Mensen met een baan zijn gelukkiger

Martijn Hemminga Op 17 maart 2010
Gem. leestijd < 1 minuut 1728x gelezen
Deel dit artikel:

Werklozen zijn veel minder tevreden met hun leven dan mensen met een betaalde baan. Van de werkenden geeft 90 procent aan tevreden te zijn, van de niet-werkenden slechts 50 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het planbureau gebruikte voor het onderzoek gegevens uit 2007. De economische crisis speelt dus geen rol bij het welbevinden van de ondervraagden.

In totaal werden ruim 1.500 mensen in de leeftijd van vijftien tot 65 ondervraagd.

Vergeleken met een eerder onderzoek uit 1995, blijkt dat levensgeluk meer en meer afhangt van werk. Mensen zonder een baan waren in 2007 minder tevreden met hun leven dan in 1995. Het welbevinden van werkenden ging er daarentegen juist op vooruit.

Sociale participatie
Volgens het SCP hebben mensen die niet werken vaak het idee dat hun gezondheid te wensen overlaat. Daarnaast spelen hun meestal beperktere middelen en geringere sociale participatie een rol.

Een van de redenen dat werklozen de afgelopen jaren minder gelukkig zijn geworden, is dat veel van hen er financieel op achteruit zijn gegaan. Ze lenen veel vaker geld en zijn meer dan vroeger gedwongen om op koopjesjacht te gaan, merkte het SCP.

Dat werkenden in 2007 vaker aanvinkten dat zij tevreden waren, dan in 1995, hangt volgens het SCP vooral samen met de conjunctuur. ‘In 2007 ging het beter met de economie dan in 1995, dan zijn mensen over het algemeen gelukkiger.’
Bron: SCP

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners