Nederland op grens van krappe arbeidsmarkt

Martijn Hemminga Op 26 april 2011
Gem. leestijd 2 min 3372x gelezen
Deel dit artikel:

Nederland op grens van krappe arbeidsmarktDe werkloosheid in Nederland begint weer te dalen en is nu 5,1% van de beroepsbevolking. Na drie maanden van een pas op de plaats konden er in maart toch weer 5.000 werklozen minder worden genoteerd. Hiermee balanceert Nederland op de grens van krapte aldus het CBS op basis van cijfers van maart.

Afnemende arbeidsparticipatie

De daling van de werkloosheid gaat opvallend genoeg hand in hand met een sterke daling van het aantal werkenden. Na eerder afnamen met 12.000 in januari en 13.000 in februari nam het aantal werkenden in maart nog eens met 17.000 af. Dat betekent een teruggang in één kwartaal met 42.000. En dat terwijl de werkzame beroepsbevolking in 2010 nog stevig groeide.

Het blijkt dat de participatie vooral in de leeftijdscategorie van 24 tot en met 44 jaar afneemt. Toch is het aantal jongeren dat aan het werk is, nauwelijks hoger dan een jaar geleden. Er zijn vooral meer jongeren die een opleiding of studie volgen. Bij oudere werknemers in de categorie van 45 tot en met 64 jaar is de werkloosheid nog hoger dan een jaar geleden.

Het CBS heeft hier nog geen verklaring voor, maar verwacht deze binnekort wel te kunnen geven wanneer de arbeidsmarktenquête van het CBS met cijfers van de Belastingdienst bekend zijn.

Daling werkloosheid vooral onder jongeren

De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in maart uit op 395.000. Dat zijn er 51.000 werklozen minder dan in maart vorig jaar. De afname van de werkloosheid van het afgelopen jaar deed zich vooral voor bij jongeren onder de 25 jaar. De jeugdwerkloosheid is 34.000 lager dan een jaar geleden.

Bron: CBS

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners