Recruiter Smahane: ”Ik ben echt verrast door het effect van de meeloopknop! Door de knop hebben we inmiddels al twee medewerkers aangenomen. Op vacatures waar eerst bijna geen reacties op kwam, zie ik nu aanmeldingen en enthousiaste belletjes van kandidaten. Het heeft er zeker voor gezorgd dat we op leuke en interactieve manier kennismaken met toekomstige sollicitanten.”

Wij zetten deze meeloopknop vaak alleen in bij de schaarse vacatures. Bij vacatures waarop wij veel kandidaten verwachten, is meelopen later in het proces een optie.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Het is voor de sollicitant een mooie manier om kennis te maken met de organisatie. Ervaringen worden steeds belangrijker. Dit zien we al terug reviews en video’s. Op deze manier krijgt de sollicitant echt een goede inkijk in de organisatie en de organisatie maakt tegelijk kennis met de (skills van) sollicitant. Hoewel het meeloop-principe niet nieuw is en al langer wordt toegepast, verlaagt de meeloopknop de drempel aanzienlijk wat ertoe leidt dat sollicitant en werkgever eerder in contact komen.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

  • Monique de Jong
  • Smahane Bouchkaren (recruiter Domus Magnus)

Ook kans maken op een Werf& Award 2019?

Maak ook kans op een Werf& Award en stuur uiterlijk 9 maart 2019 17.00 uur jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor meer informatie en om jouw case in te sturen bij Werf& Awards.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners