Nieuwe verlofregeling kost werkgevers geld

Martijn Hemminga Op 25 februari 2010
Gem. leestijd < 1 minuut 1803x gelezen
Deel dit artikel:

Nieuwe verlofregeling kost werkgevers geldWerkgevers in Nederland vrezen 180 miljoen aan extra loonkosten wanneer het EU-voorstel voor 20 weken zwangerschapsverlof wordt doorgevoerd. De commissie vrouwenrechten van het Europees Parlement stemde deze week voor een verhoging van de minimumnorm van 14 naar 20 weken.

Mannen krijgen met de nieuwe regeling twee weken betaald vaderverlof. In Nederland is dat op dit moment maar twee dagen. VNO-NCW zegt onthutst te zijn over de regeling omdat dit een enorme stijging van loonkosten in tijden van crisis gaat betekenen.

Politieke reacties
GroenLinks is blij met de ontwikkeling. De partij stelt dat het Europees Parlement met deze stemming laat zien dat de schamele twee dagen verlof die vaders momenteel in Nederland krijgen niet meer van deze tijd zijn. De twee weken betaald verlof die het parlement voorstelt geven ouders de mogelijkheid om de ouderwetse rolverdeling te doorbreken en vanaf de geboorte samen de zorg voor hun kind in te delen. Europese christendemocraten, waaronder leden van het CDA, stemden tegen de regeling.

Nederland en Groot-Brittannië tegen
EU-lidstaten Nederland en Groot-Brittannië zijn geen voorstanders van de nieuwe verlofregeling. Vorige week stemde de Tweede Kamer nog tegen een voorstel van GroenLinks over vaderschapsverlof. De Europese Commissie heeft een verlenging van zwangerschapsverlof naar 18 weken voorgesteld en stemde tegen het voorstel voor vaderschapsverlof. Het voltallige Europees parlement moet zich nog uitspreken over de regeling.
Bron: FD

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners